Βουλωμένη μύτη: Οι 6 συχνότερες αιτίες και η αντιμετώπιση

Ανώνυμο-σχέδιο62.png

Η ρινική συμφόρηση ή η βουλωμένη μύτη αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα που όλοι θα αντιμετωπίσουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Δείτε τι φταίει και τι μπορείτε να κάνετε.

Η βουλωμένη μύτη και αυτό το αίσθημα συσσώρευσης βλέννας στα ιγμόρειά μας, που μας αναγκάζει να αναπνέουμε από το στόμα μας, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην καθημερινή μας ζωή.

Μπορεί να συνοδεύεται από υπερβολική βλέννα ή καταρροή, πονοκεφάλους ή ένα αίσθημα βουλώματος στο κεφάλι. κόκκινη και επώδυνη μύτη και εξασθένηση της όσφρησης και της γεύσης.

Οι 6 αιτίες

  1. Κοινό κρυολόγημα και ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού
  2. Αλλεργία
  3. Ρινικοί πολύποδες
  4. Παραρρινοκολπίτιδα
  5. Εκτροπή ρινικού διαφράγματος
  6. Φαρμακευτική ρινίτιδα

1. Κοινό κρυολόγημα και ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού

Φυσικά, ένας από τους κύριους ένοχους είναι το κρυολόγημα. Μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά στελέχη ιών –ιδιαίτερα ρινοϊούς– που εκδηλώνονται με τα κλασικά συμπτώματα.

πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχα, πονοκεφάλους, υψηλή θερμοκρασία, αίσθημα πίεσης στα αυτιά και το πρόσωπο και, φυσικά, καταρροή και /ή βουλωμένη μύτη είναι μερικά από αυτά.

Το κρυολόγημα σπάνια είναι σοβαρό, αν και δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο και τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά.

Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεκούραση, παρακεταμόλη και ίσως ένα αποσυμφορητικό. Aυτές οι λοιμώξεις αυτοπεριορίζονται και υποχωρούν συνήθως εντός 10 ημερών περίπου.

2. Αλλεργία

Οι αλλεργίες προκαλούνται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σε μια ξένη ουσία.

Ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα πιστεύει ότι η ουσία είναι επικίνδυνη και δημιουργεί μια φλεγμονώδη απόκριση για να απαλλαγεί από αυτήν.

Κατά την έκθεση στον αλλεργικό παράγοντα, απελευθερώνονται χημικές ουσίες στη μύτη, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, η οποία προκαλεί έκκριση βλέννας, διόγκωση του βλεννογόνου και φτάρνισμα.

Η σοβαρότητα της αντίδρασης μπορεί να ποικίλει, από ήπια συμπτώματα ρινικής συμφόρησης έως πλήρη ρινική απόφραξη.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχιακή και να εμφανιστεί την άνοιξη και το καλοκαίρι (πυρετός εκ χόρτου) ή όλο το χρόνο (πολυετής αλλεργική ρινίτιδα) και συνήθως οφείλεται σε ακάρεα οικιακής σκόνης και σε άλλους παράγοντες όπως η γύρη, η σκόνη και το τρίχωμα των ζώων.

Συγκεκριμένα αλλεργιογόνα που προκαλούν συμπτώματα μπορούν να εντοπιστούν με δερματικά τεστ ή εξετάσεις αίματος, που θα βοηθήσουν στην λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

3. Ρινικοί πολύποδες

Καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι στα ρουθούνια, ρινικοί πολύποδες μπορεί να αναπτυχθούν λόγω χρόνιας φλεγμονώδους αντίδρασης στους βλεννογόνους που καλύπτουν τη μύτη και τα ιγμόρεια.

Οι ρινικοί βλεννογόνοι υγραίνουν τον αέρα που περνά μέσα και έξω από τη μύτη σας και προστατεύουν το εσωτερικό της μύτης και τα ιγμόρεια.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πολύποδες χωρίς εμφανή αιτία, αλλά συχνά υπάρχει ένα έναυσμα, όπως άσθμα, αλλεργικός πυρετός, χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις ή ευαισθησία στα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), όπως η ιβουπροφαίνη.

Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να φράξουν τις ρινικές διόδους, προκαλώντας συμφόρηση ή αίσθηση βουλωμένης μύτης, απώλεια όσφρησης και μερικές φορές ιγμορίτιδα.

Οι πολύποδες μπορούν να διαγνωστούν εύκολα στην κλινική, μερικές φορές απαιτώντας τη βοήθεια μιας απλής ενδοσκοπικής εξέτασης της μύτης.

Υπάρχει μια σειρά φαρμάκων που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για την αντιμετώπιση των αιτιών ή των συμπτωμάτων των πολυπόδων και εάν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, υπάρχει μια χειρουργική επιλογή για την αφαίρεσή τους.

4. Παραρρινοκολπίτιδα

Η ιγμορίτιδα, ή η λοίμωξη των κόλπων, είναι μια κοινή πάθηση, κατά την οποία οι ρινικές οδοί φλεγμαίνουν.

Οι ρινικοί κόλποι είναι μικρές κοιλότητες ή χώροι μέσα στο κρανίο που βρίσκονται πίσω από τα μάγουλα, στο μέτωπο και μεταξύ και πίσω από τα μάτια.

Το κρυολόγημα και οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική βλέννα και πρήξιμο της επένδυσης του βλεννογόνου που φράζει τα ιγμόρεια, προκαλώντας την αίσθηση συμφόρησης μιας βουλωμένης μύτης.

Η οξεία ιγμορίτιδα εμφανίζεται συχνά με ή μετά από ένα κρυολόγημα και συνήθως διαρκεί μία ή δύο εβδομάδες εάν προκαλείται από ιό ή έως και τέσσερις εβδομάδες εάν προκαλείται από βακτήρια.

Η υποξεία και η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει για μήνες, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.

Εάν ο πονοκέφαλος και η συμφόρηση επιμένουν, μια απλή ρινική ενδοσκόπηση μπορεί συνήθως να εντοπίσει και να επιβεβαιώσει την ιγμορίτιδα.

Η ιατρική θεραπεία είναι συχνά επιτυχής στη θεραπεία της χρόνιας ιγμορίτιδας, αλλά περιστασιακά τα ιγμόρεια πρέπει να ανοίγουν και να παροχετεύονται με χειρουργική επέμβαση.

Οι πρόσφατες τεχνικές κολποπλαστικής μπορεί να είναι χρήσιμες για το άνοιγμα των στενών καναλιών παροχέτευσης για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.

5. Εκτροπή ρινικού διαφράγματος.

Μια κοινή αιτία ρινικής απόφραξης που συμβαίνει όταν το χώρισμα μεταξύ των πλευρών της μύτης, το ρινικό διάφραγμα, κάμπτεται ή αποκλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε βουλωμένα και τα δύο ρουθούνια της μύτης. Συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, προκαλείται από τραυματισμό σε κάποιο σημείο της μύτης.

Είναι συνήθως ξεκάθαρο από μια απλή ή ενδοσκοπική εξέταση εάν αυτή είναι η αιτία και, εάν είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να δικαιολογήσει χειρουργική επέμβαση για την εκ νέου ευθυγράμμιση και την αποκατάσταση του ρινικού αεραγωγού.

6. Φαρμακευτική ρινίτιδα

Αυτή είναι μια αιτία ρινικής απόφραξης που αξίζει να αναφερθεί εδώ.

Η χρόνια χρήση ρινικών αποσυμφορητικών χωρίς συνταγή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον βλεννογόνο της μύτης με απόφραξη που προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη χρήση αυτών των σπρέι.

Μόλις το σπρέι πάψει να χρησιμοποιείται, η επαναφορά συμφόρησης και η απόφραξη έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη χρήσης περισσότερου αποσυμφορητικού και με την πάροδο του χρόνου αυτός ο «φαύλος κύκλος» προκαλεί βλάβη στην επένδυση και επίμονη απόφραξη.

Συχνά, θα συνυπάρχουν περισσότερες από μία από τις παραπάνω καταστάσεις, για παράδειγμα ένας ασθενής με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να έχει εκτροπή του διαφράγματος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να τον κάνει πιο ευάλωτο σε παρατεταμένα επεισόδια ιγμορίτιδας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top