Πατάτες: Έτσι πρέπει να τις αποθηκεύσετε και θα διατηρηθούν ως και 6 μήνες

Ανώνυμο-σχέδιο18.png

Εάν δεν αποθηκευτούν σωστά, οι πατάτες δυστυχώς θα φυτρώσουν, θα ζαρώσουν, θα μαλακώσουν και ακόμη και θα γίνουν πράσινες.

Το δημοφιλές λαχανικό αγοράζεται στο περιβάλλον – όχι στους διαδρόμους του ψυγείου στο σούπερ μάρκετ – και πολλοί το αποθηκεύουν σε ντουλάπια ή σκοτεινούς χώρους όταν επιστρέφουν στο σπίτι. Ωστόσο, νέα έρευνα είπε ότι οι πατάτες μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στο ψυγείο για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους έως και τουλάχιστον έξι μήνες.

Συνολικά, σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνοι φρέσκων λαχανικών και σαλάτας, και ένα τέταρτο εκατομμυρίου τόνων φρέσκων φρούτων συνολικής αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων λιρών, πετιούνται κάθε χρόνο μόνο στα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή δεν καταναλώνονται εγκαίρως, σύμφωνα με ειδικοί στο Love Food Hate Waste.

Οι πατάτες διατηρούνταν αρχικά εκτός ψυγείου υπό τον φόβο της αύξησης των επιπέδων ακρυλαμιδίου. Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται σε αμυλούχα τρόφιμα και η έκθεση σε αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Τι έδειξε η έρευνα

Ωστόσο, εκτεταμένη επιστημονική έρευνα έχει δείξει τώρα ότι η αποθήκευση των πατατών σας στο ψυγείο «δεν αυξάνει στην πραγματικότητα το δυναμικό ακρυλαμιδίου» σε σύγκριση με την αποθήκευση τους σε ντουλάπι σε θερμοκρασία δωματίου.

Η έρευνα έχει εποπτευθεί από την Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών σε Τρόφιμα, Καταναλωτικά Προϊόντα και Περιβάλλον (COT) και έχει ελεγχθεί από την FSA, ώστε να μπορείτε να είστε σίγουροι για τα ευρήματά της.

Κατά την αποθήκευση πατάτας, συνιστάται επίσης στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ημερομηνίες και τις ετικέτες Best Before με προσοχή. Η φιλανθρωπική οργάνωση WRAP πίσω από το Love Food Hate Waste διεξήγαγε μια δοκιμή για να διαπιστώσει εάν οι ενδείξεις ήταν ακριβείς ή όντως προκαλούσαν περιττή σπατάλη τροφίμων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ημερομηνίες Best Before δεν είναι συχνά μια ακριβής ένδειξη για το πότε τα προϊόντα είναι ακόμα καλά για κατανάλωση, ειδικά όταν τα προϊόντα αποθηκεύονται σε βέλτιστες συνθήκες – «όταν διαρκούν πολύ περισσότερο».

Πάρτε για παράδειγμα πατάτες, εάν διατηρούνται στο περιβάλλον, σε ένα ντουλάπι κουζίνας, για παράδειγμα, η συσκευασία υποδηλώνει ότι είναι καλύτερα πριν από 10 ημέρες. Ήταν όμως άλλες τέσσερις μέρες μετά την ημερομηνία που εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια αλλοίωσης.

Όταν οι πατάτες αποθηκεύτηκαν στους τέσσερις βαθμούς, η συσκευασία υποδηλώνει ότι ήταν καλύτερα πριν από 10 ημέρες. Ήταν όμως άλλες 20 μέρες μετά την ημερομηνία που εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια αλλοίωσης. Όταν οι ημερομηνίες αφαιρέθηκαν εντελώς από τη δοκιμή, αποδείχθηκε ότι οι πατάτες διαρκούν πολύ περισσότερο – τόσο στο περιβάλλον όσο και στο ψυγείο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top