Γιατί ξυπνάω με βουλωμένη μύτη;

Γιατί-ξυπνάω-με-βουλωμένη-μύτη.jpg

Woman Suffering From Cold Lying In Bed With Tissue

Για πολλούς ανθρώπους, η πρώτη κίνηση που κάνει το πρωί είναι να πιάσουν ένα κουτί χαρτομάντιλα. Γιατί πολλοί από εμάς ξυπνάμε με βουλωμένη μύτη, ακόμα και όταν δεν είμαστε άρρωστοι; Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τη ρινική συμφόρηση νωρίς το πρωί, γνωστή και ως ρινίτιδα, και μερικές από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι τα αλλεργιογόνα. Τα δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2005–2006 (NHANES) δείχνουν ότι περίπου το 74 τοις εκατό από εμάς εκτίθενται σε 3-6 αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρά μας κάθε βράδυ.

Κάθε φορά που τινάζετε τα καλύμματά σας, διώχνετε τον σκύλο από το κρεβάτι ή αφήνετε το μαξιλάρι σας, στέλνετε νέα σύννεφα αλλεργιογόνων στους αεραγωγούς σας. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι ρινικοί σας οδοί φλεγμαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Ακολουθεί μια λίστα με συνηθισμένα αλλεργιογόνα κρεβατοκάμαρας και μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις τους:

Ακάρεα σκόνης

Κάθε σπίτι, ανεξάρτητα από το πόσο άψογα διατηρείται, έχει ακάρεα σκόνης. Εάν έχετε αλλεργία στα ακάρεα σκόνης, δεν είναι η σκόνη ή ακόμα και τα ακάρεα που σας ενοχλούν. Είναι τα σωματίδια κοπράνων από ακάρεα σκόνης που προκαλούν φτάρνισμα, φαγούρα στα μάτια και πρωινή συμφόρηση.  Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης πρέπει να το αντιμετωπίζουν όλο το χρόνο, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν εποχιακές αλλεργίες.

Πώς θα μειώσετε τα ακάρεα

Το Asthma and Allergy Foundation συνιστά τα παρακάτω βήματα για να μειώσετε τους πληθυσμούς των ακάρεων σκόνης στην κρεβατοκάμαρά σας:

  • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σας σε ζεστό νερό πολύ συχνά — τουλάχιστον εβδομαδιαία, ή πιο συχνά εάν χρειάζεται.

  • Διατηρήστε τον θερμοστάτη σε κανονική θερμοκρασία (όχι πολύ ζέστη), καθώς τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν σε θερμότερες θερμοκρασίες αέρα.

  • Χρησιμοποιήστε καλύμματα που μειώνουν τα αλλεργιογόνα με φερμουάρ πάνω από το στρώμα και τα μαξιλάρια σας.

  • Χρησιμοποιήστε πιστοποιημένα φίλτρα αέρα που μειώνουν τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας.

  • Αποφύγετε να έχετε χαλιά και επικαλυμμένα έπιπλα στο δωμάτιό σας.

  • Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να κάνετε πιο δύσκολη την επιβίωση των ακάρεων της σκόνης.

  • Καθαρίστε τα δάπεδά σας με ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει πιστοποιημένο φίλτρο HEPA και έπειτα σφουγγαρίστε για να συλλέξετε τα υπολείμματα που μπορεί να χάσει η ηλεκτρική σας σκούπα.

Γύρη

Οι εποχικές αλλεργίες κορυφώνονται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Εάν είστε αλλεργικοί σε στη γύρη στην περιοχή σας, μπορεί να είναι αυτό που αυξάνει τη ρινική βλέννα σας ή να πρήζει τους ιστούς στη μύτη σας.

Η γύρη που προκαλεί τις εποχιακές αλλεργίες σας μπορεί να προέρχεται από ανοιχτά παράθυρα ή μπορεί να εισέρχεται μέσω του συστήματος εξαερισμού AC.

Οι γιατροί της Mayo Clinic συνιστούν αυτούς τους τρόπους αντιμετώπισης των εποχιακών αλλεργιών:

  • Περιορίστε τον χρόνο σας στην ύπαιθρο τις ημέρες με υψηλή γύρη.

  • Αναθέστε τις υπαίθριες δουλειές σε άτομα που δεν επηρεάζονται τόσο από τη γύρη όσο εσείς.

  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα αέρα υψηλότερης ποιότητας για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας.

  • Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την ανοσοθεραπεία, τα συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αλλεργία (OTC) που πρέπει να λαμβάνετε όταν οι εποχιακές αλλεργίες είναι στο χειρότερο.

  • Δοκιμάστε τον βελονισμό. Το 2015, ο βελονισμός συμπεριλήφθηκε στη λίστα των προτεινόμενων θεραπευτικών επιλογών που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Κεφαλής και Τραχήλου Surgery.

  • Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις όπως η σπιρουλίνα και εκχύλισμα από το φυτό πετασίτη (butterbur). Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η σπιρουλίνα έχει μειώσει τα συμπτώματα σε άτομα με αλλεργίες.

Μούχλα

Η έκθεση στη μούχλα μέσα στο σπίτι σας μπορεί να είναι ο ένοχος που κάνει τη μύτη σας να βουλώνει τη νύχτα. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας συμβουλεύει τους ανθρώπους να ελέγχουν τα ακόλουθα σημεία για μούχλα:

  • Μπάνια

  • Υπόγεια

  • Υδρορροές

  • Κάδοι σκουπιδιών

  • Ντουλάπες ψυγείων

  • Οπουδήποτε μια διαρροή θα μπορούσε να κάνει τις επιφάνειες βρεγμένες

Λάβετε βοήθεια καθαρισμού από επαγγελματίες διορθωτές μούχλας εάν είναι απαραίτητο και συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο εάν δεν μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα OTC αντιισταμινικά.

Τρίχωμα κατοικίδιων

Εάν ο αγαπημένος σας σκύλος, γάτα ή πουλί μοιράζεται τα νυχτερινά σας καταλύματα, θα μπορούσε να σας προκαλέσει συμφόρηση.  Εάν η πρωινή συμφόρηση δεν αξίζει τις βραδινές αγκαλιές, μην κοιμάστε με το κατοικίδιό σας. Μπορείτε επίσης να λάβετε αυτά τα μέτρα για να μειώσετε τη ρινική φλεγμονή και το μπούκωμα:

  • Λούστε το κατοικίδιο σας με ένα αντιαλλεργικό σαμπουάν.

  • Μετακινήστε το κουτί της άμμου από την κρεβατοκάμαρά σας.

  • Προτιμήστε δάπεδα από σκληρό ξύλο για να αποτρέψετε το τρίχωμα να εισχωρεί βαθιά στο χαλί.

Το πρωινό μπούκωμα μπορεί επίσης να προκληθεί από ερεθιστικούς παράγοντες

Μερικές φορές η αιτία δεν σχετίζεται με αλλεργιογόνα, αλλά με ερεθιστικούς παράγοντες που προκαλούν πρήξιμο των ρινικών οδών σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά ερεθιστικά που συναντάμε ενώ κοιμόμαστε.

Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) είναι μια χρόνια πάθηση όπου το περιεχόμενο του στομάχου σας ρέει πίσω στον λαιμό και τις ρινικές οδούς σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πάθηση συνδέεται συχνά με τη ρινίτιδα. Τα συμπτώματα της μπορεί να επιδεινωθούν τη νύχτα, όταν η θέση του ύπνου σας μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Τρόποι για να περιορίσετε τα συμπτώματα

Για να μειώσετε τα συμπτώματα όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε:

Ανυψώστε τη μία άκρη του στρώματός σας

Αποφύγετε τα σνακ και τα γεύματα αργά το βράδυ

Να κοιμάστε με πιτζάμες που δεν σφίγγουν τη μέση

Καπνός τσιγάρου

Εάν εκτίθεστε στον καπνό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή εάν κάποιος στο σπίτι σας είναι καπνιστής, μπορεί να εμφανίσετε ρινίτιδα νωρίς το πρωί. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων κόλπων.

Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει να πάρετε και προσέξτε εάν παίρνετε αποσυμφορητικά OTC: Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τη φλεγμονή.

Η αιτία μπορεί να είναι αλλαγές στο σώμα σας

Ορμόνες

Οι ορμονικές αλλαγές που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της έμμηνου ρύσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρωινό μπούκωμα.

Περίπου το 39 τοις εκατό των εγκύων γυναικών εμφανίζουν ρινίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην ασφαλή ανακούφιση των συμπτωμάτων:

  • Βάλτε τη μύτη σας με αλατόνερο και γλάστρα Neti

  • Μην αμελείτε την άσκηση

  • Χρησιμοποιήστε ρινικούς διαστολείς όπως οι ταινίες Breathe Right

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top