Όταν το κρυολόγημα επιμένει

Remedies-For-Coughing.jpg

Τι σημαίνει όταν ένα κρυολόγημα κρατάει για πολύ καιρό; Έχετε ένα κρυολόγημα που επιμένει να σας βασανίζει εδώ και πολλές μέρες; Οι γιατροί εξηγούν τι μπορεί να είναι…

Κοινό κρυολόγημα

Όλοι γνωρίζετε τι είναι, όλοι το έχετε περάσει πολλές φορές στη ζωή σας, σύμφωνα με τις στατιστικές, οι ενήλικες αρρωσταίνουν από τη γρίπη συνήθως 2-3 φορές ανά έτος. Μερικά από τα κοινά συμπτώματα είναι ο ξηρός λαιμός, ο πονόλαιμος, η καταρροή, ο βήχας και το φτέρνισμα. Οι περισσότεροι ανθρώπινοι οργανισμοί επανέρχονται πλήρως σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από 7-10 μέρες. Μερικές φορές όμως, ένα κρυολόγημα μπορεί να κρατήσει για αρκετά παραπάνω και σας κάνει να αναρωτιέστε αν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. Αυτοί είναι οι λόγοι που ένα κρυολόγημα επιμένει:

Είστε ακόμα κρυωμένοι

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, αντί για μία εβδομάδα, ένα κρυολόγημα να κρατήσει και δύο εβδομάδες ή παραπάνω. Εξαρτάται από το είδος της γρίπης αλλά και τον εκάστοτε οργανισμό το πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό του σύστημα στην επίθεση του ιού. Μπορεί κάποιος ιός να αποδειχθεί πιο επίμονος σε σχέση με άλλους ή το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ήταν αποδυναμωμένο. Έτσι αισθάνεστε άρρωστοι και εμφανίζετε συμπτώματα για πολύ καιρό.

Διαβάστε ακόμα: Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Νοσείτε από διαφορετική γρίπη

Ειδικά την εποχή της γρίπης, που κυκλοφορούν πολλές ασθένειες, μπορεί να κολλήσετε κάποιον ιό, να τον περάσετε και μετά να ξανακολλήσετε αμέσως ένα νέο κρυολόγημα. Τα συμπτώματα του νέου ιού, εμφανίζονται ταυτόχρονα μαζί με αυτά του προηγούμενου, και έτσι νομίζετε ότι απλώς είστε για πολύ καιρό άρρωστοι από ένα κρυολόγημα, ενώ στην ουσία είναι δύο διαφορετικά.

Είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου

Ο βήχας συνήθως αποτελεί το τελευταίο σύμπτωμα που παραμένει μέχρι να ξεπεράσει ο οργανισμός σας τον ιό. Αν όμως συνεχίσει να επιμένει ο έντονος βήχας, ίσως να οφείλειται στα φάρμακά σας. Ο χρόνιος, ξηρός βήχας είναι κοινή παρενέργεια της λισινοπρίλης, της βεναζεπρίλης και της ραμιπρίλης, δραστικών ουσιών που βρίσκονται σε φάρμακα κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συμπτώματα όπως η καταρροή, το μπούκωμα, ο ξηρός λαιμός δεν περιλαμβάνονται στις παρενέργειες, αλλά αν παίρνετε κάποιο φάρμακο και έχετε έντονο βήχα, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας γράψει κάποιο άλλο φάρμακο.

Αλλεργίες

Μία συχνή αιτία καταρροής και βήχα, είναι οι αλλεργίες που προκαλούνται από το περιβάλλον γύρω σας, και οι οποίες μοιάζουν πολύ, όσον αφορά τα συμπτώματα, με την κοινή γρίπη. Ανάλογα με την εποχή, αλλά ειδικά την άνοιξη αλλά και τον χειμώνα μπορεί να παρουσιάζετε έντονα αλλεργικά συμπτώματα από τη γύρη.

Ιγμορίτιδα

Αν νιώθετε πίεση στον φλεβόκομβο κόλπο, πονοκεφάλους ή ακόμα και πυρετό, μπορεί να μην οφείλεται σε κάποια γρίπη, αλλά στην ιγμορίτδα. Ειδικά όταν έχετε αρρωστήσει πρώτα, ετοιμάζοντας το πεδίο για την ανάπτυξη βακτηρίων, είναι πιο εύκολο να πάθετε ιγμορίτιδα. Συνήθως χρειάζονται 14 ημέρες μέχρι να δράσει η θεραπεία που σας έγραψε ο γιατρός μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Πνευμονία

Αν τα συμπτώματα, εκτός από επίμονα για πολύ καιρό, συνοδεύονται και από καφέ ή πράσινη βλέννα, πυρετό και λαχάνιασμα, μπορεί να μαρτυρούν ότι πάσχετε από πνευμονία. Αν νιώθετε γενικά εξαντλημένοι, και πονούν οι πνεύμονές σας, καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό γιατί αυτά τα συμπτώματα ίσως δεν αποτελούν ένα απλό κρυολόγημα.

Διαβάστε ακόμα: Κρυολόγημα: 10+2 παραδοσιακές συνταγές απ’ όλο τον κόσμο

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αν όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα, συνδυάζουν και την άσχημη γεύση στο στόμα, ξηρό βήχα και καούρες, τότε είναι πιθανό να μιλάμε για πάθηση του στομάχου και όχι γρίπη. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια προκαλώντας καούρες, ναυτία, ρέψιμο και εμετό, ενώ επιδεινώνονται μετά από ένα βαρύ, ή γεμάτο καυτερά πιάτα, γεύμα, ή όταν ξαπλώνετε, ή ως παρενέργεια σε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top