Παγωτό: Τα οφέλη της γλυκιάς απόλαυσης και μια άγνωστη ιστορία

pagoto.jpg

Όχι, δεν το διαβάσατε λάθος: Σε αντίθεση με πολλές άλλες γλυκές λιχουδιές, το παγωτό έχει στην πραγματικότητα κάποια θετικά στοιχεία για την υγεία μας.

«Η πρωτεΐνη και το λίπος που βρίσκονται στο παγωτό μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης. Αυτή είναι μια καλύτερη επίδραση από την άποψη του σακχάρου στο αίμα από σε σχέση με άλλα γλυκά, που είναι σχεδόν αποκλειστικά σάκχαρα και τα οποία θα ανεβάσουν περισσότερο το σάκχαρο στο αίμα σας, σύμφωνα με τη .huffpost.com. Παίρνετε επίσης λίγη πρωτεΐνη και ασβέστιο όταν τρώτε παγωτό.

Επιπλέον, το γάλα και η κρέμα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, μιας απαραίτητης θρεπτικής ουσίας για την ενίσχυση της υγείας των ματιών και την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης χολίνη, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και στον μεταβολισμό.

Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά του παγωτού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κορεσμό σε σύγκριση με άλλα επιδόρπια που είναι κυρίως πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. (Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε λιπαρά και την πηγή γαλακτοκομικών του παγωτού που αγοράζετε.)

Πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά, η κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η έρευνα για αυτό το θέμα εξέτασε κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους γάλακτος που θεωρούνται λίγο πιο υγιεινά από το παγωτό, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Αυτό το γνωρίζατε

Το παγωτό είχε περίοπτη θέση στο μενού του ναυτικού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ειδικά σε πλοία νοσοκομεία, σύμφωνα με το thefoodhistorian.

Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το παγωτό ήταν σταθερά εδραιωμένο στα πλοία του Ναυτικού. Τόσο πολύ, που τα θωρηκτά και τα αεροπλανοφόρα ήταν στην πραγματικότητα εξοπλισμένα με μηχανήματα παγωτού, και μέχρι το τέλος του πολέμου το Ναυτικό εκπαίδευε τους ναυτικούς στις χρήσεις τους μέσω ειδικών σχολείων.

Αυτό που έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ήταν ότι μεταξύ των προμηθειών που αναφέρονται, μαζί με φρούτα και λαχανικά και κρέας ακόμα και καραμέλα, ήταν 60.000 λίτρα παγωτό!

Μια σχετική διαφήμιση της εποχής έλεγε: “Υπάρχει λόγος για τον οποίο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σερβίρει παγωτό. Το αγαπημένο γαλακτοκομικό φαγητό της Αμερικής – το παγωτό – είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών και μετάλλων.”

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top