5 λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους

pretty-young-woman-cutting-vegetables-in-kitchen-with-smile_njkxnqnse__F0000.png

Σχεδόν όλα τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία σας. Τα παρακάτω όμως έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Πώς βοηθούν τα λαχανικά στην απώλεια βάρους;

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε μόνο λαχανικά για να το καταφέρετε. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση κάποιων λαχανικών, είναι ωφέλιμη όχι μόνο για την υγεία σας αλλά και για την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.

Τα λαχανικά σας ενυδατώνουν και σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να αποφεύγετε την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλες θρεπτικές ουσίες, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λίγες θερμίδες και υδατάνθρακες.

Διαβάστε ακόμα: Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

Κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε καν προλάβει να αναφέρουμε τον σημαντικό παράγοντα των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες απαιτούν περισσότερη ώρα για να τις χωνέψει ο ανθρώπινος οργανισμός, με αποτέλεσμα να έχετε αισθάνεστε χορτάτοι για πολλές ώρες. Πάμε να δούμε τα 5 λαχανικά που βοηθούν στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος:

Κολοκυθάκι

Υγιεινό και πεντανόστιμο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος και σερβιρίσματος, το κολοκυθάκι είναι ένα από τα πιο αγαπητά λαχανικά. Από βραστά και ψητά μέχρι πιο πρωτότυπες ιδέες όπως τηγανητά σε τσιπς ή κομμένα σαν noodles, οι συνταγές που υπάρχουν για το κολοκυθάκι είναι αμέτρητες. Έχει και υψηλή διατροφική αξία, με το ένα κολοκυθάκι να περιέχει 2 γρ. φυτικές ίνες, 58% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και 33 θερμίδες.

Κουνουπίδι

Κάποιες φορές, αν το μαγειρέψετε σωστά και ακολουθήσετε μία καλή συνταγή, το κουνουπίδι μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και το κρέας στο τραπέζι σας. Μερικές μόνο ιδέες είναι να το χρησιμοποιήσετε ως ψωμί πίτσας, ρύζι ή να το βουτήξετε σε φρυγανιά ή αλεύρι και να το τηγανίσετε. Αφενός θα γλιτώσετε θερμίδες (έχει μόνο 100) και υδατάνθρακες, αφετέρου θα επωφεληθείτε από τις φυτικές ίνες και τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει.

Διαβάστε ακόμα: 7 «υγιεινά τρόφιμα» που σαμποτάρουν τη δίαιτά σας

Λαχανάκια Βρυξελλών

Εξαιρετικό υλικό για τη σαλάτα σας, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πολύ νόστιμα και άκρως ωφέλιμα για την υγεία. Ακόμα και να τα ψήσετε μόνο με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι, συνοδεύουν ιδανικά ένα κομμάτι ψητό κρέας ή ψάρι. Καταναλώστε τα άφοβα καθώς μία κούπα είναι γύρω στις 38 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Μανιτάρια

Με γεύση που μοιάζει περισσότερο με αυτή του κρέατος παρά ενός λαχανικού, τα μανιτάρια είναι το απόλυτο μυστικό για μια επιτυχημένη vegan διατροφή. Ταιριάζει με οποιοδήποτε φαγητό ή τρώγεται με ευχαρίστηση και μόνο του, ψητό με λίγο αλατοπίπερο και λάδι. Αντικαθιστά πανάξια το κρέας σε σουβλάκι, burger και όποιο άλλο πιάτο μπορείτε να φανταστείτε, χωρίς να χάνετε καθόλου από άποψη γεύσης και διατροφικής αξίας. Οι θερμίδες διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία, αλλά πάντα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Μελιτζάνα

Ένα λαχανικό που βρίσκεται σε κάθε σπίτι και αποτελεί τη βάση για αμέτρητες πεντανόστιμες συνταγές, βοηθώντας σας παράλληλα, στην προσπάθειά σας να χάσετε τα περιττά κιλά. Όπως και το μανιτάρι που προαναφέραμε, η μελιτζάνα μετά το μαγείρεμα αποκτά μια υφή κρέατος και μία γεύση που μπορεί να απογειώσει κάθε πιάτο. Αντί να φάτε κρέας, απολαύστε μια μελιτζάνα μειώνοντας τις θερμίδες και αυξάνοντας τις φυτικές ίνες.

Διαβάστε ακόμα:  Απώλεια βάρους το καλοκαίρι: 9 tips που γνωρίζει μόνο ένας διατροφολόγος

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top