Υγεία: 5 κορυφαίες τροφές που τη θωρακίζουν σύμφωνα με τους διαιτολόγους

trofes.png

Ανακαλύψτε τις 5 τροφές που τρώνε καθημερινά γιατροί και διατροφολόγοι για καλύτερη υγεία.

Αναζητάτε τις καλύτερες τροφές που μπορούν να θωρακίσουν την υγεία σας και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας χαρίζοντας σας μακροζωία; Οι ειδικοί τις αποκαλύπτουν…

Οι 5 τροφές

  1. Φυλλώδη λαχανικά
  2. Μούρα
  3. Ψάρια και άλλες άπαχες πρωτεΐνες
  4. Όσπρια
  5. Ξηροί καρποί και σπόροι

υγεία, τροφές

1. Φυλλώδη λαχανικά

Η σημασία των φυλλωδών λαχανικών στην καθημερινή σας διατροφή δεν μπορεί να αγνοηθεί οι ειδικοί το επισημαίνουν ξανά και ξανά.

Η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν συσχετιστεί με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Είναι επίσης γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, σίδηρο, βιταμίνη Κ, κάλιο και ασβέστιο.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν εύκολα να προστεθούν σε μια σαλάτα με άλλα θρεπτικά λαχανικά και φρούτα.

2. Μούρα

Θα πρέπει να στοχεύετε να τρώτε φρούτα κάθε μέρα, αν μπορείτε, προτείνουν οι ειδικοί. Και από όλα τα φρούτα, μια ομάδα φαίνεται να κυριαρχεί, όταν πρόκειται για τα περισσότερα οφέλη για την υγεία: τα μούρα.

Τα βατόμουρα, συγκεκριμένα, είναι αυτό που ο ερευνητής μακροζωίας, Neil Paulvin, αναφέρει ως το «ιερό δισκοπότηρο» των τροφών μακροζωίας.

Ο καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά «που προστατεύουν το σώμα σας από μολύνσεις σαν πανοπλία», λέει ο Paulvin.

Είναι επίσης εξαιρετικά για την υγεία των ματιών, την αποκατάσταση των μυών, την υγεία του εγκεφάλου και την ενίσχυση των κυττάρων σας, προσθέτει.

Όλα τα μούρα παίρνουν το χρώμα τους από τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν συνδεθεί με βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου και μείωση της γνωστικής έκπτωσης.

Έχουν επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από άλλα φρούτα όπως οι μπανάνες και τα μάνγκο.

3. Ψάρια και άλλες άπαχες πρωτεΐνες

Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι σας ενθαρρύνουν να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να το αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές επιλογές, όπως άπαχες πρωτεΐνες, όπως σολομός, αυγά, τόνος και τόφου.

Ο σολομός είναι δημοφιλής μεταξύ των ειδικών επειδή έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι θαυμάσιες για την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με την Δρ. Uma Naidoo, διατροφολόγο ψυχίατρο που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ και συγγραφέα του “Calm Your Mind with Food”.

Τα ψάρια και τα οστρακοειδή έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από το κόκκινο κρέας και είναι καλύτερες επιλογές για μια υγιή καρδιά, είπε στο CNBC Make It το 2022 η καρδιολόγος Δρ Ελίζαμπεθ Κλόδας.

Προτιμά επιλογές άπαχης πρωτεΐνης όπως τα λευκά ψάρια, όπως μπακαλιάρο.

4. Όσπρια

Τα όσπρια είναι η «υποτιμημένη» τροφή μακροζωίας που η διατροφολόγος Samantha Heller τρώει καθημερινά για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως μαγνήσιο και σίδηρο, είπε ο Heller στο CNBC Make It το 2022.

Μερικά όσπρια που μπορείτε να σκεφτείτε να προσθέσετε στα γεύματά σας είναι:

  • Φακές
  • Μαύρα φασόλια
  • Ρεβύθια
  • Σόγια
  • Φασόλια Edamame Lima
  • Φασόλια

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα όσπρια καθιστά επίσης την κατανάλωσή τους μια εξαιρετική επιλογή για έναν υγιή εγκέφαλο.

5. Ξηροί καρποί και σπόροι

Μπορεί να είναι πολύ εύκολο να παραβλέψουμε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, αλλά τα μικροσκοπικά τρόφιμα είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα «τα οποία βοηθούν να διατηρούν τα εγκεφαλικά κύτταρα υγιή και να μειώνουν τη φλεγμονή», σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Lisa Genova που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ.

Οι ηλιόσποροι είναι επίσης «μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές βιταμίνης Β5».

Μόνο μια ουγγιά από τους σπόρους μπορεί να σας προσφέρει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης, σημειώνει.

Οι ξηροί καρποί, ειδικά τα φουντούκια και τα πεκάν, είναι επίσης πλούσιοι σε πολυφαινόλες, είπε ο Naidoo στο CNBC Make It.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες «είναι εξαιρετικά σημαντικά», λέει, «επειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές ιδιότητες [και] φυτικές ίνες, καθώς και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top