Το «Φαινόμενο Μαντέλα» και 4 ακόμη παράξενες περιπτώσεις

gregory-fullard-H4l6KUy3E6w-unsplash.jpg

Το μνημονικό σύνδρομο πήρε το όνομα «Φαινόμενο Μαντέλα» με το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα το 2013

Πιθανότατα έχετε ακούσει κάπου για το «Φαινόμενο Μαντέλα» πολλές φορές, αλλά είστε σίγουροι ότι ξέρετε περί τίνος πρόκειται; Ο πιο απλός τρόπος να εξηγήσουμε αυτό το φαινόμενο, είναι ο εξής: πρόκειται για μία κατάσταση, κατά την οποία οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάτι έχει συμβεί, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει συμβεί. Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, αλλά υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν. Το πιο διάσημο, είναι το «Φαινόμενο Μαντέλα». Παρόλο που ο Νέλσον Μαντέλα απεβίωσε το 2013, εκατομμύρια άνθρωποι ήταν σίγουροι ότι είχε πεθάνει τη δεκαετία του 1980. Πολλοί νόμιζαν κιόλας ότι είχαν παρακολουθήσει την κηδεία του ζωντανά στην τηλεόραση. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι αναμνήσεις είναι ψεύτικες. Δεν συνέβησαν ποτέ. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι τόσο αξιοπερίεργο, επειδή αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μνήμες από μη πραγματικά γεγονότα.

Αυτά είναι 4 αντίστοιχα παραδείγματα του «Φαινόμενου Μαντέλα»:

«Λουκ, είμαι ο πατέρας σου»

Όλοι γνωρίζουν αυτή τη θρυλική ατάκα από τις ταινίες Star Wars (Πόλεμος των Άστρων) ακόμα και άνθρωποι που δεν τις έχουν δει ποτέ. Ο χαρακτήρας Darth Vader, λέει στον Luke Skywalker «Λουκ, είμαι ο πατέρας σου». Ναι, αλλά όχι ακριβώς. Στην πραγματικότητα λέει «Όχι, εγώ είμαι ο πατέρας σου». Δεν αναφέρει το όνομα του Λουκ καθόλου στη συγκεκριμένη σκηνή, κι ενώ αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου, ο κόσμος την θυμάται λάθος.

Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια

Ακόμα μία διάσημη φράση από ταινία που ο περισσότερος κόσμος θυμάται λάθος. Στην ταινία Forrest Gump, ο Τομ Χανκς κάποια στιγμή λέει τη φράση «Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια, ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου τύχει». Όλοι την έχουμε επαναλάβει αμέτρητες φορές, αλλά όσο κι αν δεν το πιστεύετε, την λέμε λάθος. Η ακριβής φράση είναι «Η ζωή ήταν σαν ένα κουτί με σοκολατάκια…». Μιλάμε για ένα σχεδόν αμελητέο λάθος, αλλά εμπίπτει στην κατηγορία του «Φαινομένου Μαντέλα».

Η δολοφονία του JFK

Τα πλάνα από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κέννεντυ είναι τόσο γνωστά που τα έχουν δει αναρίθμητα ζευγάρια μάτια, και μάλιστα με πολλή προσοχή και συγκέντρωση. Αν τους ρωτήσετε όμως, πόσοι επιβάτες βρίσκονταν στο αυτοκίνητο, οι περισσότεροι θα σας απαντήσουν τέσσερα. Πρόκειται για μια κοινή παρανόηση ότι βρίσκονταν δύο άνθρωποι στις μπροστινές θέσεις του οχήματος, με τον Κέννεντυ και την Τζάκι στο πίσω κάθισμα. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση λανθασμένης μνήμης, καθώς βρίσκονταν στην πραγματικότητα έξι άνθρωποι στο αυτοκίνητο, αφού ήταν λιμουζίνα και είχε παραπάνω καθίσματα.

Διαβάστε και άλλα παράξενα

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Άλλη μια γνωστή ατάκα από την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι». Στα αγγλικά, την θρυλική ατάκα θυμούνται οι πάντες ως «Mirror, mirror, on the wall», που λέει η Κακιά Βασίλισσα στον μαγικό της καθρέφτη θέλοντας να μάθει για το ποια είναι η ομορφότερη από όλες σε ολόκληρη τη χώρα. Κι όμως, η βασίλισσα δεν λέει ποτέ τη λέξη «mirror» δύο φορές, παρόλο που οι περισσότεροι που έχουν δει την ταινία ορκίζονται ότι τη θυμούνται να τη λέει δύο φορές. Στην πραγματικότητα η φράση είναι «Magic mirror on the wall…». Απ’ ότι φαίνεται είναι πολύ δύσκολο να θυμόμαστε τις κινηματογραφικές ατάκες ακριβώς!

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top