Βουλωμένα αυτιά: Πότε είναι σημάδι καρκίνου σύμφωνα με ειδικό

autia-jpg.webp

Υπάρχουν κάποια σημάδια του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, όπως τα βουλωμένα αυτιά, που αποτελούν ένα από τα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε.

Οι καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου επηρεάζουν το στόμα, τη μύτη και το λαιμό και γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι. Τα βουλωμένα αυτιά μπορεί να αποτελούν ένα από τα συμπτώματά τους, λένε οι ειδικοί.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με την Cancer Research UK να υποστηρίζει ότι τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ασταμάτητη πορεία του «HPV» ή του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, μιας συχνά χωρίς συμπτώματα λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια.

Ο κορυφαίος ειδικός στον καρκίνο, ο Δρ Jiri Kubes, αποκάλυψε μερικά από τα κοινά, και λιγότερο γνωστά, σημάδια σε μια κρίσιμη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου.

Ο Δρ Kubes, του Κέντρου Θεραπείας Proton, δήλωσε: «Όσο νωρίτερα μπορούμε να κάνουμε τη διάγνωση, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τύπος καρκίνου στον κόσμο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τους όγκους του κεφαλιού και του λαιμού.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, μερικά από αυτά λιγότερο γνωστά.

Για παράδειγμα, τα επίμονα βουλωμένα αυτιά – ο τύπος που μπορεί να έχετε μετά την κατάδυση σε μια πισίνα – ή ο επίμονος πόνος στο αυτί μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει καρκίνος μέσα και γύρω από αυτήν την περιοχή.

Τα άλλα συμπτώματα

«Το πρήξιμο σε μέρος του λαιμού ή κάποια αντίσταση, όταν αγγίζετε ένα μέρος του λαιμού, θα μπορούσε επίσης να είναι μια ακόμη ένδειξη.

«Οι πόνοι στα ούλα, τα έλκη και ο πόνος στα δόντια σας, οι λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο στόμα είναι επίσης ενδεικτικά συμπτώματα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αγνοήσουν ένα τέτοιο σύμπτωμα και να θεωρήσουν ότι πρόκειται για έλκος. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να το παρερμηνεύσει και να σας στείλει στον οδοντίατρο.

«Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια καρκινική βλάβη που μεγαλώνει και είναι εύκολο να την αγνοήσετε.

«Ένας πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες ή εάν έχετε αλλαγές στη φωνή ή βραχνάδα, θα πρέπει να σας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου».

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει επί του παρόντος 90 % πιθανότητα να επιβιώσετε από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου εάν διαγνωστείτε έγκαιρα.

Εάν διαγνωστείτε αργά, αυτό μπορεί να μειωθεί έως και 40 %. Κάθε χρόνο εκατοντάδες Βρετανοί καρκινοπαθείς πετούν στην Πράγα για ιδιωτική θεραπεία στο Proton Therapy Center, μια από τις κορυφαίες εγκαταστάσεις αυτού του τύπου στον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://ukprotontherapy.co.uk/

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top