Γιατί δακρίζουν τα μάτια μου; 5 αιτίες που δεν υποψιάζεστε

Watery-eyes-high-resolution.jpg

Γιατί μερικές φορές τα μάτια μας δακρύζουν ασταμάτητα; Οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει τα δάκρυα με κάποια έντονη συγκινησιακή φόρτιση:όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσιΕίναι τα δάκρυα πάντα φυσιολογικά; Ποιες παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με την επίμονη δακρύρροια; Γνωρίστε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση και προφυλάξτε ό,τι πιο πολύτιμο έχετε: τα μάτια σας!

Οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει τα δάκρυα με κάποια έντονη συγκινησιακή φόρτιση και αγνοούμε το γεγονός ότι τα δάκρυα υπάρχουν για να διατηρούν καθαρά τα μάτια μας και να τα προστατεύουν. Πιο συγκεκριμένα, το δακρυϊκό υγρό διευκολύνει τις κινήσεις των βλεφάρων, προφυλάσσει τα μάτια από την ξηρότητα, τις σκόνες και τα ξένα σωματίδια καθώς και από πολλά μικρόβια, χάρη σε μία πρωτεΐνη που περιέχει (λυσοζύμη).

Στην περίπτωση όμως που το δακρυϊκό υγρό υπερχειλίζει και τα δάκρυα κυλούν συνεχώς έξω από το μάτι, έχουμε τη λεγόμενη δακρύρροια. (Το σύμπτωμα αυτό προκαλείται είτε επειδή αυξάνεται η παραγωγή των δακρύων εξαιτίας κάποιου ερεθισμού είτε γιατί μειώνεται ο ρυθμός τής απορρόφησής τους από τον οργανισμό.)

Η δακρύρροια μπορεί να οφείλεται στη ρύπανση, στον καπνό, στην κούραση των ματιών ή στην παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή. Μπορεί ακόμα να οφείλεται και σε πιο απλές περιπτώσεις, όπως, λ.χ., επειδή καθαρίζαμε κρεμμύδια! Κάποιες φορές όμως η αυξημένη παραγωγή δακρύων μπορεί να έχει αιτία μια πάθηση. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις.

1. Ο υπολογιστής

Η κούραση των ματιών από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δακρύσετε. Αυτό, αν και δεν κρύβει κινδύνους για την υγεία των ματιών σας, είναι αρκετά ενοχλητικό. Μπορείτε όμως να το αντιμετωπίσετε ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα της οθόνης σας, ώστε να μην είναι ούτε πολύ σκοτεινή και κουράζετε τα μάτια σας καταβάλλοντας προσπάθεια να διαβάσετε ούτε εκτυφλωτικά φωτεινή, ώστε να σας ενοχλεί.
*Τα ειδικά φίλτρα που προσαρμόζονται στην οθόνη μπορούν να βελτιώσουν κάπως την κατάσταση, αφού δεσμεύουν ένα μέρος της ακτινοβολίας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να ξεπερνάτε ποτέ τις τέσσερις συνεχόμενες ώρες εργασίας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας χωρίς να κάνετε τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο διάλειμμα.
*Ανοιγοκλείνετε πιο συχνά τα βλέφαρά σας. Έχει διαπιστωθεί ότι, όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή, μειώνεται ο ρυθμός που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας κάνει να δακρύζουμε.
* Τέλος, μην τοποθετείτε το φωτιστικό του γραφείου σας πίσω από τον υπολογιστή αλλά στο πλάι του.

2.Το μακιγιάζ

Αν κοιμηθείτε με το μακιγιάζ, είναι πολύ πιθανό όταν ξυπνήσετε τα μάτια σας να δακρύζουν και να σας τσούζουν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν έχετε αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά των καλλυντικών, και κυρίως της μάσκαρας. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχουν μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν ερεθισμό. Κάλο είναι να προτιμάτε τα υποαλλεργικά καλλυντικά και να μην ξεχνάτε ποτέ να κάνετε σωστό ντεμακιγιάζ πριν πέσετε για ύπνο. Αν φοράτε φακούς επαφής, πρέπει πρώτα να τους βγάλετε και μετά να κάνετε ντεμακιγιάζ.

3. Οι φακοί επαφής

Αν η δακρύρροια εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής, αυτό μπορεί να οφείλεται:
* Σε κάποια μόλυνση εξαιτίας κακής απολύμανσής τους.
* Στο ότι μεταφέρατε κάποιο μικρόβιο με τα χέρια όταν τους τοποθετούσατε.
* Στο ότι μπήκε κάποιο σκουπιδάκι στο μάτι.
* Σε υπολείμματα σαπουνιού που έμειναν στο φακό από τα χέρια σας.
* Μπορεί ακόμη να έχετε κάποια αλλεργία στα συστατικά του καθαριστικού ορού.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: * Βγάλτε τους και τοποθετήστε τους ξανά στο διάλυμα καθαρισμού. Μην τους χρησιμοποιήσετε μέχρι να υποχωρήσει τελείως ο ερεθισμός.
* Αφού βγάλετε τους φακούς, ρίξτε άφθονο νερό στα μάτια σας.
* Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα – θα σας προσφέρουν ανακούφιση.
* Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιο απλό κολλύριο που δεν περιέχει κορτιζόνη.
* Αν εξακολουθείτε να δακρύζετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.
Επειδή οι φακοί επαφής γίνονται αιτία μολύνσεων στα μάτια όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση τους και να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής. Χρησιμοποιείτε τα αντισηπτικά που σας έχει συστήσει ο οφθαλμίατρος και πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που πρόκειται να τους πιάσετε.

4. Κάποιες παθήσεις

Κάποιες παθήσεις στην αρχή τους έχουν ως πρώτο σύμπτωμα τα δάκρυα, όπως για παράδειγμα το γλαύκωμα, που μπορεί στην αρχή του να εμφανίζει ως μοναδικό σύμπτωμα τη δακρύρροια. Tα δάκρυα που επιμένουν είναι μια πρώτη ένδειξη για αρκετές παθήσεις των ματιών. Στην περίπτωση που πρόκειται για ιρίτιδα (φλεγμονή στην ίριδα), εκτός από το ότι τα μάτια δακρύζουν, μπορεί να πονούν, να κοκκινίζουν ή να βλέπετε λίγο θολά. Δακρύρροια επίσης μπορούν να προκαλέσουν και οι επιπεφυκίτιδες (οι ιογενείς αλλά και οι αλλεργικές). Στην περίπτωση της επιπεφυκίτιδας συνήθως υπάρχει κνησμός και τα μάτια είναι κόκκινα. Και η βλεφαρίτιδα, χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων, εκδηλώνεται με δάκρυσμα και ερυθρότητα στα μάτια, αφού διαταράσσεται η λειτουργία των δακρυϊκών αδένων, οι οποίοι παράγουν τα δάκρυα. Επομένως, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν το δάκρυσμα επιμένει πάνω από ένα εικοσιτετράωρο, και ιδιαίτερα αν αυτό συνοδεύεται από τα παραπάνω συμπτώματα, χωρίς να δικαιολογείται από κάποιον εξωγενή παράγοντα (λ.χ., σκόνες, καπνός, κάποιο σκουπιδάκι που μπήκε στο μάτι κτλ.).

Άλλες αιτίες

*Η χαλάρωση του ιστού των βλεφάρων, που μπορεί να οφείλεται σε έναν τραυματισμό, ή κάποιο έγκαυμα που είχατε πάθει παλιά μπορεί να σας προκαλεί δακρύρροια πιο συχνά. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να επέλθει και λόγω ηλικίας (στην περίπτωση αυτή το βλέφαρο έχει μια ελαφρά κλίση προς τα έξω).
*Ο ερεθισμός κάποιων νεύρω] που προκαλούν συσπάσεις και ενεργοποιούν το μηχανισμό παραγωγής των δακρύων.
*Η ξηρότητα που προκαλεί το κρύο σε συνδυασμό με τον ισχυρό αέρα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα μάτια σας να δακρύζουν πιο εύκολα, ιδίως αν έχετε ήδη κάποια ευαισθησία ή υποφέρετε από κάποια πάθηση των οφθαλμών. Το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή τα δάκρυα, μπορεί να προκαλέσει και ο ήλιος ή η ζέστη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσουν τα γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο με γείσο.

Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα

* Λίγο κρύο νερό στα μάτια μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά και θα απομακρύνει τυχόν σκόνες ή κάποιο ξένο σώμα.
* Τα σκευάσματα τεχνητών δακρύων -μίας χρήσης- που θα βρείτε στα φαρμακεία μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Τα συστατικά που περιέχουν είναι παρόμοια με αυτά των δακρύων και ανακουφίζουν από τον ερεθισμό. Βάλτε δύο σταγόνες στο κάθε μάτι.
* Ένα απλό κολλύριο μη κορτιζονούχο μπορεί να σας ανακουφίσει αν η δακρύρροια επιμένει.
* Αν τα δάκρυα επιμένουν πάνω από δύο ημέρες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μάνος Σιγανός

δάκρυα, μάτια, φακοί-επαφής, ξηροφθαλμία, μάτια-υπολογιστής, δακρύρροια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top