Υγιεινά γλυκά: Δύο προτάσεις για απόλαυση χωρίς ενοχές

mila.jpg

Απολαύστε αυτά τα δύο σούπερ υγιεινά γλυκά που είναι εύκολα στην παρασκευή τους αλλά και θρεπτικά.

Ψητά μήλα (2 μερίδες)

Υλικά

  • 2 μήλα τύπου Γκόλντεν
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • χυμό 1/2 λεμονιού
  • κανέλα σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κονιάκ
  • 2 κουταλιές της σούπας ζελέ κυδώνι (έτοιμο)

Εκτέλεση

  • Ξεφλουδίστε τα μήλα και αφαιρέστε τον πυρήνα τους δημιουργώντας ένα χώρο στο κέντρο με το ειδικό εργαλείο.
  • Στην τρύπα που φτιάξατε στη μέση κάθε μήλου βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ.
  • Βάλτε κάθε μήλο χωριστά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, περιχύστε τα με το χυμό του λεμονιού, πασπαλίστε τα με λίγη κανέλα και κλείστε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο.
  • Ψήστε τα στους 200 C για περίπου  25 λεπτά.
  • Καθώς θα τα σερβίρετε, γαρνίρετε το κέντρο τους με μία κουταλιά της σούπας ζελέ κυδώνι.

Ασουρέ ή βαρβάρα (3 μερίδες)

Υλικά

  • 250 γρ. σιτάρι
  • 75 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 75 γρ. καρύδια
  • 75 γρ. αμύγδαλα
  • 1,5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1,5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • λίγο σουσάμι
  • κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

  • Τοποθετήστε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπολ να μουλιάσει σε αρκετό νερό.
  • Την επομένη μέρα το σουρώνετε, το ξεπλένετε και το βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο φρέσκο νερό και το ξυλαράκι της κανέλας να βράσει. Θα χρειαστεί γύρω στις 2 ώρες για να μαλακώσει. Αν δεν έχει μαλακώσει και το νερό κοντεύει να εξαντληθεί, συμπληρώσατε με άλλο.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε το αλεύρι και ανακατεύοντάς το διαρκώς πάνω από μέτρια φωτιά αφήστε το μέχρι να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα.
  • Στη συνέχεια αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά κι ανακατεύοντας συνεχώς ρίξτε λίγο λίγο νερό από το σιτάρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό.
  • Προσθέστε το χυλό στο σιτάρι -που θα είναι πια έτοιμο- και ανακατεύοντας συνεχώς αφήστε τον ασουρέ να πάρει 1-2 βράσεις.
  • Ρίξτε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, και τους ξηρούς καρπούς.
  • Αφαιρέστε το ξυλαράκι της κανέλας, σερβίρετε τον ασουρέ σε ατομικά μπολάκια και βάλτε τα στο ψυγείο.
  • Πασπαλίστε την επιφάνεια με σουσάμι και κανέλα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top