κορονοϊός: Είστε σίγουροι ότι καθαρίζετε σωστά;

clay-banks-kBaf0DwBPbE-unsplash.jpg

Διαβάστε πώς πρέπει να γίνεται η σωστή απολύμανση εναντίον του κορονοϊού…

Από τότε που ο κορονοϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, μαζί με αυτόν έχει μπει και μια άλλη οπτική όσον αφορά την καθαριότητα. Ξαφνικά, αρχίσαμε να δίνουμε περισσότερη προσοχή στην απολύμανση επιφανειών και τη χρήση χλωρίνης και αντισηπτικών, με στόχο την καλύτερη προστασία ενάντια στα βακτήρια που κυκλοφορούν. Πλέον, το να ψεκάζεις με αντισηπτικό σπρέι τις επιφάνειες, έχει γίνει μια μόνιμη εικόνα και συνήθεια στα περισσότερα σπίτια.

Βέβαια, οι περισσότεροι από εμάς ξεμπερδεύουμε απλώς ψεκάζοντας την επιφάνεια και έπειτα από κάποια δευτερόλεπτα την σκουπίζουμε βιαστικά με κάποια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Είμαστε σίγουροι όμως, ότι έτσι αφήνουμε αρκετό χρόνο στο αντισηπτικό να δράσει και να σκοτώσει τον ιό; Αν αρχίσετε να διαβάζετε τις ετικέτες των απολυμαντικών για οδηγίες, θα μπερδευτείτε ακόμα περισσότερο. Άλλες λένε ότι το απολυμαντικό πρέπει να μείνει για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα σε μια επιφάνεια για να δράσει, άλλες 4 λεπτά, μερικές ακόμα και 10 λεπτά.

Επομένως, ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίσουμε; Σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών, οι περισσότεροι από εμάς καθαρίζουμε πολύ επιπόλαια και γρήγορα, χωρίς να επιτρέπουμε στο αντισηπτικό να προλάβει να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Πόση ώρα χρειάζεται το απολυμαντικό για να σκοτώσει τα μικρόβια;

Σίγουρα για περισσότερο από όσο το αφήνετε. Όσο περισσότερο το αφήσετε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα κάνει τη δουλειά του. Μια μέση και ικανοποιητική λύση είναι να ψεκάζετε και να το αφήνετε στην επιφάνεια για περίπου ένα λεπτό, και έπειτα να σκουπίσετε την επιφάνεια. Για πιο συγκεκριμένους χρόνους, συμβουλευτείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Μία επίσης σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξετε στην ετικέτα, είναι αν το αντισηπτικό δρα μόνο εναντίον ενός αριθμού βακτηρίων ή μπορεί να σκοτώσει και τους ιούς. Αυτό το χαρακτηριστικό καθορίζει συνήθως και τον χρόνο που χρειάζεται το αντισηπτικό για να δράσει.

Γιατί στην ετικέτα αναγράφεται ότι πρέπει να καθαρίσω την επιφάνεια πριν βάλω απολυμαντικό; Πρέπει δηλαδή να καθαρίζω δύο φορές;

Αν η επιφάνεια που θέλετε να απολυμάνετε είναι ήδη λίγο βρώμικη, με ψίχουλα ή υγρά φαγητών, τότε ναι, πρέπει πρώτα να την καθαρίσετε από τα υπολείμματα και έπειτα να την απολυμάνετε. Για να μπορέσει το απολυμαντικό να κάνει τη δουλειά του, πρέπει να βρεθεί σε άμεση επαφή με τα μικρόβια, και μια ενδεχόμενη στρώση σκόνης ή ψίχουλων, το εμποδίζει.

Μπορώ να χρησιμοποιώ το ίδιο πανάκι σε διαφορετικές επιφάνειες, ή διασπείρω τα μικρόβια με αυτό τον τρόπο;

Μπορείτε να καθαρίσετε με το ίδιο πανάκι πολλές διαφορετικές επιφάνειες, με την προϋπόθεση ότι παραμένει έστω και λίγο υγρό. Αν έχει χάσει όλη την υγρασία του και είναι τελείως στεγνό, χάνει την αποτελεσματικότητά του. Βέβαια, με αυτό το δεδομένο, πολλοί ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε ένα πανάκι ανά δωμάτιο, και να μην καθαρίζετε όλο το σπίτι με το ίδιο. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε ένα πανάκι για να καθαρίσετε τις επιφάνειες της τουαλέτας, μην συνεχίσετε με το ίδιο και στην κουζίνα. Εν κατακλείδι, όσο είναι υγρό, θεωρητικά διατηρεί όλη την αντιμικροβιακή δράση του.

Πόσο εύκολα σκοτώνεται ο Covid-19;

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές οι οδηγίες με τους χρόνους και την απολύμανση, αναφέρονται κυρίως σε μικρο-οργανισμούς που ήδη έχουν μελετηθεί, όπως η σαλμονέλα και ο E.coli, που αποτελούν βακτήρια που σκοτώνονται σχετικά δύσκολα. Εν αντιθέσει, ο SARS-CoV-2, κατά πάσα πιθανότητα σκοτώνεται πολύ πιο εύκολα από τα προαναφερθέντα βακτήρια, επομένως, ακόμα και αμέσως να σκουπίζετε την επιφάνεια με το απολυμαντικό, κατά πάσα πιθανότατα θα είστε ασφαλείς.

Photo by Clay Banks on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top