Έντγκαρ Άλλαν Πόε: 7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη ζωή και το έργο του

Edgar_Allan_Poe_2.jpg

Ο θρυλικός Αμερικανός συγγραφέας αποτελούσε μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στα χρόνια της δράσης του….

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε (1809 – 1849) ήταν Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, γνωστός για την μεγάλη συνεισφορά του στον λογοτεχνικό κόσμο. Μεταξύ άλλων, δημιούργησε τον πρώτο καταγεγραμμένο ντετέκτιβ λογοτεχνίας, ήταν από τους πρώτους συγγραφείς που εισήγαγαν τη φόρμα της μικρής ιστορίας, και ήταν διαβόητος για τις σκληρές κριτικές που έκανε σε έργα άλλων λογοτεχνών. Αυτές είναι οι 7 ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

  1. Σε κάποια φάση, δεν είχε χρήματα για να δημοσιεύσει τα έργα του

Την περίοδο που ο Πόε προσπαθούσε να κυκλοφορήσει την τρίτη του συλλογή με ποιήματα, με τον λιτό τίτλο «Ποιήματα», δεν είχε τα απαιτούμενα λεφτά για να χρηματοδοτήσει την έκδοση. Οι σύντροφοί του στην στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ, που είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τα έργα του, έβαλαν ο καθένας κάποια χρήματα από την τσέπη του για να τον βοηθήσουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μιχαήλ Άγγελος: 6 εντυπωσιακές πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για αυτόν

 

  1. Ήταν διάσημος για τις πολύ σκληρές κριτικές του

Ο Πόε, πέρα από ένας σπουδαίος συγγραφέας και ποιητής, ήταν και ένας σημαντικός κριτικός τέχνης που επηρέασε ουκ ολίγους συγγραφείς της εποχής με τις κριτικές του. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ζωής του, θεωρούταν περισσότερο κριτικός παρά συγγραφέας, και πολύ σκληρός μάλιστα, καθώς ξεχώρισε για το πολύ καυστικό και επιθετικό στυλ γραφής του. Οι αρνητικές κριτικές του, του έδωσαν το ψευδώνυμο «ο άνθρωπος τσεκούρι» (Tomahawk Man).

  1. Δημιούργησε τον πρώτο καταγεγραμμένο ντετέκτιβ του λογοτεχνικού κόσμου

Με τη δημοσίευση της μικρού μήκους ιστορίας του «Οι φόνοι της οδού Μοργκ», ο Πόε δημιούργησε τον πρώτο φανταστικό ντετέκτιβ του λογοτεχνικού κόσμου, τον χαρακτήρα C. Auguste Dupin. Για πολλούς, θεωρείται το μεγαλύτερο επίτευγμα της καριέρας του. Ο εκκεντρικός χαρακτήρας του ντετέκτιβ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μετέπειτα θρυλικούς ντετέκτιβ άλλων συγγραφέων, όπως ο Σέρλοκ Χολμς και ο Ηρακλής Πουαρό.

  1. Υπήρξε πρωτοπόρος στο είδος της επιστημονικής φαντασίας

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε ήταν από τους πρώτους συγγραφείς που εξερεύνησε και ανέπτυξε το είδος της επιστημονικής φαντασίας στη λογοτεχνία. Συνέλαβε πρωτοποριακές ιστορίες και ιδέες που αντικατόπτριζαν την τεχνολογική ανάπτυξη της εποχής. Οι μικρού μήκους ιστορίες του καταπιάστηκαν με θέματα όπως ο γαλβανισμός, το ταξίδι στο χρόνο και η ανάσταση από τους νεκρούς.

  1. Επινόησε όρους όπως η «μικρού μήκους ιστορία» και το «κουδούνισμα»

Ο Πόε είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος που χρησιμοποίησε τον όρο «σύντομη ιστορία» (short story), το 1840, στον πρόλογο του βιβλίου του «Ιστορίες του Γκροτέσκου και του Αραβουργήματος». «Έχω γράψει εικοσιπέντε σύντομες ιστορίες, ο χαρακτήρας των οποίων ορίζεται πολύ σύντομα». Του έχει αποδοθεί επίσης η επινόηση της λέξης «κουδούνισμα» (tintinnabulation) που χρησιμοποίησε στο ποίημά του «Οι Καμπάνες» (The Bells).

  1. Είχε αιώνιο εχθρό

Ο Πόε είχε μια λογοτεχνική Νέμεσις, τον ποιητή, κριτικό και αρθρογράφο Rufus Wilmot Griswold. Ο Πόε είχε πολύ κακή άποψη για εκείνον, τον θεωρούσε ατάλαντο και συχνά κριτίκαρε την ευφυία και τις λογοτεχνικές του ικανότητες. Η αντιπαλότητα μεταξύ τους ξεκίνησε όταν ο Grisworld αμείφθηκε με παραπάνω χρήματα όταν αντικατέστησε τον Πόε ως αρθρογράφος στο Graham’s Magazine, με τον δεύτερο να του επιτίθεται σε δημόσιες εμφανίσεις. Λίγο μετά τον θάνατο του Πόε, ο Griswold προσπάθησε να βλάψει την εικόνα και την υστεροφημία του, διασπείροντας ψέματα και ανακρίβειες. Για παράδειγμα τον κατηγόρησε ότι ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά, γεγονός που μετέπειτα αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε.

  1. Συνέχισε να γράφει ακόμα και μετά τον θάνατό του

Η Lizzie Doten, μέντιουμ και ποιήτρια, δημοσίευσε τα ποιήματά της το 1863 σε ένα βιβλίο με το όνομα «Ποιήματα από την Εσωτερική Ζωή» (Poems from the Inner Life). Σε αυτή τη συλλογή, συμπεριέλαβε μερικά ποιήματα, τα οποία ισχυριζόταν ότι έγραψε κατόπιν καθοδήγησης από το φάντασμα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Είναι προφανές ότι η πράξη αυτή είχε σκοπό να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας για να διαφημίσει την δική της, κατά πάσα πιθανότητα, μέτρια δουλειά. Οι θαυμαστές του Πόε δεν πείστηκαν ποτέ.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top