Τι απαγορεύεται στον θυρεοειδή

τι-απαγορεύεται-στον-θυρεοειδή.jpg

Ο υποθυρεοειδισμός είναι το αποτέλεσμα υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει σημαντικές ορμόνες σε μικρότερες ποσότητες από εκείνες που χρειάζεται το σώμα σας. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μια ανισορροπία των χημικών αντιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες όταν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να συμβάλουν στην παχυσαρκία, να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις και καρδιακές παθήσεις. Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών με ορμόνη υποκατάστασης μπορεί να μειωθεί εάν τρώτε ορισμένα τρόφιμα.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε υποθυρεοειδισμό

Περιορίστε ή προσπαθήστε να αποφύγετε αυτούς τους έξι τύπους τροφών εάν έχετε υποθυρεοειδισμό.

Σταυρανθή λαχανικά

Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να εμποδίσουν την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε όσους έχουν έλλειψη ιωδίου. Η πέψη αυτών των λαχανικών μπορεί να μπλοκάρει την ικανότητα απορρόφησης ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς. Το μαγείρεμα σταυρανθών λαχανικών μειώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στον θυρεοειδή. Προτείνεται ότι το όριο των 140 γραμμαρίων την ημέρα που δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Γλουτένη

Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη – που βρίσκεται σε τρόφιμα επεξεργασμένα στο σιτάρι, τη σίκαλη και άλλα δημητριακά – που ερεθίζει το λεπτό έντερο και εμποδίζει την απορρόφηση των φαρμάκων υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών. Εάν αποφασίσετε να φάτε γλουτένη, επιλέξτε ποικιλίες ζυμαρικών ολικής αλέσεως και  μαύρου ψωμιού και ρυζιού. Αυτό βοηθά στη μείωση της ανωμαλίας του εντέρου, ένα κοινό σύμπτωμα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Είναι σημαντικό να θυμάστε να παίρνετε το φάρμακο για τον υποθυρεοειδισμό σας λίγες ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ώστε να μην παρεμποδίζεται η απορρόφηση των θυρεοειδικών ορμονών.

Λιπαρά τρόφιμα

Τα λίπη είναι γνωστό ότι διαταράσσουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τις ορμόνες υποκατάστασης του θυρεοειδούς. Τα λίπη μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη φυσική ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες. Οι γιατροί συνιστούν να κόψετε όλα τα τηγανητά τρόφιμα και να περιορίσετε την πρόσληψη λιπών από βούτυρο, μαγιονέζα και λιπαρά κρέατα.

Ζαχαρούχα τρόφιμα

Μια παρενέργεια του υποθυρεοειδισμού είναι ο επιβράδυνση του μεταβολισμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους εάν δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποφύγετε τροφές με υπερβολική ζάχαρη επειδή δεν προσφέρουν θρεπτική αξία. Προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης ή να εξαλείψετε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σας.

Καφές

Η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των υποκατάστατων θυρεοειδικών ορμονών. Ο καφές έχει επίσης την ικανότητα να παρεμβαίνει στη φυσική ορμόνη του θυρεοειδούς Τ4 που απορροφάται μέσω του στομάχου. Πάρτε το φάρμακό σας με νερό και παραλείψτε τον καφέ για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν και μετά.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Αυτοί οι τύποι τροφίμων περιέχουν συνήθως υψηλά επίπεδα νατρίου. Προτείνεται από τους ειδικούς τα άτομα με υποθυρεοειδισμό να αποφεύγουν το νάτριο λόγω του ήδη υψηλότερου κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση. Το νάτριο αυξάνει μόνο αυτόν τον κίνδυνο. Όταν αγοράζετε τρόφιμα, φροντίστε να κοιτάξετε την ετικέτα και να επιλέξετε είδη με τις χαμηλότερες ποσότητες νατρίου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη νατρίου στα 1.500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως αντί για τα συνιστώμενα 2.300 χιλιοστόγραμμα.

Αυτοί οι έξι τύποι τροφών μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη φυσική παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς σας και σε οποιοδήποτε φάρμακο ορμονικής υποκατάστασης που μπορεί να λαμβάνετε. Ο περιορισμός ή η πλήρης αποφυγή αυτών των τροφών θα σας βοηθήσει με τον υποθυρεοειδισμό και τη θεραπεία σας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top