Λευκό ψωμί: Γιατρός αποκαλύπτει πως θα το κάνουμε πιο υγιεινό

Ανώνυμο-σχέδιο50.png

Ο Δρ Karan Raj, χειρουργός και συγγραφέας της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκλόνισε τους ακόλουθους του στο TikTok αποκαλύπτοντας ένα hack που κάνει το λευκό ψωμί πιο υγιεινό.

Ενώ οι διαιτολόγοι συνήθως συνιστούν να αποφεύγουμε το λευκό ψωμί επειδή περιέχει πρόσθετα που προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ο Raj λέει ότι η κατάψυξη, η απόψυξη και στη συνέχεια το φρυγάνισμα μιας φέτας μεταμορφώνει το θρεπτικό του προφίλ και την επίδρασή του στο σώμα σας.

«Αν πάρετε μια φέτα άσπρο ψωμί και το φρυγανίσετε, θα καταλήξετε να μειώσετε τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού», εξήγησε ο Raj σε ένα viral κλιπ στον λογαριασμό του στο TikTok @dr.karanr, με πάνω από 812.000 προβολές.

«Αυτό σημαίνει ότι διασπάται πιο αργά, προκαλώντας μια πιο σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει πόσο ένα τρόφιμο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, όπως περιγράφεται στο Healthline.

Τρόφιμα με υψηλό GI, συμπεριλαμβανομένου του λευκού ψωμιού, του λευκού ρυζιού και των πατατών, προκαλούν μια ανθυγιεινή απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στο βίντεο του, που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου, ο Raj εξήγησε βήμα-βήμα πώς να μειώσετε το επίπεδο GI του λευκού ψωμιού.

«Αν πάρετε μια φέτα άσπρο ψωμί και στη συνέχεια την καταψύξετε και έπειτα την ξεπαγώσετε και τη φρυγανίσετε , θα μπορούσατε να μειώσετε τον γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού σχεδόν δύο φορές», είπε ο Raj.

Τρόφιμα όπως το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι, τα κουλούρια, τα ντόνατς και τα συσκευασμένα δημητριακά πρωινού έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing.

«Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή σχηματίζεται περισσότερο ανάδρομο άμυλο και το ανάδρομο άμυλο είναι ένας τύπος ανθεκτικού αμύλου που είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου σας επειδή δρα περισσότερο σαν ίνα», είπε ο Raj.

Τα σχόλια των χρηστών

Το hack του εγγράφου TikTok έκανε πολλούς χρήστες να αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να προσθέσουν ξανά το λευκό ψωμί στη διατροφή τους.

Περίμενε, κατεψυγμένο ψωμί – [λες] ως διαβητική ότι μπορώ να φάω πάλι ψωμί;» αναρωτήθηκε μια γυναίκα.

«Παγώνω πάντα το ψωμί μου για τοστ, οπότε δεν υπάρχει σπατάλη. Δεν συνειδητοποίησα ότι ήταν επωφελές», δήλωσε ένας άλλος χρήστης του TikTok.

«Αυτή είναι η συμβουλή ζωής που χρειάζομαι!» ένας τρίτος χρήστης είπε.

Ενώ άλλοι παρατηρητές ήταν γοητευμένοι από την παραβίαση του ψωμιού, ένας θεατής αναρωτήθηκε εάν η κατάψυξη, η απόψυξη και το ζέσταμα άλλων τροφίμων θα είχε παρόμοιο αποτέλεσμα.

«Το να ψύχεις τα ζυμαρικά και το ρύζι και να το ξαναζεστάνω την επόμενη μέρα μειώνει τα σάκχαρα; Σωστό ή λάθος», ρώτησε ο ένας.

«Τα ζυμαρικά απολύτως, πάλι ζεστά έχουν πολύ καλύτερο γλυκαιμικό δείκτη», απάντησε ένας.

«Υποθέτω ισχύει και για το ρύζι, αλλά φροντίστε να το κρυώσετε και να το αποθηκεύσετε γρήγορα, μην το αφήνετε ποτέ να μείνει πολύ σε θερμοκρασία δωματίου».

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top