Τα 5 χειρότερα προβλήματα των ποδιών σύμφωνα με διάσημους ποδολόγους

Ανώνυμο-σχέδιο70.png

Μπορεί να μην είναι τα πιο εμφανή σημεία του σώματός μας, αλλά η καλή τους υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας ζωή. Δείτε τα 6 πιο σημαντικά προβλήματα των ποδιών.

Στην νέα τηλεοπτική εκπομπή, The Bad Foot Clinic, η κορυφαία ποδίατρος της Harley Street, Dr Marion Yau και ο γιατρός της σύζυγό της, Dr Kenny, αντιμετωπίζουν μερικά από τα πιο σημαντικά προβλήματα των ποδιών, αναφέρει η express.

Πώς όμως μπορείτε να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων από τις πιο κοινές παθήσεις των ποδιών;

Τα 5 προβλήματα

  1. Μύκητες στα νύχια των ποδιών
  2. Πόδι του αθλητή
  3. Μυρμηγκιές
  4. Κότσι
  5. Αρθρίτιδα

1. Μύκητες στα νύχια των ποδιών

Μια λοίμωξη των νυχιών, γνωστή και ως ονυχομυκητίαση, εκδηλώνεται  όταν οι μύκητες εισβάλλουν στα νύχια. Συχνά, τα άτομα με μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών υποφέρουν επίσης από μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αποχρωματισμό του νυχιού, που γίνεται κίτρινο, λευκό ή καφέ.

Το νύχι που έχει προσβληθεί μπορεί να γίνει παχύ και εύθραυστο και, σε σοβαρές περιπτώσεις, να ανασηκωθεί ή να αποκολληθεί εντελώς.

Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν ακόμη και να βλάψουν την πλάκα των νυχιών και τους περιβάλλοντες ιστούς.

Πρόληψη:

  • Πλένετε τα πόδια σας δύο φορές την ημέρα
  • φοράτε σαγιονάρες σε κοινόχρηστους χώρους
  • αλλάζετε τακτικά τις κάλτσες σας
  • διατηρείτε καλή υγιεινή των ποδιών.

Θεραπεία: Για ήπιες λοιμώξεις, τοπικά αντιμυκητιακά φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Συνεχίστε την εφαρμογή μέχρι το νύχι να είναι εντελώς καθαρό.

Οι ποδίατροι μπορούν να συστήσουν ισχυρότερα τοπικά φάρμακα, από του στόματος αντιμυκητιακά και να χρησιμοποιήσουν θεραπείες με λέιζερ αιχμής.

2. Πόδι του αθλητή

Μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί φαγούρα, κάψιμο, ξεφλούδισμα και σκάσιμο του δέρματος γύρω από το προσβεβλημένο πόδι.

Πρόληψη: Διατηρήστε τη μολυσμένη περιοχή καθαρή και στεγνή. Συνιστώνται ιδιαίτερα  υποδήματα από υλικά που αναπνέουν, όπως δέρμα ή ορισμένα συνθετικά.

Οι κάλτσες από μπαμπού μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης καθώς διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Θεραπεία: Τα τοπικά αντιμυκητιακά φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.

Ωστόσο, εάν αυτές οι θεραπείες αποτύχουν να προσφέρουν ανακούφιση, η αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής είναι ζωτικής σημασίας.

Ένας ποδίατρος μπορεί να λιμάρει το προσβεβλημένο δέρμα για να ενισχύσει τη διείσδυση του αντιμυκητιασικού φαρμάκου.

3. Μυρμηγκιές

Αυτά τα κονδυλώματα είναι μικρές αναπτύξεις ή εξογκώματα που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Μπορεί να είναι επίπεδα, ακανόνιστα και μπορεί να έχουν μικρές μαύρες κουκκίδες. Ενώ μερικά είναι ανώδυνα και μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, άλλα μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση.

Πρόληψη: Επιτυγχάνεται καλύτερα η πρόληψή τους αν φοράτε σαγιονάρες σε κοινόχρηστους χώρους και δωμάτια ξενοδοχείου.

Θεραπεία: Μη συνταγογραφούμενες θεραπείες που περιέχουν οξύ ή κρυοσπρέι. Εάν ο πόνος επιμένει, αναζητήστε επαγγελματική θεραπεία.

Οι ποδίατροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με λέιζερ, της θεραπείας με μικροκύματα και της χειρουργικής αφαίρεσης. Καμία θεραπεία όμως δεν εγγυάται επιτυχία.

4. Κότσι

Εξογκώματα που προκαλούνται από την έλξη προς τα μέσα του πρώτου μεταταρσίου και την επέκταση του μεγάλου δάκτυλου του ποδιού προς το δεύτερο δάκτυλο του ποδιού, προκαλώντας οίδημα και πόνο στη βάση του μεγάλου δακτύλου.

Πρόληψη: Το να φοράτε παπούτσια με φαρδύ χώρο στα δάχτυλα για να αποτρέψετε τον ερεθισμό και την ενόχληση μπορεί να βοηθήσει.

Θεραπεία:  αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση του πόνου και τη διόρθωση της παραμόρφωσης.

5. Αρθρίτιδα

Μια επώδυνη κατάσταση που συνήθως επηρεάζει την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου και μερικές φορές άλλες αρθρώσεις του ποδιού, προκαλώντας έντονο ξαφνικό πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο. Εμφανίζεται συχνά τη νύχτα και προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Πρόληψη: Ακολουθείτε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, μειώστε το βάρος σας και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η ενυδάτωση με καθαρό νερό και η αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και αλκοόλ είναι απλοί αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να βοηθήσετε στη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας

Θεραπεία: Ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή μέσω φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα στεροειδή ή η κολχικίνη.

Μπορεί να απαιτηθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα για τη μείωση του ουρικού οξέος για την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top