Άσθμα: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα αιτία – Ελπίδες για θεραπεία

Ανώνυμο-σχέδιο55.png

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα αιτία για το άσθμα που προσφέρει ελπίδα για θεραπεία που θα μπορούσε να αποτρέψει την απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Η πλειοψηφία των τρεχουσών θεραπειών για το άσθμα προέρχεται από την ιδέα ότι πρόκειται για φλεγμονώδη νόσο.

Το απειλητικό για τη ζωή χαρακτηριστικό της πάθησης είναι η προσβολή ή η στένωση των αεραγωγών, που δυσκολεύει την αναπνοή.

Μια νέα μελέτη σε ποντίκια υποδηλώνει για πρώτη φορά ότι πολλά χαρακτηριστικά μιας κρίσης άσθματος – φλεγμονή, έκκριση βλέννας και βλάβη στους αεραγωγούς που αποτρέπει τις λοιμώξεις – προκύπτουν από αυτή τη μηχανική συστολή.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η βλάβη, η φλεγμονή και η βλέννα που προκύπτουν από μια κρίση άσθματος θα μπορούσαν να προληφθούν αναστέλλοντας μια διαδικασία που συνήθως προκαλεί τον θάνατο των επιθηλιακών κυττάρων – τα οποία καλύπτουν την εσωτερική και την εξωτερική επιφάνεια του σώματος.

Η καθηγήτρια Jody Rosenblatt, από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: “Η ανακάλυψή μας είναι το αποκορύφωμα εργασίας 10 και πλέον ετών. Ως κυτταρικοί βιολόγοι που παρακολουθούν τις διαδικασίες, θα μπορούσαμε να δούμε ότι η φυσική συστολή μιας κρίσης άσθματος προκαλεί εκτεταμένη καταστροφή του φυσικού φραγμού των αεραγωγών. Πρόκειται για μια σειρά από ανατομικές δομές και φυσιολογικούς μηχανισμούς που συνεργάζονται για να αποτρέψουν την είσοδο ξένων σωματιδίων, βακτηρίων και ιών στους πνεύμονες

Χωρίς αυτούς, οι πάσχοντες από άσθμα είναι πολύ πιο πιθανό να πάθουν μακροχρόνια φλεγμονή, επούλωση πληγών και λοιμώξεις που προκαλούν περισσότερες κρίσεις. Κατανοώντας αυτόν τον θεμελιώδη μηχανισμό, είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση να αποτρέψουμε όλα αυτά τα προβλήματα».

Περίπου 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν άσθμα και μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα όπως συριγμό, βήχα, αίσθημα δύσπνοιας και σφίξιμο στο στήθος.

Οι εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν γύρη ή σκόνη και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, οδηγώντας δυνητικά σε μια απειλητική για τη ζωή κρίση άσθματος.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top