Φαγούρα μετά το μπάνιο: 7 αιτίες και πως θα την προλάβετε

Ανώνυμο-σχέδιο64.png

Πολλά πράγματα μπορεί να σας προκαλέσουν φαγούρα μετά το ντους ή το μπάνιο. Μπορείτε, ωστόσο, αν βρείτε την αιτία να την αποφύγετε.

Είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα. Δείτε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους που προκαλούν φαγούρα μετά το ντους:

  1. Ξηρό δέρμα
  2. Έκζεμα
  3. Αντιδράσεις σε προϊόντα περιποίησης δέρματος
  4. Αντίδραση σε προϊόντα πλυντηρίου

1. Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα δεν έχει υγρασία και μπορεί να το νιώθετε ότι τραβάει ή να έχετε φαγούρα, ειδικά μετά το ντους.

Τα αφρόλουτρα, το σαπούνι και το νερό μπορούν να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια του δέρματος που το διατηρούν ελαστικό και αποτρέπουν την ξηρότητα.

Όταν ένα άτομο κάνει ένα ζεστό ντους, το σαπούνι και το νερό αφαιρούν τα έλαια του δέρματος, η απουσία των οποία μπορεί να κάνει το δέρμα σας να έχει φαγούρα ή να τραβάει. Σε ακραίες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί ακόμη και να σκιστεί ή να αιμορραγήσει.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη φαγούρα του δέρματος μετά το ντους είναι να εφαρμόσετε ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το στέγνωμα με την πετσέτα.

Μια καλή ενυδατική κρέμα, όπως μια κρέμα, λάδι ή αλοιφή, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας εάν κάποιος την εφαρμόσει ενώ το δέρμα είναι ακόμα ελαφρώς υγρό.

Άτομα με πολύ ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος πριν χρησιμοποιήσουν μια ενυδατική κρέμα.

Ορισμένα προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν τον κνησμό, καθώς περιέχουν ερεθιστικά συστατικά ή προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Γενικά, είναι καλύτερο να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν αρώματα, μενθόλη και αλκοόλ, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ξηρότητα, ερεθισμό και φαγούρα.

2. Έκζεμα

Το έκζεμα αναφέρεται σε φλεγμονή του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό και υπερβολική ξηρότητα. Είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάνθημα ή εξογκώματα στο δέρμα.

Το έκζεμα μπορεί να κάνει το δέρμα σας να εκδηλώσει φαγούρα μετά το μπάνιο ή το ντους όταν το δέρμα δεν έχει φυσικά έλαια.

Τα αρωματικά προϊόντα σώματος, τα σαπούνια και το ζεστό νερό από το ντους μπορεί επίσης να προκαλέσουν φαγούρα.

Πρόληψη

Τα άτομα με έκζεμα καλό είναι να χρησιμοποιούν υποαλλεργικά προϊόντα και να εφαρμόζουν ενυδατική κρέμα όλη την ημέρα.

Ένας δερματολόγος μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει συστάσεις σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε.

3. Αντιδράσεις σε προϊόντα περιποίησης δέρματος

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να χρησιμοποιούν αρωματικά καθαριστικά, σαπούνια και προϊόντα μαλλιών στο ντους.

Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, οδηγώντας σε κνησμό και άλλα συμπτώματα. Αυτό είναι γνωστό ως δερματίτιδα εξ επαφής.

Η National Eczema Association (Εθνική Ένωση Εκζέματος) στην Αμερική εξηγεί ότι το άρωμα είναι ένα από τα συστατικά που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει δερματική αντίδραση.

Πρόληψη

Εάν κάποιος διαπιστώσει ότι η ενυδάτωση από μόνη της δεν ανακουφίζει από τον κνησμό, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο ντους.

Μπορεί να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει μόνο καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα χωρίς άρωμα και να δει αν ο κνησμός υποχωρεί.

4. Αντίδραση σε προϊόντα πλυντηρίου

Τα αρωματικά προϊόντα πλυντηρίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε φαγούρα μετά το ντους, ειδικά εάν κάποιος χρησιμοποιεί αρωματικά προϊόντα στις πετσέτες του.

Η χρήσητης πετσέτας μετά το μπάνιο μπορεί να μεταφέρει μερικά από τα αρώματα από ένα σαπούνι πλυντηρίου ή ένα μαλακτικό ρούχων στο δέρμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα και ερεθισμό εάν ένα άτομο έχει αλλεργία ή ευαισθησία στο προϊόν.

Πρόληψη

Άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή φαγούρα καλό είναι να αποφύγουν τη χρήση προϊόντων πλυντηρίου που περιέχουν άρωμα ή βαφές για να πλύνουν τις πετσέτες ή τα ρούχα τους.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top