Πότε θέλει εγχείρηση ο θυρεοειδής μου;

nm-7-things-thyroid_preview.jpg

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί συνιστούν εγχείρηση και πότε μπορείτε να την αποφύγετε; Γνωρίστε τις λύσεις για τις κυριότερες παθήσεις του θυρεοειδή αδένα.

Είναι γνωστό πως όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά (υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί) φέρνει ένα σωρό προβλήματα στον οργανισμό και συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν. Οι λύσεις που μπορεί να μας δώσει η επιστήμη είναι αρκετές και μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εγχείρηση είναι η πιο άμεση λύση, ιδιαίτερα όταν τα φάρμακα δεν έχουν αποτελέσματα ή όταν υπάρχει κάποιος κακοήθης όζος. Διαβάστε λοιπόν πότε πρέπει να κάνετε εγχείρηση και πότε είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε κάποια άλλη θεραπεία.

Ο θυρεοειδής και η λειτουργία του

Είναι ένας αδένας που βρίσκεται κάτω από το “μήλο του Αδάμ" (επικάθεται στην τραχεία.) Η βασική λειτουργία του είναι η παραγωγή σημαντικών ορμονών για τον οργανισμό, οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό (θυροξίνη και Τ3 ). Οι ορμόνες που παράγει είναι επίσης σημαντικές για τους ιστούς.

Οι παθήσεις που τον απειλούν

Κυριότερες διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή όταν ο αδένας υπολειτουργεί και παράγει μικρότερες ποσότητες ορμονών από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός και ο υπερθυρεοειδισμός, όταν ο αδένας παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών από αυτές που έχει ανάγκη. Στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από υπερθυρεοειδισμό συνήθως εκδηλώνει ταχυκαρδίες, αϋπνία, νευρικότητα, τρέμουλο στα χέρια και απώλεια βάρους, λόγω αύξησης του μεταβολικού ρυθμού του. Αν κάποιος υποφέρει από υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα: υπνηλία, αύξηση του βάρους, αίσθημα κόπωσης, οιδήματα γύρω από τα μάτια, δυσκοιλιότητα και μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Εκτός από τις διαταραχές στη λειτουργία του αδένα, υπάρχουν ακόμη και ορισμένες ανατομικές ανωμαλίες του θυρεοειδούς, όπως είναι η διόγκωσή του δηλαδή η λεγόμενη βρογχοκήλη ή η παρουσία όζων, που είναι μικροί όγκοι (είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις). Οι παθήσεις του θυρεοειδούς τις περισσότερες φορές είναι αυτοάνοσες δηλαδή οφείλονται σε αντισώματα που ο ίδιος οργανισμός παράγει κατά του εαυτού του.

Πότε να κάνω εγχείρηση;

Όταν υπάρχουν κακοήθεις όζοι: Οι όζοι είναι μικρές διογκώσεις στο θυρεοειδή, που ορισμένες φορές περιέχουν υγρό. Σπάνια πιέζουν τα λαρυγγικά νεύρα και προκαλούν βραχνάδα και ορισμένες φορές μας δυσκολεύουν όταν καταπίνουμε. Τις περισσότερες φορές γίνονται αντιληπτοί από μια τυχαία ψηλάφηση του γιατρού. Συνήθως οι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις (κατά 90-95 % ). Οι πιθανότητες να είναι κακοήθεις αυξάνονται όμως αν ο όζος είναι μεγάλος, δηλαδή πάνω από 2 εκ. και αν μεγαλώνει γρήγορα. Στην περίπτωση που διαπιστωμένα υπάρχει κακοήθης όζος στον αδένα, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί, είτε ο όζος, είτε ολόκληρος ο αδένας.

Αν υπάρχει πολύ μεγάλος όζος, ανεξάρτητα από το αν είναι κακοήθης ή όχι, οι ειδικοί συστήνουν ότι πρέπει να γίνεται εγχείρηση για την αφαίρεσή του. Συνήθως η εγχείρηση συστήνεται για όζους που ξεπερνούν τα 5 εκατοστά.

Όταν τα φάρμακα δεν βοηθάνε: Αν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος δεν ελέγχεται εύκολα με τη φαρμακευτική αγωγή ή υποτροπιάζει, οι ειδικοί συστήνουν μερικές φορές επέμβαση ειδικά στην περίπτωση που σε διάστημα ενός με δύο χρόνια από την έναρξη της θεραπείας δεν υπάρξει βελτίωση. Συχνά μάλιστα επειδή τα φάρμακα για τον έλεγχο του υπερθυρεοειδισμού έχουν παρενέργειες, (π.χ. ταχυκαρδίες) οι ειδικοί προτιμούν τη λύση της εγχείρησης, ανάλογα φυσικά με την περίπτωση.

Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Σε ορισμένες περιπτώσεις αντί για την επέμβαση γίνεται καταστροφή του αδένα με ραδιενεργό ιώδιο. Με την μέθοδο αυτή εξουδετερώνεται λειτουργικά ο αδένας. Είναι εξίσου αποτελεσματική με την εγχείρηση. Ορισμένες φορές όμως, μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη δόση ραδιενεργού ιωδίου κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τον ασθενή. * Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο δεν ενδείκνυται στις εγκύους. Επιπλέον, μία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε παρόμοια θεραπεία δεν πρέπει να μείνει έγκυος για ένα χρόνο περίπου.

Οι εξετάσεις που προηγούνται

Οι εξετάσεις που θα σας συστήσει ο γιατρός για να αποφασίσει αν πρέπει να υποβληθείτε σε εγχείρηση είναι :

* Το σπινθηρογράφημα: Αν μετά από ψηλάφηση του θυρεοειδούς εντοπιστεί κάποιος όζος, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει σπινθηρογράφημα. Με την εξέταση αυτή αξιολογεί την πιθανότητα κακοήθειας. Ο γιατρός εκχέει με μία ένεση στον αδένα ραδιενεργό ισότοπο. Από την ποσότητα που απορροφά ο όζος, οι ειδικοί μπορούν να συμπεράνουν κατά πόσο αυτός είναι κακοήθης. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα ισοτόπου προσλαμβάνει ο όγκος τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να είναι καλοήθης. H εξέταση αυτή είναι ασφαλής και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

* Αιματολογικές εξετάσεις για να εξετάσει τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς (Τ3, Τ4, ΤSH κτλ.).

* Η Παρακέντηση του θυρεοειδούς για την εξέταση ύποπτου όζου είναι ίσως η πιο αξιόπιστη από όλες τις εξετάσεις. Ο γιατρός που κάνει την εξέταση, λαμβάνει με μία λεπτή ένεση υγρό και κύτταρα από τον όζο, τα οποία εξετάζει (βιοψία), για να διαπιστώσει αν είναι κακοήθης.

Μετά την εγχείρηση..

Σε περίπτωση που υποβληθείτε σε εγχείρηση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς, θα πρέπει μετά να ακολουθήσετε δια βίου θεραπεία υποκατάστασης των ορμονών του (θυροξίνη). Δεν πρέπει να σας ανησυχεί το γεγονός ότι η θεραπεία είναι ισόβια, γιατί δεν έχει παρενέργειες αν ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Θα πρέπει ακόμη να κάνετε έλεγχο των ορμονών, με αιματολογική εξέταση τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και η λήψη υποκατάστατων ασβεστίου.

Οι ειδικοί απαντούν στις απορίες σας

Είναι δύσκολη, η επέμβαση στο θυρεοειδή και τι ποσοστά επιτυχίας έχει;

Είναι σχετικά εύκολη εγχείρηση και ο ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο (περίπου 2 μέρες). Όταν γίνεται από έμπειρο γιατρό το ποσοστό επιτυχίας της φθάνει το 100% .

Ποιες επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν μετά την εγχείρηση;

Οι επιπλοκές μετά την επέμβαση είναι ελάχιστες. Μάλιστα, οι πιο συνηθισμένες απ’ αυτές είναι ο τραυματισμός των παραθυρεοειδών αδένων που βρίσκονται πολύ κοντά στον αδένα. Οι αδένες αυτοί εκκρίνουν μία ορμόνη, την παραθορμόνη, που είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του ασβεστίου στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό μπορεί μετά την εγχείρηση να χορηγηθούν υποκατάστατα ασβεστίου για δύο βδομάδες, αν η βλάβη στους αδένες αυτούς είναι παροδική ή και εφόρου ζωής, αν είναι μόνιμη. Ακόμη πιο σπάνια μπορεί κατά την εγχείρηση να τραυματιστεί το λαρυγγικό νεύρο και να προκληθεί παροδική βραχνάδα στη φωνή.

Ποιος πρέπει να κάνει την εγχείρηση;

Την εγχείρηση αναλαμβάνει γενικός χειρουργός που έχει εξειδικευτεί στις εγχειρήσεις του θυρεοειδούς. Την παρακολούθηση και τη θεραπεία πριν και μετά την επέμβαση, αναλαμβάνει ο ενδοκρινολόγος.

Μπορώ να την αποφύγω;

Αν κάποιος αντιληφθεί έγκαιρα την ύπαρξη όζων στο θυρεοειδή, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες με την κατάλληλη θεραπεία, που περιλαμβάνει τη χορήγηση ορμονών του θυρεοειδούς, να προλάβει την περαιτέρω ανάπτυξή τους και έτσι να αποφύγει την εγχείρηση. Αν λοιπόν έχετε οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδούς, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

M.Σιγανός, από Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top