Μαλλιά: 9 πράγματα που αποκαλύπτουν για την υγεία σας σύμφωνα με ειδικό

καλη8.png

Τα μαλλιά και οι τρίχες είναι ένα μέρος του σώματος των ανθρώπων. Είτε είναι στο κεφάλι μας είτε αλλού στο σώμα μας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια άλλοι πολλά και άλλοι περισσότερα.

Αλλά μερικές φορές στη ζωή μας, πολλοί από εμάς μπορούμε να παρατηρήσουμε αλλαγές στα μαλλιά μας. Για τους άνδρες ειδικά καθώς μεγαλώνουν μπορεί να εμφανίσουν απώλεια μαλλιών.

Υπάρχουν όμως και άλλες αλλαγές που είναι λιγότερο γνωστές που μπορεί να είναι σύμπτωμα  ότι κάτι άλλο συμβαίνει στο σώμα. Μερικές φορές αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια είναι καμπανάκι του κινδύνου που υποδηλώνει ότι είναι ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν όλα τα μέρη του σώματος. Μπορεί να είναι η τριχόπτωση ή ακόμα και ότι τα μαλλιά να μεγαλώνουν πιο πυκνά.

Δείτε 9 πράγματα  που τα μαλλιά σας μπορούν να σας πουν για την υγεία σας:

  1. Ορμονική ανισορροπία
  2. Διαβήτης
  3. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  4. Έλλειψη σιδήρου
  5. Υπολειτουργικός θυρεοειδής
  6. Αλλαγές οιστρογόνων
  7. Εμμηνόπαυση
  8. Η φαρμακευτική αγωγή
  9. Αυτοάνοσα
  10. Όγκος

1. Ορμονική ανισορροπία

Η υπερτρίχωση είναι όπου οι γυναίκες έχουν πυκνά, σκούρα μαλλιά στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, την κοιλιά, τη μέση, τους γλουτούς ή τους μηρούς. Συνδέεται με ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα. Μπορεί να συμβεί εάν το επίπεδο αυτών των ορμονών αυξηθεί ή εάν το σώμα σας γίνει πιο ευαίσθητο σε αυτές, σύμφωνα με το NHS.

Εάν έχετε ξαφνική αύξηση της τριχοφυΐας ή απώλεια μαλλιών στις γυναίκες, μπορεί να είναι σημάδι αυτής της ανισορροπίας. Μερικές φορές δεν υπάρχει προφανής αιτία. Σπάνια, η υπερτρίχωση μπορεί να προκληθεί από:

  • ορισμένα φάρμακα
  • αναβολικά στεροειδή
  • άλλες ορμονικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Cushing και η ακρομεγαλία
  • έναν όγκο που επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών σας

Η Margaret E. Wierman, M.D., καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, είπε: «Το μέρος της διάγνωσης με βάση το «ανδρικό πρότυπο» σημαίνει τρίχες πάνω από τον αφαλό, στο πάνω μέρος του θώρακα ή στο πάνω μέρος της πλάτης. 

Οι τρίχες γύρω από μια θηλή θεωρούνται μη φυσιολογικές στις γυναίκες και θα ανταποκρίνονταν στον ορισμό της υπερτρίχωσης».

Ωστόσο, εάν έχετε πιο ανοιχτόχρωμες, πιο λεπτές τρίχες στο πρόσωπο ή το σώμα σας, μάλλον δεν πρόκειται για υπερτρίχωση. Οι περισσότερες γυναίκες αποκτούν αυτόν τον τύπο τριχοφυΐας καθώς μεγαλώνουν.

2. Διαβήτης

Μερικά πρώιμα σημάδια διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν στα μαλλιά. Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Ο Δρ Γκρεγκ Βίντα, ανώτερος χειρουργός στην Κλινική Χάρλεϊ Στριτ, είπε ότι ένα ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα της νόσου είναι η τριχόπτωση.

Είπε ότι αυτό προκαλείται από βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που προκαλούνται από επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο Δρ Βίντα είπε: «Αυτά τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία δεν μπορούν πλέον να φέρουν αρκετό οξυγόνο στους θύλακες των τριχών, γεγονός που μπορεί να διακόψει και να σταματήσει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας.

«Οι θύλακες των τριχών μπαίνουν σε φάση ηρεμίας και αποβολής, αντί σε φάση ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι οι τρίχες βρίσκονται σε αδράνεια και σταματούν να αναπτύσσονται, πριν πέσουν, προκαλώντας αραίωση και απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής.»

Συμβούλεψε οποιονδήποτε αρχίζει να παρατηρεί απώλεια μαλλιών να μιλήσει με τον γιατρό του. Είπε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χάνετε τα μαλλιά σας – μπορεί να είναι άγχος, ορμονικές αλλαγές, κληρονομικές, ανεπάρκειες βιταμινών κ.α.– αλλά εάν το αντιμετωπίζετε μαζί με άλλα συμπτώματα διαβήτη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για μια πιθανή διάγνωση».

3. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών μιας γυναίκας.

Σύμφωνα με το NHS έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι η περίσσεια ανδρογόνων – υψηλά επίπεδα «ανδρικών» ορμονών στο σώμα σας, που μπορεί να προκαλέσουν σωματικά σημάδια όπως υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα. Τα άλλα σημάδια είναι ακανόνιστες περίοδοι και διευρυμένες ωοθήκες.

Η ακριβής αιτία του PCOS είναι άγνωστη, αλλά σχετίζεται με μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα.

Πολλές γυναίκες με PCOS είναι ανθεκτικές στη δράση της ινσουλίνης στο σώμα τους και παράγουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης για να το ξεπεράσουν.

Αυτό συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή και δραστηριότητα ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει επίσης την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει το σώμα σας.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το PCOS, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μιλήστε με έναν γιατρό εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε την πάθηση.

4. Έλλειψη σιδήρου

Τα μαλλιά όλων μεγαλώνουν και αλλάζουν κύκλους. Αυτό μπορεί να είναι η απώλεια μαλλιών την άνοιξη και το φθινόπωρο ή άλλοι μπορεί να τα χάσουν το καλοκαίρι και το χειμώνα.

Ωστόσο, εάν έχετε αισθητή απώλεια μαλλιών στο σώμα και το κεφάλι σας, μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας.

Σύμφωνα με το Lloyds Pharmacy, υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία για αυτό, ωστόσο οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι μπορεί να παίξει ρόλο στην τριχόπτωση.

Αν και διάφορες μελέτες έχουν βγάλει αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ έλλειψης σιδήρου και τριχόπτωσης, οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι ένα σοβαρά χαμηλό επίπεδο σιδήρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική διαδικασία των τριχοθυλακίων, καταστρέφοντάς τους και οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών.

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί δυνητικά να προκαλέσει έναν τύπο απώλειας μαλλιών που ονομάζεται telogen effluvium, όπου το έντονο σωματικό στρες ή ασθένεια προκαλεί εκτεταμένη αραίωση των μαλλιών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες».

Αυτό σημαίνει ότι οι vegan και οι χορτοφάγοι ή οι γυναίκες με βαριές περιόδους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, εύθραυστα νύχια και ακόμη και περίεργες λιγούρες. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σίδηρος μπορεί να είναι πρόβλημα, πείτε το στο γιατρό σας για εξέταση αίματος.

5. Υπολειτουργικός θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας που εκκρίνει ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Οι πολύ χαμηλές ορμόνες του θυρεοειδούς μπορεί να επιβραδύνουν τις λειτουργίες του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας τριχών που βγάζετε.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Θυρεοειδούς ο σοβαρός και παρατεταμένος υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Αυτή η απώλεια αφορά ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής και όχι μεμονωμένες περιοχές, κάνοντας τα μαλλιά να φαίνονται ομοιόμορφα αραιά.

Τα καλά νέα είναι ότι η αναγέννηση είναι σύνηθες φαινόμενο με την επιτυχή θεραπεία της διαταραχής του θυρεοειδούς, αν και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

6. Αλλαγές οιστρογόνων

Εάν τα επίπεδα οιστρογόνων σας έχουν αλλάξει, αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας. Αν είναι πιο ψηλά από το συνηθισμένο προκαλεί πιο πυκνά μαλλιά ενώ όταν είναι χαμηλά μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.

Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια μαλλιών – όπως εάν έχετε αποκτήσει μωρό ή διακόψατε τη λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων.

7. Εμμηνόπαυση

Εάν διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας αραιώνουν, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αλλαγής των επιπέδων των ανδρικών ορμονών. Όταν οι γυναίκες περνούν από την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων τους μειώνονται και ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα τεστοστερόνης τους αυξάνονται.

Αυτό μπορεί να αφήσει τα μαλλιά τους στο κεφάλι να αραιώσουν και οι τρίχες του προσώπου τους να γίνουν πιο τραχιές – και ακόμη και να φυτρώσουν περισσότερες τρίχες γύρω από το στόμα και το πηγούνι.

Σύμφωνα με το Κέντρο Εμμηνόπαυσης υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τριχόπτωσης. Η τρίχα μπορεί να γίνει λεπτή παντού – γνωστή ως telogen effluvium – ή να εκδηλωθεί τριχόπτωση γυναικείου τύπου – όπου η αραίωση είναι κυρίως στο μπροστινό μέρος και στο πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής σας και κάτω από τις πλευρές του κεφαλιού σας.

Η γραμμή των μαλλιών παραμένει γενικά η ίδια και, σε αντίθεση με τους άνδρες, η φαλάκρα είναι σπάνια. Οι μεμονωμένες τρίχες απέχουν και είναι πιο κοντές και λεπτότερες.

Περίπου οι μισές γυναίκες παρατηρούν αραίωση και απώλεια μαλλιών καθώς περνούν την εμμηνόπαυση.

Η μέση ηλικία στην οποία ξεκινά αυτό είναι στις αρχές της δεκαετίας του ’50, αλλά μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα.

8. Η φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια. Σύμφωνα με τον Δρ Goldenberg αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιπηκτικά (αραιωτικά αίματος).

Αυτό είναι συνήθως προσωρινό και μοιάζει με αυτό που μπορεί να συμβεί μετά από εγκυμοσύνη, χειρουργική επέμβαση και ακραίο στρες.

Άλλα μπορούν να αυξήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτά τείνουν να είναι αυτά που περιλαμβάνουν τεστοστερόνη, φαινυτοΐνη – ένα αντισπασμωδικό ή γλυκοκορτικοειδή – έναν τύπο στεροειδούς. Ωστόσο, οι αλλαγές είναι συνήθως προσωρινές και θα εξαφανιστούν όταν σταματήσει το φάρμακο.

9. Αυτοάνοσα

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια ασθένεια που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών – τις δομές που σχηματίζουν τα μαλλιά – και προκαλεί απώλεια μαλλιών.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ενώ τα μαλλιά μπορούν να χαθούν από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, η γυροειδής αλωπεκία συνήθως επηρεάζει το κεφάλι και το πρόσωπο.

Η πορεία της γυροειδής αλωπεκίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί έχουν εξάρσεις τριχόπτωσης σε όλη τους τη ζωή, ενώ άλλοι έχουν μόνο ένα επεισόδιο.

Η ανάρρωση είναι επίσης απρόβλεπτη, με τα μαλλιά να ξαναφυτρώνουν πλήρως σε μερικούς ανθρώπους αλλά όχι σε άλλους.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την γυροειδή αλωπεκία, αλλά υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν τα μαλλιά να μεγαλώσουν πιο γρήγορα. Υπάρχουν επίσης τρόποι που βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση.

Όγκος

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια ξαφνική αύξηση της περίσσειας τριχοφυΐας στο σώμα – υπερτρίχωση – για περίπου έξι μήνες μπορεί να είναι σημάδι ενός όγκου που απελευθερώνει ανδρικές ορμόνες.

Αυτός μπορεί να είναι δυνητικά των επινεφριδίων ή των ωοθηκών. Αν και δεν είναι συνηθισμένο, είναι πάντα κάτι που πρέπει να ελέγχετε.

Πότε να δείτε γιατρό

Σύμφωνα με το NHS, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν είστε γυναίκα και έχετε πυκνά, σκούρα μαλλιά στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, την κοιλιά, τη μέση, τους γλουτούς ή τους μηρούς. Στη συνέχεια θα πρέπει να ελέγξουν για οποιαδήποτε αιτία υπερτρίχωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός όγκου.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε απώλεια μαλλιών που σας απασχολεί. Μπορεί να είναι σε θέση να σας πουν τι προκαλεί την απώλεια μαλλιών σας κοιτάζοντας τα μαλλιά σας. Πείτε τους εάν η απώλεια μαλλιών σας επηρεάζει την ευεξία σας και ρωτήστε ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με το τι προκαλεί την τριχόπτωση πριν σκεφτείτε να πάτε σε μια εμπορική κλινική μαλλιών.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top