Πώς δεν θα σας “χτυπήσουν” τα παπούτσια σας

493ss_thinkstock_rf_walking_shoes.jpg

Τώρα που όλοι λίγο πολύ βγαίνουμε για τρέξιμο είναι πιθανό να μας «χτυπήσει» κάποιο ακατάλληλο παπούτσι. Δείτε πώς θα αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο…

*Το πρώτο που πρέπει να κάνετε αν κάποιο παπούτσι σας χτύπησε είναι να το πετάξετε!

*Εάν έχετε προδιάθεση για κότσι, προτιμήστε φαρδιά και στρογγυλά παπούτσια, έτσι ώστε το κότσι να μην τρίβεται στο παπούτσι.

*Χρησιμοποιήστε, επίσης, τα στρογγυλά επιθέματα που πωλούνται στα φαρμακεία και προφυλάσσουν το ευαίσθητο σημείο από τους ερεθισμούς.

*Μη φοράτε παπούτσια με γυμνό πόδι. Για όσο έχετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, να φοράτε κάλτσες.

*Πριν φορέσετε τα παπούτσια σας, βάλτε το χέρι σας στο εσωτερικό του παπουτσιού και παρατηρήστε εάν υπάρχει οποιαδήποτε προεξοχή που προκλήθηκε από φθορά.

*Αποφεύγετε ψηλοτάκουνα και στενά παπούτσια, γιατί η συχνή και παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως κάλους, κότσια κτλ.

*Φροντίστε να φοράτε πάντα άνετα μαλακά παπούτσια, σε σχήμα που μοιάζει με εκείνο του ποδιού σας, ώστε να μην πιέζουν τα δάκτυλα. Τα στενά, μυτερά, ή και με πολύ ψηλά τακούνια παπούτσια, δημιουργούν όχι μόνο κάλους, αλλά και άλλα προβλήματα στα πόδια.

*Αποτρέψετε τις φουσκάλες και τους κάλλους κολλώντας κομμάτια δέρματος στο παπούτσι σας. Αγοράστε λίγο δέρμα ή ειδικά patch από ένα κατάστημα παπουτσιών ή από το φαρμακείο. Τοποθετήστε ένα φύλλο πίσω από τη φτέρνα και σχηματίστε με ένα μολύβι την περιοχή που θέλετε να καλύψετε. Κόψτε το στο κατάλληλο σχήμα χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι και αφαιρέστε το στήριγμα. Κολλήστε το δέρμα πίσω από τη φτέρνα.

*Αποφύγετε την τριβή και τις φουσκάλες εφαρμόζοντας ένα επίθεμα κατά των φουσκαλών στα πόδια σας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα από ένα φαρμακείο. Απλώστε το απευθείας στο δέρμα σας, όπου είναι πιθανό να προκληθούν φουσκάλες. Ποτέ μη σπάτε τη φουσκάλα που έχει προκληθεί από κάποιο παπούτσι που σας χτύπησε. Υπάρχει ο κίνδυνος να πάθετε μόλυνση. Παράλληλα το υγρό που περιέχει είναι χρήσιμο για την επούλωση της πληγής.

3 λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Όχι δεν φοράτε σωστό μέγεθος!

Με την πάροδο του χρόνου τα πόδια μας αλλάζουν λένε οι ειδικοί. Με την ηλικία, ορισμένοι σύνδεσμοι και τένοντες γίνονται λίγο πιο χαλαροί , ενώ το σωματικό βάρος αναδιαμορφώνει τα πόδια σας με αποτέλεσμα να αλλάζει και το μέγεθος του παπουτσιού που θα πρέπει να φοράτε . Σημαντικές διακυμάνσεις, όπως η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν επίσης να αλλάξουν το μέγεθος του παπουτσιού σας. Επιπλέον, παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα που μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αρθρώσεων. Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο τύπος 2 μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του ποδιού λόγω βλάβης των νεύρων. Πριν επιλέξετε, λοιπόν, κάποιο παπούτσι βεβαιωθείτε ότι σας κάνει και μην επαφίεστε στο νούμερο που φορούσατε πριν από κάποια χρόνια.

Φοράτε το λάθος παπούτσι…

Συνήθως περπατάτε (πολύ) με παπούτσια που δεν είναι κατάλληλα για τη δουλειά αυτή; Όσο χαριτωμένα και να είναι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, δεν είναι κατάλληλα για να ανεβαίνετε εκατό σκαλοπάτια την ημέρα ή να εξερευνήσετε μια νέα πόλη στις διακοπές σας ούτε ακόμα και για να πηγαινοέρχεστε στο γραφείο σας όλη την ημέρα. «Το παπούτσι πρέπει να ταιριάζει με τη δραστηριότητά σας», λένε οι ειδικοί. Χρειάζεστε κυρίως υποστήριξη και αρκετή προστασία για σωστή απορρόφηση κραδασμών.

Δεν συμβουλεύεστε τους ειδικούς

Μην αγοράζετε παπούτσια άθλησης με βάση την εμφάνισή τους ή επειδή τα είδατε στο Instagram. «Η επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού θα πρέπει να είναι μια στρατηγική διαδικασία». Ακόμη και αν επιλέξετε την αγαπημένη σας μάρκα παπουτσιού, η εμπιστοσύνη σας θα μπορούσε να σας παραπλανήσει, καθώς το σχέδιο του κάθε παπουτσιού είναι διαφορετικό. Όταν χρειάζεστε νέα αθλητικά παπούτσια πρέπει να πάτε σε κατάστημα με είδη για τρέξιμο ή γυμναστικής και να μιλήσετε με έναν ειδικό. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πράγματα όπως ο τύπος άσκησης που θα κάνετε. Το τρέξιμο πάνω από 25 μίλια στο τσιμέντο κάθε εβδομάδα είναι πολύ διαφορετικό από το να κάνετε ένα απλό βάδην στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι σας.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top