Άνοια: Ο ειδικός προειδοποιεί για δύο τροφές που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο

Ανώνυμο-σχέδιο26.png

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η διατροφή μας όταν πρόκειται για την υγεία μας. Τώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δύο τροφές μπορεί να σχετίζονται με την άνοια.

Η τακτική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα,  όπως η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος, καθώς και η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η λιπώδης νόσος του ήπατος. Τι σχέση έχει όμως με την άνοια.

Ίσως λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι η διατροφή σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο, ή ομάδα συμπτωμάτων, που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη παρακμή του εγκεφάλου.

Πιο συχνό σε άτομα άνω των 65 ετών, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη μνήμη, την ομιλία, την κατανόηση και την κινητικότητα, καθώς και αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται όμως ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 139 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση ορισμένων διαδεδομένων τροφών θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές μας για την καταστροφική κατάσταση.

Η ανησυχητική νέα έρευνα αποκάλυψε ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε επαναχρησιμοποιημένο λάδι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκφυλισμό στον εγκέφαλο.

Αυτό ισχύει για αρκετά τηγανητά φαγητά από φαγητά σε πακέτο και μερίδες εστιατορίων που θα μαγειρεύονται σε λάδι που χρησιμοποιείται ξανά και ξανά.

Τα δύο επικίνδυνα φαγητά

Δύο δημοφιλή τρόφιμα που θα μπορούσαν επομένως να θεωρηθούν επικίνδυνα είναι οι τηγανιτές πατάτες και το τηγανητό κοτόπουλο.

Ως μέρος της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε σε ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν υψηλότερα επίπεδα νευροεκφυλισμού μεταξύ των αρουραίων που κατανάλωναν επαναχρησιμοποιημένα τηγανισμένα μαγειρικά έλαια σε σύγκριση με άλλα τρωκτικά που ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τα ίδια προβλήματα εντοπίστηκαν και στους απογόνους των αρουραίων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο αυξημένος νευροεκφυλισμός φαίνεται να συνδέεται με τις επιδράσεις του ελαίου στο αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του ήπατος, του εντέρου και του εγκεφάλου.

Αυτός ο άξονας ήπατος-έντερου-εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών και η βλάβη του δείχνει συσχέτιση με νευρολογικές διαταραχές.

Ένας από τους ερευνητές, ο Kathiresan Shanmugam – αναπληρωτής καθηγητής από το Κεντρικό Πανεπιστήμιο του Ταμίλ Ναντού, εξήγησε: «Το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει συνδεθεί με αρκετές μεταβολικές διαταραχές, αλλά δεν έχουν υπάρξει μακροχρόνιες έρευνες για την επίδραση της κατανάλωσης του τηγανισμένου λαδιού και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στην υγεία.

«Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε πρώτοι που αναφέρουμε ότι η μακροχρόνια λήψη τροφίμων με τηγανητό λάδι αυξάνει τον νευροεκφυλισμό στους απογόνους πρώτης γενιάς».

Εκτός από την πρόσληψη κενών θερμίδων, τα τηγανητά φαγητά συνήθως συνεπάγονται την επαναχρησιμοποίηση του ίδιου λαδιού για τηγάνισμα.

Αυτή είναι μια κοινή πρακτική τόσο στα σπίτια όσο και στα εστιατόρια, παρά την επαναχρησιμοποίηση που αφαιρεί πολλά από τα φυσικά αντιοξειδωτικά του λαδιού και τα οφέλη για την υγεία.

Το επαναχρησιμοποιημένο λάδι μπορεί επίσης να περιέχει επιβλαβή συστατικά, όπως ακρυλαμίδιο, τρανς λιπαρά, υπεροξείδια και άλλες ενώσεις.

Η διαδικασία της μελέτης

Ως μέρος της έρευνας, οι συγγραφείς της μελέτης χώρισαν μια ομάδα θηλυκών αρουραίων σε πέντε μικρότερες ομάδες.

Κάθε ομάδα έλαβε είτε τυπική τροφή μόνη της είτε τροφή με 0,1 ml ημερησίως μη θερμανθέντος σησαμέλαιου, μη θερμανθέντος ηλιέλαιου, επαναθερμασμένου σησαμέλαιου ή επαναθερμασμένου ηλιελαίου για 30 ημέρες.

Τα ξαναθερμασμένα έλαια χρησίμευαν για την προσομοίωση επαναχρησιμοποιημένου λαδιού τηγανίσματος.

Σε σύγκριση με άλλες ομάδες, τα τρωκτικά που έλαβαν επαναθερμασμένο σησάμι ή ηλιέλαιο εμφάνισαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ.

Αυτά τα ίδια τρωκτικά παρουσίασαν, επίσης, αξιοσημείωτη βλάβη στο παχύ έντερο που πυροδότησε αλλαγές στις ενδοτοξίνες και τους λιποπολυσακχαρίτες, που είναι τοξίνες που απελευθερώνονται από ορισμένα βακτήρια.

Ο καθηγητής Shanmugam συνέχισε: «Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός των λιπιδίων του ήπατος μεταβλήθηκε σημαντικά και η μεταφορά του σημαντικού εγκεφάλου ωμέγα-3 λιπαρού οξέος DHA μειώθηκε.

«Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε νευροεκφυλισμό, ο οποίος φάνηκε στον εγκέφαλο των αρουραίων που κατανάλωναν το θερμαινόμενο λάδι καθώς και των απογόνων τους».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top