Εγκεφαλικό: Ο χυμός που μειώνει τον κίνδυνο και προστατεύει την καρδιά σύμφωνα με διαιτολόγο

ximos-kerasi.jpg

Δύο ποτήρια χυμού κερασιού την ημέρα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα – Προστατεύει την καρδιά. 

Το ρόφημα αυτού του φρούτου είναι πλούσιο σε υγιείς φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη – προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Μια μελέτη σε ηλικίες 65 έως 80 ετών διαπίστωσε, επίσης, ότι όσοι κατανάλωναν το ρόφημα ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε φλεγμονές και οξειδωτικό στρες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες.

Αυτό φάνηκε από τις μειωμένες ποσότητες CRP (c-αντιδρώσα πρωτεΐνη) και MDA (μηλονοδιαλδεΰδη) – χημικές ουσίες στο αίμα που συνδέονται με τις εν λόγω διεργασίες.

Ο χυμός κερασιού μείωσε την «κακή χοληστερόλη» ή την LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) κατά 11% και τη CRP κατά 25 % – σε μόλις 12 εβδομάδες.

Τα επίπεδα MDA μειώθηκαν κατά 3%. Ενίσχυσε, επίσης, τη δραστηριότητα ενός γονιδίου που ονομάζεται OGG1 που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Sheau Ching Chai, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο χυμός κερασιού μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά».

Η μελέτη και τα ευρήματά της

Στη μελέτη συμμετείχαν 34 ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες που επιλέχθηκαν τυχαία για να καταναλώσουν είτε 235 ml του χυμού είτε ένα ποτό ελέγχου δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ο Δρ Chai είπε: «Στο τέλος οι συμμετέχοντες στην ομάδα του χυμού κεράσι είχαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και χαμηλότερη χοληστερόλη LDL.

Παρουσίαζαν επίσης και χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ουσιών στο αίμα που υποδηλώνουν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των βιοδεικτών CRP και MDA. σε σχέση με την ομάδα ελέγχου».

Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι ο πρώτος αριθμός που μετρά την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία σας όταν χτυπά η καρδιά σας.

Μια αρτηριακή πίεση μικρότερη από 120/80 mmHg είναι φυσιολογική. Ο Δρ Chai είπε: «Το ποσοστό συμμόρφωσης των συμμετεχόντων μας ήταν αρκετά υψηλό, στο 94%, υποδηλώνοντας ότι ένα φλιτζάνι χυμό κερασιού δύο φορές την ημέρα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε μια συνολική δίαιτα».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top