Μουσικοθεραπεία: 20 απρόσμενα οφέλη

mm_ti_harp_car3.jpg

 

Ανακαλύψτε τα άγνωστα οφέλη της μουσικής και δείτε που και πώς οι νότες μπορούν να σας βοηθήσουν…

1 Η μουσική σάς κάνει να τρώτε λιγότερο

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν σε ένα εστιατόριο ένα εξαιρετικό φαγητό –κάτω από τους ήχους της τζαζ και με απαλό φωτισμό έτρωγαν περίπου 18 % λιγότερο. Ακόμη, ανέφεραν ότι απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό τους. Αυτά προέκυψαν τουλάχιστον από μια μελέτη του Cornell που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Reports.

2 Τα μουσικά όργανα βελτιώνουν την ψυχική σας εστίαση

Μια συναυλία υπό τους ήχους του Vivaldi μπορεί να ενισχύσει την πνευματική εγρήγορση, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Northumbria στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν σε νέους ενήλικες δόθηκε μια εργασία που απαιτούσε έντονη συγκέντρωση, τα πήγαν καλύτερα ακούγοντας κλασσική μουσική.

3 Η καλή μουσική χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία σας

Το άκουσμα της μουσικής που σας φέρνει χαρά προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αύξηση της ροής του αίματος και συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Maryland. Η μέση διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων του άνω βραχίονα των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη αυξήθηκε 26 τοις εκατό μετά το άκουσμα μουσικής. Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστή ανασκόπηση 26 μελετών που κάλυψαν σχεδόν 1.400 ασθενείς με καρδιακές παθήσεις διαπιστώθηκε ότι η μουσική μείωσε τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και το άγχος.

4 Το ομαδικό τραγούδι σε κάνει ευτυχισμένο

Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν πρόσφατα 375 άτομα που άλλα τραγούδησαν σε χορωδία, άλλα τραγούδησαν μόνα τους και κάποια έπαιξαν σε αθλητική ομάδα. Όλες οι δραστηριότητες συνέβαλαν στη μεγαλύτερη συναισθηματική ευεξία, αλλά οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε χορωδία ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που τραγούδησαν σόλο. Τα μέλη της χορωδίας αξιολόγησαν επίσης τη συμμετοχή τους σε αυτή ως πιο σημαντική κοινωνική εμπειρίες σε σχέση με τη συμμετοχή στις αθλητικές ομάδες. Η φυσική πράξη του συγχρονισμού – που απαιτεί αντανακλαστικά ώστε να τραγουδήσεις εγκαίρως μαζί με άλλους – θα μπορούσε να ενισχύσει τα συναισθήματα συντροφικότητας.

5 Το παιχνίδι ενός οργάνου προστατεύει τον εγκέφαλο

Όσο περισσότερα χρόνια οι μεσήλικες και οι μεγαλύτεροι ενήλικες πέρασαν παίζοντας μουσικά όργανα ως παιδιά, τόσο πιο γρήγορα ο εγκέφαλός τους ανταποκρίθηκε σε ήχους ομιλίας κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Neuroscience. Μια πιο αργή απόκριση θα μπορούσε να είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο οι ενήλικες ερμηνεύουν την ομιλία. «μια ταχύτερη αντίδραση του εγκεφάλου κατά χιλιοστό του δευτερολέπτου μπορεί να μην μοιάζει πολύ, αλλά είναι πολύ σημαντική. Ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου σε έναν εγκέφαλο που αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες μπορεί να κάνει μια πραγματική διαφορά στη ζωή των ηλικιωμένων ενηλίκων », σχολίασε ο Michael Kilgard, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

6 Τα μαθήματα μουσικής κάνουν τα παιδιά πιο συνεργάσιμα

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που τραγούδησαν και έπαιξαν όργανα συμμετέχοντας σε κάποια μουσική ομάδα είχαν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσουν τους άλλους σε καθήκοντα που τους ανέθεσαν οι ερευνητές. Οι ειδικοί μέτρησαν τη χρησιμότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου παιδιών που άκουσαν μια ιστορία. Αυτά ανέφεραν βρετανοί ερευνητές το 2013 στο πλαίσιο σχετικής μελέτης.

7 Μπορεί να μειώσει την οργή του δρόμου

Νιώθετε θυμό και είστε έτοιμοι να ξεσπάσετε ότι ένας οδηγός σας κόβει το δρόμο ή όταν μπλέκετε στην κίνηση; Μια χαλαρή μουσική βοήθησε τους οδηγούς να ηρεμήσουν και να κάνουν λιγότερα λάθη κατά τη διάρκεια ενός πειράματος σε προσομοιωτή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό Ergonomics.

8 Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο

 

 

Οι έφηβοι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου και εντάχθηκαν σε πρόγραμμα μουσικοθεραπείας στο νοσοκομείο εμφάνισαν βελτιωμένες δεξιότητες αντιμετώπισης και περισσότερη αντοχή σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου ασθενών που άκουγαν audio books. Οι ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, συνεργάστηκαν με μουσικοθεραπευτές για να γράψουν στίχους τραγουδιών και να παράγουν βίντεο. «Η δημιουργία μουσικών βίντεο επέτρεψε σε αυτούς τους μικρούς ασθενείς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους», δήλωσε η Shawna Grissom, διευθύντρια στο St. Jude Children’s Research Hospital, «Τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου, ένα μέσο στο οποίο μπορούν να εκφραστούν», υποστηρίζει.

9 Η δουλειά σας θα γίνει πιο γρήγορα

 

 

Το άκουσμα της μουσικής στην εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας πιο γρήγορα, ειδικά αν κάνετε κάτι επαναλαμβανόμενο, όπως έλεγχος e-mail ή αρχειοθέτηση εγγράφων. Σχετική μελέτη έδειξε ότι η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των χειρουργών βελτιώθηκαν όταν άκουγαν τη μουσική της επιλογής τους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κορνέλ διαπίστωσαν επίσης ότι οι… αισιόδοξες νότες βοηθούν τους εργαζόμενους να συνεργαστούν και να πάρουν ομαδικές αποφάσεις που συμβάλλουν στο καλό της ομάδας. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα τραγούδια κολλάνε στο μυαλό σας.

10 Τα επίπεδα στρες μειώνονται

 

Η μουσική μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες, όπως και η θεραπεία μασάζ, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2010. Οι επιστήμονες έβαλαν τυχαία τους αγχωμένους εθελοντές να ακούσουν μουσική είτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας μασάζ είτε όταν βρίσκονταν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Μετά από τρεις μήνες, όσοι άκουγαν μουσική βίωσαν το ίδιο άγχος με εκείνους που έκαναν μασάζ.

11 Η μουσική μπορεί να βοηθήσει σε μια χειρουργική επέμβαση

 

 

Το άκουσμα μουσικής πριν από τη χειρουργική επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και περιορίζει την ανάγκη για ηρεμιστικά.Επιπλέον, βοηθά στη μείωση του πόνου μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μια ανάλυση 73 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Lancet το 2015 επιβεβαίωσε ότι η ακρόαση μουσικής πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη χειρουργική επέμβαση μειώνει τα επίπεδα άγχους και πόνου, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει λιγότερα φάρμακα για τον πόνο.

12 Η μουσική σας κάνει πιο δημιουργικούς

 

 

Οι άνθρωποι έχουν πιο δημιουργικές λύσεις όταν ακούνε χαρούμενη, αισιόδοξη μουσική από ό, τι όταν κάθονται σιωπηλοί, σύμφωνα με ερευνητές από την Ολλανδία και την Αυστραλία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η μουσική βελτιώνει την ευελιξία του εγκεφάλου σας ή επειδή σας χαλαρώνει αρκετά με αποτέλεσμα η δημιουργικότητα σας να εκτινάσσεται. Αλλά μην βάζετε τη μουσική πολύ δυνατά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μέτρια ένταση παρέχει τη δημιουργικότητα.

13Κάνει τη ντοπαμίνη να ρέει

 

 

Όταν ακούτε μουσική, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει ντοπαμίνη, τον ίδιο νευροδιαβιβαστή που απελευθερώνεται όταν τρώτε σοκολάτα ή κάνετε σεξ. Συνδέεται επίσης με την αγάπη. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο η προσδοκία του να ακούσουμε το καλύτερο σημείο ενός τραγουδιού αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης.

14Σας κάνει πιο άνετους στην προπόνηση

 

 

Θέλετε να σταματήσετε την προπόνηση; Είτε τρέχετε, ποδηλασία ή περπατάτε, θα προχωρήσετε περισσότερο αν ακούτε μουσική, σύμφωνα με μελέτες. Η μουσική σας αποσπά την προσοχή από την ταλαιπωρία σας και σας παρακινεί να μείνετε στο ρυθμό της άσκησης. Το αποτέλεσμα είναι τόσο βαθύ που ο συγγραφέας μιας επισκόπησης του 2012 που εξέτασε τις ψυχολογικές επιδράσεις της μουσικής στην άσκηση ανέφερε ότι η μουσική είναι «ένα είδος ναρκωτικού που βελτιώνει την απόδοση».

15Η μουσική σας δίνει δύναμη

 

 

Αυτή η έντονη ενέργεια που νιώθετε όταν φοράτε το καλύτερο τραγούδι σας είναι πραγματική. Άντρες ηλικίας πανεπιστημίου που μελετήθηκαν να κάνουν καταλήψεις ενώ ακούνε ένα αγαπημένο τραγούδι απογειώθηκαν πιο εκρηκτικά και έκαναν επαναλήψεις με μεγαλύτερες ταχύτητες από εκείνους που τα έκαναν σιωπηλά, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι άνθρωποι επίσης σπριντ γρηγορότερα και κρατούν μεγάλα βάρη περισσότερο όταν ακούνε μουσική. Εδώ είναι 5 ενεργοποιημένες λίστες αναπαραγωγής για να τροφοδοτήσετε την άσκησή σας.

16Βοηθά στον ύπνο

 

 

Τα νανουρίσματα δεν είναι μόνο για μωρά. Το να ακούτε μουσική πριν κοιμηθείτε μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, να ξυπνάτε λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και να αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι το πρωί, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα ύπνου. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στην Ταϊβάν, οι ηλικιωμένοι με προβλήματα ύπνου που άκουσαν 45 λεπτά απαλής, αργής μουσικής πριν από τον ύπνο ανέφεραν βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους κατά 35% και ένιωθαν μεγαλύτερη ξεκούραση την ημέρα.

 

17Η μουσική θεραπεύει

 

 

Η μουσική χρησιμοποιείται ως θεραπεία εδώ και αιώνες, ενώ τώρα μαθαίνουμε γιατί λειτουργεί. Η τελευταία μετα-ανάλυση 400 μελετών διαπίστωσε ότι η ακρόαση μουσικής προάγει την παραγωγή αντισώματος (που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α) από το σώμα. Αυτό επιτίθεται σε ιούς και βακτήρια, καθώς και σε φυσικά «δολοφονικά κύτταρα».

18Ο χρόνος περνάει όταν ακούτε μουσική

 

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι οι άνθρωποι κρίνουν μια περίοδο αναμονής ως συντομότερη όταν παίζει μουσική. Οι λιανοπωλητές το χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Έτσι, βάζουν μουσική στα καταστήματα, ώστε να μείνετε περισσότερο και να ξοδέψετε  περισσότερα. Έχει βρεθεί ότι περισσότερα ποτά και τρόφιμα πωλούνται σε μπαρ και εστιατόρια που έχουν μουσική (ιδιαίτερα αργής μουσικής). Και οι πωλήσεις παντοπωλείων έχει βρεθεί ότι αυξάνονται κατά 38% όταν η μουσική υπόκρουση είναι αργή.

19Μια ωραία μελωδία βοηθά στη μείωση του πόνου

 

 

Σε σχετική μελέτη, οι ενήλικες που επικεντρώθηκαν στις μελωδίες της παιδικής ηλικίας μείωσαν τον πόνο τους κατά 17% συνολικά. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να μειώσει τον πόνο στους ασθενείς με ινομυαλγία και καρκίνο. Λειτουργεί και στα παιδιά: Τα παιδιά που άκουσαν χαλαρωτική ή / και αισιόδοξη μουσική ενώ υποβάλλονταν σε εξετάσεις, ανέφεραν λιγότερο πόνο και αγωνία σε σύγκριση με εκείνα που έκαναν τη διαδικασία χωρίς να ακούνε μουσική, σύμφωνα με μια μελέτη στο JAMA Pediatrics.

20Βοηθά τους ασθενείς του Αλτσχάιμερ να θυμούνται

 

 

Ίσως έχετε ακούσει ότι ασθενείς με Alzheimer μπορούν να θυμηθούν όταν ακούνε ένα τραγούδι από το παρελθόν τους. Μελέτες δείχνουν ότι η μουσική τους βοηθά να ανακτήσουν αναμνήσεις, να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά και να θυμούνται ποιοι είναι. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου George Mason απέδειξαν ότι οι ασθενείς του Αλτσχάιμερ μπορεί να ενισχύσουν τη γνωστική τους λειτουργία με την πάροδο του χρόνου μέσω της μουσικής.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top