Μπανάνες: Το κόλπο αποθήκευσης για να μην μαυρίσουν και να μείνουν φρέσκες για πολύ

Ανώνυμο-σχέδιο27.png

Δείτε το Hack αποθήκευσης που κάνει τις μπανάνες να διαρκούν περισσότερο και δεν περιλαμβάνει πλαστικά.

Οι μπανάνες θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο με μια συγκεκριμένη μέθοδο αποθήκευσης. Αυτή η μέθοδος αποτρέπει επίσης το να μαυρίσουν οι μπανάνες στον πάγκο καθώς συνεχίζουν να ωριμάζουν.

Τα συγκεκριμένα φρούτα τείνουν να μαυρίζουν πιο γρήγορα από άλλα φρούτα, όπως τα μήλα, τα σταφύλια ή τα πορτοκάλια.

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι στο διαδίκτυο για να τις διατηρήσετε σας φρέσκες μέχρι να είστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσετε.

Οι κρεμασμένες από ένα γάντζο μπανάνες είναι μια επιλογή που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης λόγω της απελευθέρωσης αερίου αιθυλενίου.

Αυτή η μέθοδος αποτρέπει επίσης το μαύρισμά τους στον πάγκο καθώς συνεχίζουν να ωριμάζουν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλάθι με φρούτα με ενσωματωμένο γάντζο ή ένα μικρό γάντζο κάτω από το ντουλάπι ειδικά σχεδιασμένο για μπανάνες, προτείνει το Taste Of Home.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, συνιστάται να τις διατηρείτε σας σε θερμοκρασία δωματίου όσο ωριμάζουν στο γάντζο.

Τι γίνεται με την αποθήκευση των μπανανών σας στο ψυγείο; Αυτό είχε συζητηθεί και παλαιότερα.

Η αποθήκευση τους στο ψυγείο μπορεί επίσης να παρατείνει τη φρεσκάδα τους, όπως μοιράζεται η ειδικός στα τρόφιμα Kate Hall. Αφήνοντας τις στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί η ωρίμανση τους έως και 10 ημέρες.

Γιατί μαυρίζουν οι μπανάνες;

Τα συγκεκριμένα φρούτα μαυρίζουν για διάφορους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης και με διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.

Φυσική ωρίμανση:

Αιθυλένιο: Όπως και άλλα φρούτα, παράγουν και ανταποκρίνονται στο αιθυλένιο, μια ουσία που σχετίζεται με την ωρίμανση. Καθώς ωριμάζουν, οι μπανάνες παράγουν ολοένα και περισσότερο αιθυλένιο, το οποίο προκαλεί:

Διάσπαση οξέων: Η γεύση γίνεται πιο γλυκιά και η υφή πιο μαλακή.
Αποικοδόμηση χλωροφύλλης: Το πράσινο χρώμα αντικαθίσταται από το κίτρινο χρώμα.
Σχηματισμό καφέ χρωστικών: Σταδιακά, οι κίτρινες χρωστικές ουσίες διασπώνται και αντικαθίστανται από καφέ χρωστικές, όπως η μελανίνη.

Εξωτερικοί παράγοντες:

Θερμοκρασία: Η ζέστη επιταχύνει την παραγωγή αιθυλενίου, άρα και το μαύρισμα. Καλό είναι να φυλάτε τις μπανάνες σε δροσερό μέρος (περίπου 18°C).

Αποθήκευση: Η τοποθέτηση των μπανανών σε κλειστό δοχείο ή σακούλα εγκλωβίζει το αιθυλένιο και επιταχύνει το μαύρισμα. Καλύτερα να τις φυλάτε σε ανοιχτό μπολ ή κρεμασμένες.
Συμπίεση: Η πίεση ή τα χτυπήματα μπορούν να προκαλέσουν καφέ κηλίδες.

Είναι ασφαλές να τις τρώμε μαυρισμένες;

  • Γενικά, ναι, οι μαυρισμένες μπανάνες είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Το μαύρισμα αποτελεί απλώς ένα σημάδι υπερωρίμανσης.
  • Ωστόσο, η υφή και η γεύση τους μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστες όσο όταν είναι κίτρινες.
  • Εάν οι μπανάνες έχουν έντονη μυρωδιά μαγιάς ή μούχλας, ή εάν έχουν υγρή υφή, τότε είναι καλύτερο να τις πετάξετε.

Πώς να τις διατηρήσετε φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα:

  • Αγοράστε άγουρες μπανάνες: Θα ωριμάσουν σιγά σιγά στο σπίτι σας.
  • Χωρίστε τις μπανάνες από το τσαμπί: Το τσαμπί παράγει αιθυλένιο, το οποίο θα ωριμάσει (και θα μαυρίσει) τις μπανάνες πιο γρήγορα.
  • Τυλίξτε τα κοτσάνια των μπανανών με μεμβράνη: Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της εξάπλωσης του αιθυλενίου.
  • Φυλάξτε τις μπανάνες σε δροσερό και σκιερό μέρος: Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως.
  • Μην τις αποθηκεύετε στο ψυγείο: Η ψύξη μπορεί να αλλοιώσει την υφή και τη γεύση τους.

Συμβουλές:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μαυρισμένες μπανάνες σε διάφορες συνταγές, όπως smoothies, μπανάν bread, muffins, pancakes, ή ακόμα και σε παγωτό.  Μπορείτε επίσης να τις καταψύξετε για μελλοντική χρήση.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top