Γλυκαντικά: Ειδικός υποστηρίζει ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους και βελτιώνουν τη διάθεση

καλη10.png

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και οι ουσίες που προέρχονται από στέβια μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους, να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να βελτιώσει τη διάθεσή σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Δανία.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη χρήση γλυκαντικών και ενισχυτών της γλυκύτητας (S&SE) που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και ποτά παγκοσμίως ως εναλλακτικές λύσεις σε προϊόντα με ζάχαρη για να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους σε ενήλικες υπέρβαρους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Anne Raben σε δήλωση.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αφιέρωσαν ένα χρόνο αναλύοντας παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες —με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο— που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή με λιγότερο από 10 % της ενέργειας από προστιθέμενη ζάχαρη από γλυκαντικά, ενώ η άλλη υιοθέτησε μια υγιεινή διατροφή με λιγότερο από 10 τοις εκατό της ενέργειας από προστιθέμενη ζάχαρη, χωρίς γλυκαντικά.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια στους δύο, έξι και 12 μήνες για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις των γλυκαντικών στην ικανοποίηση από τη διατροφή τους και να μετρήσουν τις αλλαγές στο βάρος τους, τον ΔΜΣ ανά ηλικία και τους δείκτες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και χοληστερόλη.

Τι έδειξε η μελέτη

Στο τέλος, η έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν γλυκαντικά είχαν ελαφρώς καλύτερη συντήρηση της απώλειας βάρους μετά από ένα χρόνο από την ομάδα ζάχαρης, με μέση απώλεια βάρους περίπου 16 κιλά σε σύγκριση με 12 κιλά.

Δεν υπήρχε διαφορά απώλειας βάρους για την πλειονότητα των παιδιών, αλλά το να επιτραπεί να καταναλώνουν γλυκαντικά οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα μη ελεγχόμενης διατροφής στους 12 μήνες.

Όσοι κατανάλωναν γλυκαντικά είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν την πρόσληψη ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών με την πάροδο του χρόνου.

Τα οφέλη από τη μετάβαση σε γλυκαντικά διήρκεσαν περισσότερο από τη μελέτη.

Τα θετικά αποτελέσματα επηρέασαν τους συμμετέχοντες για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από ταχεία απώλεια βάρους σε ενήλικες – χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι η στροφή σε γλυκαντικά δεν επηρέασε τους δείκτες για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η νέα έρευνα αναμένεται να κοινοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία τον Μάιο.

«Η χρήση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων στη διαχείριση βάρους έχει αμφισβητηθεί, εν μέρει λόγω της σχέσης μεταξύ της χρήσης τους και της φαινομενικής αύξησης βάρους σε μελέτες παρατήρησης, ωστόσο, όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι αυτό δεν συμβαίνει στις μακροχρόνιες μελέτες», ανέφερε ο καθηγητής Τζέισον Χάλφορντ, Επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top