Οι 5 πιο γνωστές (και φονικές) εκρήξεις ηφαιστείων

mount-vesuvius-118385602.jpg

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου μπορεί να είναι μια από τις πιο φονικές καταστροφές που μπορεί να πλήξει μια περιοχή. Δείτε 5 εκρήξεις ηφαιστείων που έμειναν στην ιστορία εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών τους…

Ηφαίστειο Ταμπόρα, Ινδονησία

Την περίοδο πριν την έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν ανενεργό. Αυτή η πεποίθηση, ωστόσο, αποδείχτηκε περίτρανα λανθασμένη, αφού τον Απρίλιο του 1815 το ηφαίστειο ξύπνησε με προειδοποιητικά σημάδια και μάλιστα με πολύ άγριες διαθέσεις! Για πέντε ολόκληρες ημέρες το ηφαίστειο ξερνούσε τόνους ηφαιστειακής στάχτης που είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα σπίτια της περιοχής να καταρρεύσουν υπό το βάρος της.

Όρος Πελέ

Στις 8 Μαϊου του 1902 η πόλη του Αγίου Πέτρου που βρισκόταν στην Μαρτινίκα των Δυτικών Ινδιών αφανίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά από την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Πελέ.. Γύρω στις 28000 κάτοικοι απανθρακώθηκαν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων επέζησαν από την έκρηξη ο ουρανός έμοιαζε σαν να είχε πάρει φωτιά. Ο υψηλός αριθμός των θυμάτων οφείλεται μεταξύ άλλων ότι οι κάτοικοι δεν πήραν στα σοβαρά τα προειδοποιητικά σημάδια του ηφαιστείου.

Η έκρηξη του ηφαιστείου του όρους Κρακατόα

Ξαφνικά το μεσημέρι μιας Κυριακής 26 Αυγούστου του 1883 μια σειρά φοβερών εκρήξεων συντάραξε τη νήσο Κρακατόα στην Ινδονησία. Έχει ύψος 305 μέτρα και προκάλεσε τσουνάμι ύψους 43 μέτρων. Περίπου 36 χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από την συγκεκριμένη έκρηξη. Σύμφωνα με μαρτυρίες το ύψος της στάχτης έφθασε τα ογδόντα χιλιόμετρα, ενώ το κρουστικό κύμα έκανε επτά φορές το γύρο του κόσμου με ταχύτητα χιλίων εκατό χιλιομέτρων.

Βεζούβιος

Μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι των περιχώρων της Νεάπολης προσεύχονται τακτικά σοτυς πολυο΄χους αγίους τους ζητώντας προστασία από τον φονικό Βεζούβιο. Το ηφαίστειο έχει ύψος 1200 μέτρα και θεωρείται το πιο φονικό ηφαίστειο του πλανήτη. Γύρω στη 1:00 μ.μ της 24ης Αυγούστου του 79 π.Χ. ο Βεζούβιος ξύνησε και η έκρηξη του κράτησε 8 ημέρες! Χιλιάδες άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την Πομπηία, αλλά πάρα πολύ αρνήθηκαν να αφήσουν τις περιουσίες τους και βρηκαν τραγικό θάνατο. Εκατομμύρια τόνοι καυτής στάχτης σκέπασαν την πόλη.

Ηφαίστειο της Σάντα Μαρία, Γουατεμάλα

Έχει ύψος 3.772 μέτρα είναι ένα από τα ψηλότερα ενεργά ηφαίστεια της Γουατεμάλας Το 1902 μια έκρηξη του ηφαιστείου της Σάντα Μαρία σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Αυτή η έκρηξη τον Οκτώβριο του 1902 ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη του συγκεκριμένου ηφαιστείου.

Αυτό το ξέρατε;

Μία από τις πιο επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ίσως είναι η αφύπνιση των μεγάλων ηφαιστείων του της γης. Ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες επιστήμονες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι οι εκρήξεις των ηφαιστείων σχετίζονται με την αυξομείωση της στάθμης της θάλασσας. Το 90% των ενεργών ηφαιστείων βρίσκονται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Καθώς οι πάγοι λιώνουν συντελούνται μεταβολές στην κατανομή του βάρους στην επιφάνεια του πλανήτη που επηρεάζουν σημαντικά τη δραστηριότητα τους.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top