Απολαύστε αυτά τα δύο σούπερ υγιεινά γλυκά που είναι εύκολα στην παρασκευή τους αλλά και θρεπτικά.
Ψητά μήλα (2 μερίδες)
Υλικά
- 2 μήλα τύπου Γκόλντεν
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- χυμό 1/2 λεμονιού
- κανέλα σε σκόνη
- 2 κουταλάκια του γλυκού κονιάκ
- 2 κουταλιές της σούπας ζελέ κυδώνι (έτοιμο)
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίστε τα μήλα και αφαιρέστε τον πυρήνα τους δημιουργώντας ένα χώρο στο κέντρο με το ειδικό εργαλείο.
- Στην τρύπα που φτιάξατε στη μέση κάθε μήλου βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ.
- Βάλτε κάθε μήλο χωριστά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, περιχύστε τα με το χυμό του λεμονιού, πασπαλίστε τα με λίγη κανέλα και κλείστε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο.
- Ψήστε τα στους 200 C για περίπου 25 λεπτά.
- Καθώς θα τα σερβίρετε, γαρνίρετε το κέντρο τους με μία κουταλιά της σούπας ζελέ κυδώνι.
Ασουρέ ή βαρβάρα (3 μερίδες)
Υλικά
- 250 γρ. σιτάρι
- 75 γρ. σταφίδες ξανθές
- 75 γρ. καρύδια
- 75 γρ. αμύγδαλα
- 1,5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1,5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- λίγο σουσάμι
- κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
- Τοποθετήστε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπολ να μουλιάσει σε αρκετό νερό.
- Την επομένη μέρα το σουρώνετε, το ξεπλένετε και το βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο φρέσκο νερό και το ξυλαράκι της κανέλας να βράσει. Θα χρειαστεί γύρω στις 2 ώρες για να μαλακώσει. Αν δεν έχει μαλακώσει και το νερό κοντεύει να εξαντληθεί, συμπληρώσατε με άλλο.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξτε το αλεύρι και ανακατεύοντάς το διαρκώς πάνω από μέτρια φωτιά αφήστε το μέχρι να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα.
- Στη συνέχεια αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά κι ανακατεύοντας συνεχώς ρίξτε λίγο λίγο νερό από το σιτάρι, φτιάχνοντας έτσι ένα χυλό.
- Προσθέστε το χυλό στο σιτάρι -που θα είναι πια έτοιμο- και ανακατεύοντας συνεχώς αφήστε τον ασουρέ να πάρει 1-2 βράσεις.
- Ρίξτε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, και τους ξηρούς καρπούς.
- Αφαιρέστε το ξυλαράκι της κανέλας, σερβίρετε τον ασουρέ σε ατομικά μπολάκια και βάλτε τα στο ψυγείο.
- Πασπαλίστε την επιφάνεια με σουσάμι και κανέλα.