Όραση: 5 έρευνες που… μας ανοίγουν τα μάτια

healthy-eye-1024x722.jpg

Ανακαλύψτε νέους τρόπους να προστατεύσετε την όραση σας και να έχετε τα μάτια σας…14!

Το μπλε φως προκαλεί ζημιά στα μάτια σας

Το φως που εκπέμπουν οι λαμπτήρες νέας γενιάς LED και ειδικότερα οι οθόνες υπολογιστών και κινητών δηλαδή το μπλε φως μπορεί να βλάψει την όραση μας λένε οι ειδικοί. Σχετική έρευνα μελέτησε τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας στην όραση αλλά και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η χρόνια έκθεση στο φως αυτό, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης ωχράς κηλίδας, η οποία και συνδέεται με το γήρας. Τα παιδιά και οι έφηβοί είναι ευάλωτα.

Οι ειδικοί προτείνουν ως μέτρα προστασίας τη χρήση ειδικών γυαλιών οράσεως που περιέχουν φίλτρα ώστε να περιοριστεί η επίπτωση του μπλε φωτός στο μάτι τον περιορισμό της έκθεσης σε πιο νέους στο μπλε φως, ειδικά τη νύχτα και τη χρήση οικιακών λαμπτήρων με ζεστό φως αντί όσων εκπέμπουν πιο ψυχρό.

Οι μύωπες είναι πιο ευφυείς!

Όσοι φορούν γυαλιά μυωπίας είναι πιο έξυπνοι από όσους έχουν καλύτερη όραση, λένε οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Μέιντς στη Γερμανία.

Οι ειδικοί από τη σχολή οφθαλμολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου διαπίστωσαν πως οι μύωπες είναι πιο πιθανόν να είναι πιο έξυπνοι και πιο μορφωμένοι από όσους δεν χρειάζονται γυαλιά.

Οι επιστήμονες διερευνούσαν την αύξηση της μυωπίας ανά την Ευρώπη, που φτάνει και το 50% σε ομάδες επαγγελματιών ηλικίας άνω των 40. Η μελέτη καταπιάστηκε με 3.452 άτομα, στα οποία έγιναν εξετάσεις και τεστ νοημοσύνης και κατεγράφησαν στοιχεία όπως η ηλικία τους κ.α.

Σύμφωνα με τα ευρήματα τις έρευνες βρέθηκε υψηλότερο επίπεδο διανοητικών επιδόσεων στους μύωπες σε σχέση με τους υπόλοιπους που  έβλεπαν καλά χωρίς γυαλιά. Όπως λένε οι ερευνητές, φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ επιπέδων διανοητικής ικανότητας και του χρόνου που έχει περάσει κανείς στα βιβλία. Το πολύ διάβασμα σε κοντινές αποστάσεις λ.χ. διάβασμα βιβλίων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ματιών. Άρα όσοι είναι πιο «διαβασμένοι» είναι και πιο πιθανό να φορούν γυαλιά.

Το τσάι και τα μάτια σας

Ερευνητές από την Αμερική μελέτησαν τα ευρήματα οφθαλμικών εξετάσεων στις οποίες είχαν υποβληθεί πάνω 1.600 άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Παράλληλα, ανέλυσαν τα στοιχεία εθνικής ιατρικής και διατροφικής έρευνας που διήρκεσε από το 2005 έως το 2008. Ακόμη στο πλαίσιο της έρευνας έλαβαν υπόψη τους την πρόσληψη καφέ, τσαγιού και των αναψυκτικών που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και  τα επίπεδα καφεΐνης που περιείχαν. Από τους 84 συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με γλαύκωμα, η κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών ή παγωμένου τσαγιού δεν προέκυψε να σχετίζεται την νόσο τους, ενώ δεν έπαιξε ρόλο αν τα ποτά αυτά περιείχαν καφεΐνη. Ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από έξι φλιτζάνια την εβδομάδα, ο κίνδυνος να παρουσιάσουν γλαύκωμα ήταν μικρότερος κατά 74%.

Η ρύπανση βλάπτει την όραση

Όσοι ζουν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση κινδυνεύουν από προβλήματα όρασης. Σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα, η διαμονή σε γειτονιές με μεγαλύτερη ρύπανση από μικροσωματίδια, αυξάνει περίπου κατά 6% τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) και το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείου Moorfields, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 111.000 άτομα.

Η κατάσταση των ματιών τους συσχετίστηκε με τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην περιοχή που κατοικούσαν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα τους όσοι κατοικούσαν ζούσαν σε πιο υποβαθμισμένες ατμοσφαιρικά περιοχές, ήταν τουλάχιστον 6% πιθανότερο να εκδηλώσουν γλαύκωμα, καθώς και να έχουν λεπτότερο αμφιβληστροειδή (μια από τις αλλαγές που εκδηλώνονται στην συγκεκριμένη πάθηση).

Το γλαύκωμα είναι η βασική αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης σε όλο τον πλανήτη με πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν. Συνήθως οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο υγρό του ματιού, με βλάβη στο οπτικό νεύρο. Η ηλικία και οι γενετικοί παράγοντες, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση γλαυκώματος.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ίσως να προκαλεί γλαύκωμα καθώς συμβάλλει στην καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων. Ακόμη σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό τα μικροσωματίδια προκαλούν φλεγμονή και έχουν καταστροφική επίδραση στο νευρικό σύστημα του ματιού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Investigative Ophthalmology & Visual Science».

Κακή όραση; Ακούστε το καλά!

Η προσωρινή απώλεια της όρασης μπορεί να οδηγήσει στην άμεση βελτίωση της ακοής, σύμφωνα με μια αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα και έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαδεδομένη πεποίθηση όταν όταν χάνεται μια αίσθηση, μια άλλη ενισχύεται. Συμφωνά με την εν λόγω έρευνα ο εγκέφαλος διαθέτει μεγάλη «πλαστικότητα» και έτσι μπορεί να δέχεται αλλαγές από το αισθητηριακό περιβάλλον και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Οι ερευνητές χώρισαν τα πειραματόζωα σε 2 ομάδες. Η μία έμεινε σε σκοτάδι για μια εβδομάδα και η άλλη σε φυσικό φως. Οι ερευνητές στη συνέχει τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους των πειραματόζωων για να μετρήσουν τη δραστηριότητα των νευρώνων στον ακουστικό φλοιό τους (την περιοχή εκείνη όπου ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον ήχο).

Οι ερευνητές έπαιζαν διάφορους ήχους σε διαφορετική ένταση στα ποντίκια και κατέγραφαν τον τρόπο που αντιδρούσαν τα εγκεφαλικά κύτταρα των ζώων. Η μελέτη έδειξε πως τα πειραματόζωα που είχαν παραμείνει στο σκοτάδι επί μια εβδομάδα, μπορούσαν να ακούσουν πολύ πιο χαμηλούς ήχους από ό,τι τα ποντίκια που είχαν ζήσει στο φως. Με άλλα λόγια, η ακοή τους είχε βελτιωθεί λόγω απώλειας της όρασής τους.

Τα ευρήματα της έρευνας ίσως βοηθήσουν τους ειδικούς να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να βελτιώσουν την ακοή των κωφών ανθρώπων ή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των τυφλών.

Οι ειδικοί έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neuron” .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δακρίζουν τα μάτια μου; 5 αιτίες που δεν υποψιάζεστε

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top