Μανούκα: το μέλι από την Αυστραλία που ενισχύει το ανοσοποιητικό

μέλι.jpg

Θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά και να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας; Τότε γνωρίστε το μέλι που θα σας βοηθήσει να τα καταφέρετε…

Το μέλι χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία σε πληγές και κοψίματα, αφού από πολύ παλιά είναι γνωστές οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Το μέλι Μανούκα αποτελεί μια ποικιλία που προέρχεται από τα τεϊόδεντρα της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αυστραλίας και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές. Τα φύλλα του τεϊόδεντρου έχουν γνωστές επουλωτικές ιδιότητες και το μέλι Μανούκα παράγεται από μέλισσες που παίρνουν το νέκταρ από τα λουλούδια του.

Όλα τα είδη μελιού έχουν αποδεδειγμένα αντιμικροβιακές ιδιότητες, ωστόσο το μέλι Μανούκα περιέχει ένα συνδυασμό συστατικών που του προσδίδουν πολύ ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση αν και δεν υφίστανται πολλά ερευνητικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο.  Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, πάντως το μέλι Μανούκα μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιούν τα λευκά αιμοσφαίρια για να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις και επομένως με τον τρόπο αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Το μέλι Μανούκα περιέχει μεθυλογλυοξάλη μια ουσία που σκοτώνει πολλά βακτήρια. Πρόκειται έναν μικροβιοκτόνο παράγοντα που σε αντίθεση με αντίστοιχους παράγοντες που περιέχονται στα υπόλοιπα μέλια, δεν καταστρέφεται μόλις έρθει σε επαφή με το αίμα ή το σάλιο. Περιέχει ακόμη διυδροξυακετόνη (DHA) που Βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών του τεϊόδεντρου και λεπτοσπερίνη μια φυσική χημική ουσία στο νέκταρ των λουλουδιών του τεϊόδεντρου.  Σύμφωνα με κάποιες έρευνες το μέλι Μανούκα εμποδίζει την ανάπτυξη πάνω από 50 ειδών βακτηρίων και μάλιστα ορισμένων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών του το συγκεκριμένο μέλι χρησιμοποιείται ως γιατροσόφι με αποτελεσματικότητα σε γρατζουνιές και μικροκοψίματα.  Κάποιοι συνιστούν να επαλείψουμε το μέλι manuka σαν πρώτες βοήθειες σε μικρές πληγές ή ήπια εγκαύματα. Πριν αγοράσετε, όμως, μέλι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς κάποια «μέλια manuka» περιέχουν ένα ελάχιστο μέρος manuka αναμεμειγμένο με άλλα μέλια. Αγόρασε προϊόντα με δείκτη NPA (Non Peroxide Activity) +10.

Το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών  το μέλι μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο σύμμαχο στη μάχη μας με τα περιττά κιλά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια. Στη μελέτη συμμετείχαν 30 υγιή παχύσαρκα κορίτσια μέσης ηλικίας 11,5 χρόνων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από την  90η θέση.

Η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης σε σχέση  με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Βάλτε μέλι στο πρωινό σας!

Νιώθετε κουρασμένοι και θέλετε έξτρα τόνωση δεν έχετε παρά να φάτε μια κουταλιά μέλι. Το μέλι περιέχει απλά σάκχαρα που αφομοιώνονται γρήγορα από τον οργανισμό προσδίδοντας άμεσα ενέργεια. Το μέλι είναι ωφέλιμο για όλους όσους έχουν ανάγκη τόνωσης.

Βάλτε στο μπλέντερ 15 ml ταχίνι με μέλι (μία κουταλιά μέλι και μία κουταλιά ταχίνι), ένα φλιτζάνι γάλα -1,5% λιπαρά και δύο κουταλιές της σούπας δημητριακά πρωινού. Έχετε έτσι ένα θρεπτικό πρωινό, που θα σας δώσει ενέργεια. Συνολικά το ποσοστό των θερμίδων που παίρνουμε την ημέρα πρέπει να προέρχονται: 50% από υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνη και 30% λιπαρά). Άρα, το παραπάνω πρωινό έχει τις ιδανικές αναλογίες.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top