Μιχαήλ Άγγελος: 6 εντυπωσιακές πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για αυτόν

mixahl-aggelos.jpg

Είναι ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ανακαλύψτε 6 πράγματα για τον Μιχαήλ Άγγελο που θα σας κάνουν εντύπωση…

1.Μελετούσε πτώματα για να αποτυπώσει τέλεια την ανθρώπινη μορφή στην τέχνη του

Το 1493, όταν ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν ακόμη στην εφηβεία του, δημιούργησε έναν ξύλινο σταυρό και το δώρισε στην εκκλησία της Φλωρεντίας του Σάντο Πρίστο. Είχε μια φιλία με τον ηγούμενο. Ο ηγούμενος σε αντάλλαγμα του έδωσε ορισμένα δωμάτια όπου μπορούσε να τεμαχίζει πτώματα για να μελετήσει την ανατομία τους. Επομένως, ο Μιχαήλ Άγγελος έπρεπε να ασκήσει αυτήν την πρακτική στα κρυφά καθώς εκείνη την εποχή απαγορευόταν από το νόμο. Ο καλλιτέχνης συνέχισε τη μελέτη της ανατομίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η μελέτη της ανατομίας επέτρεψε στον Μιχαήλ Άγγελο να φτιάξει αγάλματα που φαινόταν εξαιρετικά αληθοφανή. Τα αριστουργήματά του, όπως το άγαλμα του Δαβίδ, είναι όλα εξαιρετικά και αναπαριστούν λεπτομερώς την ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Αυτό οφειλόταν στη μελέτη του πάνω στους μύες, τους τένοντες και τα αιμοφόρα αγγεία των πτωμάτων. Ωστόσο, ο Μιχαήλ Άγγελος δεν ήταν ο πρώτος που μελέτησε την ανατομία για καλλιτεχνικούς σκοπούς. Πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιπάλου του, αναγεννησιακού καλλιτέχνη Λεονάρντο ντα Βίντσι, είχαν επίσης τεμαχίσει πτώματα για να κατανοήσουν καλύτερα το ανθρώπινο σώμα.

 

2 Ο Μιχαήλ Άγγελος έκανε μια φορά αντιγραφή για να κερδίσει χρήματα

Στην αρχή της καριέρας του, το 1496, ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν ένας επίμονος 21χρονος καλλιτέχνης που προσπαθούσε να διερευνήσει νέους τρόπους για να αξιοποιήσει το ταλέντο του. Ήταν η εποχή που πολλοί συλλέκτες τέχνης γοητεύτηκαν από την ιδέα να διατηρήσουν στην κατοχή τους κάτι εξαιρετικό. Ενδιαφέρονταν περισσότερο να αγοράσουν κλασικά γλυπτά παρά σύγχρονα. Ο Μιχαήλ Άγγελος ασχολήθηκε με τη δημιουργία ενός γλυπτού που ονομάζεται Sleeping Cupid. Στη συνέχεια προσπάθησε να το κάνει έτσι ώστε να δίνει την αίσθηση της φθοράς του χρόνου. Ίσως το έκανε αυτό μετά από πρόταση του Lorenzo de Medici, του κυβερνήτη της Φλωρεντίας. Το γλυπτό στη συνέχεια πωλήθηκε σε μεγάλο ποσό στον Καρδινάλιο Ραφαέλη Ριάριο του Σαν Τζιόργιο στη Ρώμη. Ωστόσο, ο καρδινάλιος σύντομα ανακάλυψε ότι επρόκειτο για αντιγραφή. Ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι αντί να θυμώσει, εντυπωσιάστηκε εξαιρετικά από την ποιότητα του γλυπτού και κάλεσε τον Μιχαήλ Άγγελο στη Ρώμη, μια πρόσκληση που δέχθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

7 κορυφαία αριστουργήματα τέχνης στην Ευρώπη

 

3. Η μαρμάρινη Pieta ήταν η μόνη δουλειά που υπέγραψε

Μια από τις δουλειές που ανέλαβε ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν η κατασκευή μαρμάρινης Πιετά για το παρεκκλήσι της Santa Patronilla απο τον Γάλλο καρδινάλιο Jean de Bilhère. Ο Giorgio Vasari, σύγχρονος και βιογράφος του Μιχαήλ Άγγελου, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της δουλειάς, κάποιος είχε σχολιάσει ότι ήταν έργο ενός άλλου γλύπτη, του Cristoforo Solari. Πιθανότατα ενοχλημένος από αυτόν τον ισχυρισμό, ο Μιχαήλ Άγγελος υπέγραψε το γλυπτό χαράζοντας τις λέξεις: «MICHAELA  AGELUS BONAROTUS FLORENTIN US FACIEBA» στο γλυπτό. Αυτό μεταφράζεται σε: «Ο Michelangelo Buonarroti από τη Φλωρεντία, το δημιούργησε. Αυτή η υπογραφή μοιάζει ουσιαστικά με αυτήν που χρησιμοποιούν οι αρχαίοι Έλληνες καλλιτέχνες. Ο Vasari αναφέρει, επίσης, ότι ο Μιχαήλ Άγγελος μετάνιωσε για αυτήν την παρορμητική του κίνηση και ορκίστηκε ότι δεν θα υπογράψει ποτέ άλλο έργο. Και όντως δεν το έκανε ξανά ποτέ.

 

4.Δημιούργησε τον Δαβίδ σκαλίζοντας ένα πεταμένο μάρμαρο

Ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν γνωστό ότι ήταν εξαιρετικά εκλεκτικός, όταν επέλεγε μάρμαρο και έψαχνε πάντα το κατάλληλο για τα έργα του. Η μαρμάρινη πλάκα που επέλεξε τελικά για τον Δαβίδ ήταν εκείνη που βρήκε σε λατομείο και είχε εγκαταλειφθεί εκεί για πάνω από 40 χρόνια από  προηγούμενους καλλιτέχνες που την άφησαν λόγω του όγκου της. Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν, ο Μιχαήλ Άγγελος χάραξε τη φιγούρα του Δαβίδ από αυτό το μάρμαρο. Το γλυπτό ύψους 17 ποδιών θεωρείται τέλειο από πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι ήταν πολύ βαρύ για να τοποθετηθεί στο αρχικά προβλεπόμενο σημείο, στην οροφής του καθεδρικού ναού, μια επιτροπή καλλιτεχνών και συμβούλων αποφάσισε τελικά να τοποθετήσει το άγαλμα στην είσοδο του Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία. Ωστόσο, το άγαλμα βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Τέχνης της Φλωρεντίας, ενώ ένα αντίγραφο του βρίσκεται στην πλατεία. Ο Δαβίδ του Michelangelo είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο και το μεγαλύτερο αριστούργημα του καλλιτέχνη.

 

5.Ο Μιχαήλ Άγγελος είχε μια αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ο Giorgio Vasari δηλώνει ότι ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχαν μια τεράστια αντιπαλότητα μεταξύ τους. Δεν είναι γνωστό πότε ξεκίνησε η αντιπαλότητά τους, αλλά ίσως αυτό να συνέβη το 1504 όταν ανατέθηκε και στους δύο καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν διαφορετικές σκηνές μάχης στον ίδιο τοίχο του Palazzo Vecchio, δηλαδή, του δημαρχείου της Ιταλίας. Τις ίδιες περίπου σχέσεις είχε με τον Ραφαήλ.

 

6. Ζωγράφισε την οροφή του παρεκκλησιού Καπέλα Σιστίνα χάρη στους αντιπάλους του

Αποφάσισε να ζωγραφίσει την οροφή του παρεκκλησιού Καπέλα Σιστίνα μετά από πρόταση των αντιπάλων του. Στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Μιχαήλ Άγγελος είχε ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους γλύπτες της Αναγέννησης με γνωστά γλυπτά, όπως ο Δαβίδ. Ωστόσο, δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ως ζωγράφος. Στην πραγματικότητα, θεωρούσε τον εαυτό του γλύπτη και είχε χαμηλές βλέψεις στη ζωγραφική. Η Καπέλα Σιστίνα είναι ένα παρεκκλήσι στο Αποστολικό Παλάτι, την επίσημη κατοικία του Πάπα στην Πόλη του Βατικανού. Σύμφωνα με τον ιστορικό Giorgio Vasari, όταν ο Πάπας Ιούλιος Β ‘έψαχνε έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει το ταβάνι του παρεκκλησιού, οι αντίπαλοι του Μιχαήλ Άγγελου, ο ζωγράφος Ραφαήλ και ο αρχιτέκτονας Μπραμάντε, έπεισαν τον Πάπα να ζητήσει από τον Μιχαήλ Άγγελο να κάνει το έργο. Ο Vasari θεωρεί ότι πίστευαν ότι ο Μιχαήλ Άγγελος θα χάσει το έργο στην επιτροπή που θα ήταν υπεύθυνη για την ανάθεση. Έτσι, ο Πάπας Ιούλιος Β ανέθεσε το έργο στον Μιχαήλ Άγγελο το 1508 και ολοκληρώθηκε μέχρι το 1512. Ωστόσο, προς απογοήτευση των αντιπάλων του, ο Μιχαήλ Άγγελος δημιούργησε στην οροφή ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της δυτικής τέχνης.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top