Γιατί δεν μπορώ να ελέγξω τα νεύρα μου;

image-best-friends-fighting.jpg

Γνωρίζατε ότι οι θυμωμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή; Μάθετε πώς να ελέγχετε τον θυμό σας.

Οι 7 καλύτεροι τρόποι να ελέγξετε τα νεύρα σας

Ο θυμός δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός

Όλοι θυμώνουμε. Ο θυμός είναι ένα αρνητικό συναίσθημα, αλλά όχι απαραίτητα κακό. Ο θυμός κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν δυνατοί και μπορεί να τους κινητοποιήσει να πράξουν κάτι που θεωρούν σωστό. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τον ρόλο του θυμού σε κοινωνικά κινήματα και πώς μπορεί να κινητοποιήσει τον άνθρωπο να διορθώσει μια αδικία.

Βέβαια, ο θυμός μπορεί να περάσει και στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτή του ανθυγιεινού. Παράδειγμα: ο πάντα θυμωμένος τύπος ανθρώπου που δεν τα πάει καλά με τους υπόλοιπους. Δεν κάνει σωστές σχέσεις και χάνει πολλά πράγματα, μέχρι να μάθει να ελέγχει τον θυμό του.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015 στο European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care, το ρίσκο να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή, είναι 8,5 φορές μεγαλύτερο αφού το άτομο βιώσει μια έκρηξη θυμού.

Γι’ αυτό, καλό θα είναι να μάθετε να ελέγχετε τον θυμό σας, και αυτοί παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το καταφέρετε:

 

Ελέγξτε τον εαυτό σας

Είναι δύσκολο να πάρετε τις σωστές και έξυπνες αποφάσεις όταν έχετε αρνητικά συναισθήματα. Από το να προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας να μην πηδήξει από τον γκρεμό, προτιμήστε να μην σκαρφαλώσετε καν για να φτάσετε εκεί. Για να ελέγξετε το θυμό σας, αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά μηνύματα που σας προκαλούν θυμό. Όταν τα αναγνωρίσετε, προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

 

Ελέγξτε τις προσδοκίες σας

Ένα μεγάλο μέρος του θυμού σας, πηγάζει από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχετε από τους άλλους ανθρώπους, ή από τον εαυτό σας. Και πολλές φορές, τις διατηρείτε χωρίς να τις αναγνωρίζετε. Συνήθως κινούνται στη λογική του «η ζωή πρέπει να είναι δίκαιη» ή «γιατί δεν συμπεριφέρονται όπως εγώ;».

 

Απομακρύνετε τον εαυτό σας

Είναι εύκολο να κολλάτε σε πράγματα που σας θυμώνουν. Αλλά με αυτό τον τρόπο, είναι σαν να χρησιμοποιείτε βενζίνη για να σβήσετε μία φωτιά. Έτσι, τρέφετε την φωτιά διατηρώντας τα θυμωμένα συναισθήματα ενεργά. Την επόμενη φορά που κάποιος ή κάτι θα σας θυμώσει, δοκιμάστε αυτή την στρατηγική για να ελέγξετε τον θυμό σας: προσποιηθείτε ότι βλέπετε τη σκηνή από μία πιο απομακρυσμένη οπτική γωνία. Με λίγα λόγια, βγάλτε τον εαυτό σας από την κατάσταση, και προσπαθήστε να τον δείτε αποστασιοποιημένα. Έτσι, θα καταλάβετε τι είναι αυτό που σας θυμώνει.

 

Δοκιμάστε τον διαλογισμό

Στις προηγούμενες δύο δεκαετίες, οι έρευνες σχετικά με τα οφέλη του διαλογισμού, είναι πολλές και έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του θυμού και της οργής. Ακόμα και μερικά λεπτά διαλογισμού την ημέρα, θα κάνουν τη διαφορά στη διάθεσή σας και στην αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων.

 

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο για διαλογισμό, μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις αναπνοής. Το να παίρνετε βαθιές αναπνοές μειώνει την ψυχολογική έξαψη, καθώς μειώνει τους χτύπους της καρδιάς και κρατάει το μυαλό σας συγκεντρωμένο σε κάτι άλλο, από τον παράγοντα που σας θυμώνει ή σας προκαλεί στρες.

Διαβάστε ακόμα: θυμώνετε εύκολα; Δείτε πως θα ελέγξετε το θυμό σας!

 

Κάντε γυμναστική

Η γυμναστική είναι ένας πολύ υγιής τρόπος να εξωτερικεύσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα, καθώς απελευθερώνει χημικά εγκεφάλου που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, το γεγονός ότι η άσκηση έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ελέγξετε τον θυμό σας.

 

Ξεκουραστείτε

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο θυμωμένοι τις μέρες που δεν είχαν κοιμηθεί αρκετά, σε σχέση με αυτούς που είχαν ξεκουραστεί επαρκώς.  

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top