Τι ποσοστό του εγκεφάλου μου χρησιμοποιώ;

Τι-ποσοστό-του-εγκεφάλου-μου-χρησιμοποιώ.png

Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους. Τι ισχύει, όμως στην πραγματικότητα;

Οι υγιείς άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο τον εγκέφαλό τους. Δεν υπάρχει μέρος του εγκεφάλου που να μένει αχρησιμοποίητο. Ορισμένες εργασίες λειτουργούν περισσότερο σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, αλλά όλες παίζουν σημαντικούς ρόλους, όπως εξηγεί ο νευροβιολόγος Δρ Έρικ Τσάντλερ. Οι εγκεφαλικοί χάρτες, όπως βρίσκονται στα σύγχρονα βιβλία ανατομίας, υποδεικνύουν ότι κάθε μέρος του εγκεφάλου έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία απαραίτητη για έναν υγιή άνθρωπο. Εάν υπήρχε ένα μέρος του εγκεφάλου σας που έμεινε πραγματικά αχρησιμοποίητο, τότε θα μπορούσατε να το καταστρέψετε με ασφάλεια σε ένα ατύχημα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Όμως ιατρικά αρχεία δεκαετιών δείχνουν ότι η βλάβη σε οποιοδήποτε μέρος του εγκεφάλου έχει σοβαρές επιπτώσεις. Εάν δεν χρησιμοποιούνταν το 90% του εγκεφάλου, τότε το 90% των όγκων του εγκεφάλου δεν θα προκαλούσαν πρόβλημα. Φανταστείτε τους γιατρούς του εγκεφάλου να λένε στο 90% των καρκινοπαθών τους: “Έχω καλά νέα και άσχημα νέα. Κακά νέα: έχετε όγκο στον εγκέφαλο. Καλά νέα: είναι στο τμήμα του εγκεφάλου που δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ.” Η σκέψη είναι παράλογη.

Αν ο μύθος του 10% υποτίθεται ότι σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους σε μια δεδομένη στιγμή, εξακολουθεί να είναι ψευδής. Ο εγκέφαλος δεν είναι μια συλλογή από ανεξάρτητες μηχανές που ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ανάλογα με το αν διαβάζετε ή τραγουδάτε. Αντίθετα, οι λειτουργίες του εγκεφάλου αποτελούν  μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλών τμημάτων του εγκεφάλου. Φυσιολογικά, τα νεύρα είναι σαν μύες και εκφυλίζονται όταν δεν χρησιμοποιούνται. Εάν το 90% του εγκεφάλου παρέμενε εντελώς αχρησιμοποίητο, τότε αυτό το τμήμα θα εκφυλιζόταν σημαντικά.

Αλλά οι σαρώσεις εγκεφάλου ενός υγιούς ατόμου αποκαλύπτουν ότι όλα τα μέρη είναι άθικτα. Αυτός ο μύθος διαδόθηκε από συγγραφείς που προσπαθούσαν να πουλήσουν βιβλία για μυστικιστικούς τρόπους για να ξεκλειδώσετε τις κρυφές σας δυνατότητες, υποστηρίζοντας ότι η αχρησιμοποίητη εγκεφαλική δύναμη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί χρησιμοποιώντας τις μεθόδους στα βιβλία τους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον εγκέφαλό σας δεν είναι η πιθανότητα να μείνει αχρησιμοποίητη μια μεγάλη μερίδα. Μάλλον, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι όγκοι. Οι καλύτεροι τρόποι για να προστατευτείτε από τέτοιους κινδύνους περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και την αρκετή ξεκούραση. Θέλετε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε τον εγκέφαλό σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του; Αφήστε κάτω το βιβλίο που γράφει τα μυστικά του ξεκλειδώματος-του-εγκεφάλου-σας και τρέξτε στο γυμναστήριο.

Διαβάστε ακόμη

9 υγιεινές συνήθειες που θα κρατήσουν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top