Γιατί έχω φαγούρα στις παλάμες και τα χέρια;

φαγούρα-στις-παλάμες.png

Σας τρώνε τα χέρια σας; Ο κνησμός μπορεί να είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα ανεξάρτητα από το πού εμφανίζεται. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα περισσότερο ενοχλητικός στα χέρια, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας εργασίες.

Οι παρακάτω καταστάσεις είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες φαγούρας στις παλάμες.

  1. Έκζεμα χεριών

Η φαγούρα στις παλάμες μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκζέματος, περίπου το 10 τοις εκατό των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έκζεμα χεριών. Αυτή η μη μεταδοτική πάθηση μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στις παλάμες, κόκκινο δέρμα, σκάσιμο, ξηρότητα και μερικές φορές φουσκάλες. Υπάρχει ένας υποτύπος εκζέματος χεριών που ονομάζεται δυσιδρωτικό έκζεμα, το οποίο προκαλεί σε ένα άτομο μικρές φουσκάλες που προκαλούν φαγούρα ειδικά στα χέρια και μερικές φορές στα πόδια. Τα άτομα που είναι πιο πιθανό να έχουν έκζεμα χεριών περιλαμβάνουν εκείνους που εργάζονται σε ορισμένα επαγγέλματα κατά τα οποία τα χέρια είναι εκτεθειμένα σε υπερβολική υγρασία ή σκληρές χημικές ουσίες.

Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν από έκζεμα χεριών περιλαμβάνουν:

    Υπάλληλοι  τροφοδοσίας

     Υπάλληλοι καθαρισμού

     Κομμωτές κομμώτριες

     Υπάλληλοι φροντίδας υγείας

     Μηχανικοί αυτοκινήτων

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό εκζέματος χεριών διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για την πάθηση.

  1. Αλλεργικές αντιδράσεις

Μερικές φορές η φαγούρα στις παλάμες είναι αποτέλεσμα επανειλημμένης έκθεσης σε ένα ερεθιστικό ή χημικό που τελικά οδηγεί σε αλλεργική αντίδραση. Αυτό ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί 48 έως 96 ώρες μετά την επαφή με ένα αλλεργιογόνο.

Τα κοινά αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά περιλαμβάνουν:

  • μέταλλα, όπως δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα

  • αρώματα

  • λαστιχένια γάντια

  • σαπούνια

  • απολυμαντικά

  • αντισηπτικά ή αντιβακτηριδιακές ουσίες

  • σκόνη και χώμα

  • πολύ χλωριωμένο νερό

Μπορεί να συμβεί επανειλημμένη έκθεση πριν εμφανιστεί η αλλεργική αντίδραση. Αυτό συμβαίνει επειδή, μετά από μερικές φορές, το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει ισταμίνες που προκαλούν φαγούρα και ερεθίζουν το δέρμα.

  1. Διαβήτης

Όταν ένα άτομο έχει διαβήτη, τα πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία που επίσης προκαλεί φαγούρα.

Δέρμα με φαγούρα μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς κόκκινα ή σαρκώδη εξογκώματα στις παλάμες και σε άλλες περιοχές του σώματος.

  1. Αντιδράσεις στη φαρμακευτική αγωγή

Μερικές φορές η φαγούρα στις παλάμες μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της αγωγής, παρά κάτι με το οποίο έχουν έρθει σε επαφή τα χέρια του. Όταν ένα άτομο έχει μια ήπια αλλεργική αντίδραση σε ένα νέο φάρμακο, οι αντιδράσεις ισταμίνης στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα. Οι παλάμες, ειδικότερα, μπορεί να έχουν φαγούρα σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή οι ισταμίνες τείνουν να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερα επίπεδα στα χέρια και τα πόδια. Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του πριν σταματήσει ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, εκτός εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά.

  1. Κίρρωση

Μια αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα ή πρωτοπαθής χολική κίρρωση (PBC) μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, κηλίδες στις παλάμες. Η PBC επηρεάζει τους χοληφόρους πόρους που συνδέουν το ήπαρ με το στομάχι. Η χολή που ταξιδεύει μεταξύ αυτών των δύο οργάνων συσσωρεύεται στο ήπαρ, προκαλώντας βλάβες και ουλές.

Εκτός από τη φαγούρα στις παλάμες, ένα άτομο με αυτή τη διαταραχή μπορεί να εμφανίσει:

  • κηλίδες παλάμες

  • ναυτία

  • πόνος στα κόκαλα

  • διάρροια

  • σκούρα ούρα

  • ικτερός

Η PBC είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Δεν υπάρχει γνωστή αιτία.

Ένα άτομο με PBC μπορεί να πάρει ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που ονομάζεται χολεστυραμίνη (Questran) για να μειώσει τα συμπτώματα του κνησμού.

  1. Νευρικές διαταραχές

Μερικές φορές η βλάβη των νεύρων στα χέρια, που προκύπτει από καταστάσεις όπως ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στις παλάμες.  Άλλες δυσλειτουργίες των νεύρων του χεριού μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Θεραπεία

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα των χεριών ενυδατωμένο.

Οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της φαγούρας στις παλάμες. Μερικές συνιστώμενες θεραπείες περιλαμβάνουν:

ένα δροσερό, υγρό πανί στις παλάμες για 5 έως 10 λεπτά μπορεί να ανακουφίσει την αίσθηση κνησμού.

Μια παγοκύστη μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική.

Ακόμη…

Τοπικά στεροειδή

: που  μπορούν να μειώσουν τον κνησμό και την ερυθρότητα στις παλάμες κατά τη διάρκεια της έξαρσης. Μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή ή να ληφθούν με ιατρική συνταγή. Αποφύγετε τη χρήση στεροειδών κρέμων πολύ τακτικά καθώς μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση του δέρματος.

Συχνή ενυδάτωση:

Η συχνή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού. Η διατήρηση της ενυδατικής κρέμας στο ψυγείο μπορεί να κάνει αυτή τη θεραπεία ακόμα πιο αποτελεσματική. Όταν ο κνησμός προκαλείται από έκζεμα, η ενυδάτωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά το πλύσιμο ή όταν τα χέρια είναι ιδιαίτερα ξηρά.

Θεραπεία με υπεριώδες φως

: Ένα άτομο με έκζεμα χεριών ή σοβαρό ερεθισμό μπορεί να ανταποκριθεί σε θεραπείες υπεριώδους φωτός. Η τοποθέτηση των χεριών κάτω από ένα ειδικό φως που εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες Α μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top