Γιατί με πιάνει πονοκέφαλος το Σαββατοκύριακο;

man-with-migraine-headache.jpg

Κι εκεί που λέτε “επιτέλους Σαββατοκύριακο, θα χαλαρώσω”, να ‘σου πάλι ο πονοκέφαλος. Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι γι’ αυτόν τον πονοκέφαλο; Τι μπορείτε να κάνετε για να τον αποτρέψετε;

Το αλκοόλ, ο ύπνος, τα διατροφικά παραστρατήματα, αλλά ακόμη και το σεξ(!) είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν το λεγόμενο πονοκέφαλο του Σαββατοκύριακου. Είναι πολύ άδικο, τη στιγμή που θέλετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ξεγνοιασιά ενός διημέρου εκτός εργασίας, να σας πιάνει ένας δυνατός πονοκέφαλος. Διαβάστε λοιπόν ποιες αιτίες μπορεί να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο το Σαββατοκύριακο και τι μπορείτε να κάνετε για να τον αποφύγετε.

1) Μήπως σας λείπει ο καφές και το τσιγάρο;

Η πολλή δουλειά και το στρες τις καθημερινές είναι για αρκετούς εργαζομένους ο λόγος που καταναλώνουν πολλούς καφέδες και καπνίζουν περισσότερο μέσα στην εβδομάδα, ενώ συνήθως περιορίζουν αυτές τις συνήθειες το Σαββατοκύριακο. Αν ανήκετε στα άτομα που έχουν αυτή τη συνήθεια, πρέπει να γνωρίζετε ότι η έλλειψη της καφεΐνης και του τσιγάρου το Σαββατοκύριακο μπορεί συχνά να πυροδοτήσει μια κρίση ημικρανίας ή πονοκέφαλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη οποιασδήποτε ουσίας η οποία μας προκαλεί εξάρτηση μπορεί να εκδηλωθεί με πονοκέφαλο. Το ίδιο ισχύει λ.χ. και για τα αναψυκτικά τύπου κόλα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Δεν σας προτείνουμε φυσικά να συνεχίσετε και το Σαββατοκύριακο να καπνίζετε αρειμανίως και να πίνετε πολλούς καφέδες για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μετριάσετε τους καφέδες και να περιορίσετε το κάπνισμα μέσα στην εβδομάδα. Μειώστε σταδιακά το κάπνισμα και την καφεΐνη καθώς πλησιάζει η Παρασκευή. Με τον τρόπο αυτό θα αποκομίσετε δύο οφέλη: Θα μειώσετε την “ψαλίδα” που υπάρχει ανάμεσα στις ποσότητες καφέ και τσιγάρου που καταναλώνετε το Σαββατοκύριακο σε σχέση με την υπόλοιπη εβδομάδα (επομένως θα σταματήσει και ο πονοκέφαλος) και θα μετριάσετε δύο επιβαρυντικές για την υγεία σας συνήθειες.

2 Βγήκατε την Παρασκευή;

Αν η Παρασκευή και το Σάββατο είναι οι μέρες που επισκέπτεστε την ταβέρνα με τους φίλους σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διατροφικές παρασπονδίες μπορεί να είναι η αιτία του πονοκεφάλου σας. Συχνά ο πονοκέφαλος έχει την αιτία του στο στομάχι, ακόμη και αν αυτό δεν είναι τόσο εμφανές. Εκτός από τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού, ένοχο για την πυροδότηση του πονοκεφάλου είναι και το λίπος.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Δεν έχετε και πολλά περιθώρια επιλογών. Δεν σας προτείνουμε φυσικά να μην ξαναπατήσετε το πόδι σας σε ταβέρνα τα Σαββατοκύριακα, αλλά τουλάχιστον περιορίστε όσο μπορείτε τα λίπη και τις υπερβολές. Αποφύγετε τα πολύ βαριά γεύματα και το συνδυασμό τους με αλκοόλ. Οι τροφές που ενοχοποιούνται κυρίως είναι τα τηγανητά, το κίτρινο τυρί και σε γενικές γραμμές τα πλούσια σε λίπη φαγητά.

3 Κοιμηθήκατε παραπάνω;

Αν περιμένετε το Σαββατοκύριακο για να ξενυχτήσετε και να ξυπνήσετε το μεσημέρι της επόμενης μέρας, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αλλαγές στις ώρες ύπνου είναι πιθανό να πυροδοτήσουν έναν πονοκέφαλο, καθώς απορρυθμίζουν το βιολογικό σας ρολόι. Πολλά άτομα αναφέρουν ότι, όταν κοιμούνται πολλές ώρες, ξυπνούν με πονοκέφαλο, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί επιστημονικά κάποια συσχέτιση. Μπορεί όμως να συμβαίνει και το αντίθετο, δηλαδή να ξενυχτάτε την Παρασκευή ή το Σάββατο το βράδυ και να μην κοιμάστε τις ώρες που πρέπει. Αυτό είναι επίσης αίτιο της κεφαλαλγίας.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Μπορείτε να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω ή να ξενυχτήσετε το Σαββατοκύριακο, αλλά χωρίς υπερβολές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ιδανικές ώρες ύπνου είναι γύρω στις 8. Αν ξενυχτήσατε προσπαθήστε να αναπληρώσετε τις ώρες που χάσατε και να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω το πρωί. Αν πάλι έχετε να ξυπνήσετε νωρίς την επομένη προσπαθήστε να μην ξενυχτήσετε. Φροντίστε δηλαδή να κοιμάστε πάντα γύρω στις 8 ώρες.

4 Πόσο πίνετε το Σαββατοκύριακο;

Αν το Σαββατοκύριακο έχετε τη συνήθεια να γυρνάτε στα μπαράκια και να απολαμβάνετε πολλά αλκοολούχα ποτά, τότε μην απορήσετε αν την άλλη μέρα το πρωί (ή το μεσημέρι) ξυπνήσετε με πονοκέφαλο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας συνήθης ύποπτος για την πρόκληση πονοκεφάλου. Επιπλέον, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στα μπαράκια, δηλαδή η κάπνα και ο κακός αερισμός, μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: *Αποφύγετε να αναμειγνύετε διαφορετικά ποτά μεταξύ τους. *Πίνετε αρκετές ποσότητες νερού μαζί με το ποτό σας. *Δοκιμάστε λίγο μέλι σε μία φρυγανιά μετά την κατανάλωση του οινοπνεύματος. Το μέλι, επειδή περιέχει φρουκτόζη, εμποδίζει την απότομη πτώση της γλυκόζης, που προκαλεί πονοκέφαλο. * Φάτε μία φρυγανιά με βούτυρο πριν πιείτε αλκοόλ, γιατί μειώνει την ταχύτητα απορρόφησής του από τον οργανισμό. * Αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. *Καλό είναι να μεσολαβεί κάποιο μικρό χρονικό διάστημα από το ένα ποτό στο άλλο.

5 Παραλείψατε κάποιο γεύμα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί αν καθυστερείτε ή παραλείπετε κάποιο γεύμα. Αυτό μπορεί να συμβεί λ.χ. επειδή ξυπνήσατε αργά το Σάββατο ή την Κυριακή το πρωί και δεν φάγατε πρωινό. Συνήθως, αιτία αυτών των πονοκεφάλων είναι η υπογλυκαιμία που προκαλεί η απουσία τροφής. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να μην αισθάνεστε αρχικά πείνα και ο οργανισμός σας να χρησιμοποιεί πρώτα τον πονοκέφαλο για να σας ειδοποιήσει ότι έχετε ανάγκη από φαγητό.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Προσπαθείτε όσο μπορείτε να μην παραλείπετε γεύματα και να μην παρεκκλίνετε, αν γίνεται, από τις ώρες που έχει συνηθίσει ο οργανισμός σας να τρώει κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας. Μπορείτε, αν ξυπνήσετε αργά, να καταναλώσετε ένα φρούτο (ή χυμό) και ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, τυρί και μαύρο ψωμί, με την προϋπόθεση ότι θα καθυστερήσετε το μεσημεριανό σας. Αν ξυπνήσετε πολύ αργά και το μεσημεριανό κοντεύει, προτιμήστε να καταναλώσετε ένα φρούτο (ή ένα ποτήρι χυμό) και μία φρυγανιά. Αποφύγετε να παραλείψετε τελείως το πρωινό. Αν πάλι τρωτε νωρίς το βράδυ και το στομάχι σας μένει άδειο μέχρι να πέσετε για ύπνο και ξυπνάτε με πονοκέφαλο, μπορείτε να φάτε ένα πολύ ελαφρύ κολατσιό πριν πάτε για ύπνο, λ.χ. μία-δύο φρυγανιές, ώστε να μη μείνει άδειο το στομάχι σας. Πολλά άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες ή πονοκεφάλους παρατήρησαν βελτίωση, καταναλώνοντας μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα.

6) Μήπως σας λείπουν οι έντονοι ρυθμοί;

Η απότομη αλλαγή ρυθμών, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ακόμη μία αιτία πονοκεφάλου το Σαββατοκύριακο. Ο οργανισμός σας έχει συνηθίσει τους έντονους ρυθμούς που έχετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, και έτσι σας “βγαίνει” όλη η κούραση της εβδομάδας που πέρασε τη στιγμή που θέλετε να χαλαρώσετε.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Προσπαθήστε να μην αφήνετε πολλές δουλειές την Παρασκευή, ώστε να μην είναι απότομη η μετάβαση από την πολλή δουλειά στη ηρεμία. Διαμορφώστε έτσι το πρόγραμμά σας ώστε οι δουλειέες προς το τέλος της εβδομάδας να μειώνονται σταδιακά. Αν, για παράδειγμα, μπορείτε μία δουλειά να την κάνετε την Τετάρτη ή την Πέμπτη, τότε μην την αφήσετε για την Παρασκευή. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τόσο ριζικές αλλαγές στο πρόγραμμα της εργασίας σας, τότε τροποποιήστε το προσωπικό σας πρόγραμμα, λ.χ. αποφύγετε τις δουλειές του σπιτιού ή τα ψώνια την Παρασκευή το απόγευμα και κάντε τα το Σάββατο το πρωί.

7 Μπορεί να φταίει μια ευχάριστη συνήθεια;

Μήπως το Σαββατοκύριακό βρίσκετε ευκαιρία να είστε περισσότερες ώρες με το σύντροφό σας και να κάνετε περισσότερο σεξ; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή σεξουαλικού ρυθμού και η έκκριση των ορμονών του σεξ, όπως λ.χ. η τεστοστερόνη, μπορεί ορισμένες φορές να γίνει αιτία πονοκεφάλου.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Φροντίστε να κάνετε σεξ και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας!

Πηγή: περιοδικό Vita, Μ. Σιγανός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top