3 light γαλλικές συνταγές ιδανικές για τη δίαιτά σας. Δοκιμάστε τες!

Roasted-provencal-fishLH-03c998ce-e9f0-4253-b5b4-4f689f97d014-0-1400x919.jpg

Κάνετε δίαιτα; Αν βαρεθήκατε τις ίδιες γεύσεις δοκιμάστε αυτές τις 3 γαλλικές συνταγές που είναι ελαφριές και νόστιμες για να χάσετε κιλά…

Φιλετα ψαριού αλά Provençal

Αυτά τα τρυφερά φιλέτα ψαριού αντικατοπτρίζουν το στυλ μαγειρικής  της  Επαρχίας στη Γαλλία. Τα πιάτα από αυτή την περιοχή εμπερικλείουν  ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, τομάτες και ελιές –και όλα αυτά θα τα βρείτε σε αυτή μας την καταχώρηση των 25 λεπτών.

Συστατικά – 4 Μερίδες

  • 150 γραμμάρια χ 4 φρέσκα ή κατεψυγμένα φιλέτα μπακαλιάρου, λικόψαρου, κιχλίδες με πάχος 1 έως 2 εκατοστά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες.

  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες.

  • 1 ( 500 γρ) κονσέρβα με αποφλοιωμένες τομάτες  στραγγισμένες και κομμένες σε μικρά κομματάκια

  • 2  κουταλιές τριμμένο φρέσκο θυμάρι

  • 8 ελιές κομμένες στα δύο

  • 1 κουταλιά της σούπας ξηραμένη κάππαρη

  • Μικρά κλωναράκια από φρέσκο θυμάρι ( προαιρετικά )

  1. Αφήστε τον μπακαλιάρο να ξεπαγώσει. Πλύνετε το με νερό.- σκουπίστε τα φιλέτα  με χαρτί κουζίνας. Αφήστε τον στην άκρη.

  2. Για τη σάλτσα: ζεστάνετε λάδι σε ένα κατσαρόλι σε μέτρια θερμοκρασία.  Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο.-  αφήστε τα να τσιγαριστούν για 5 λεπτά ή έως ότου τα φιλέτα  γίνουν τρυφερά, ανακατεύοντας πότε πότε. Προσθέστε τις τομάτες, το θυμάρι και την κάππαρη. Αφήστε τα να ζεσταθούν έως ότου πάρουν βράση, και κατόπιν ρυθμίστε τη βράση σε μέτρια θερμοκρασία . Ανακατέψτε με ανοιχτό το κατσαρόλι, για περίπου 10 λεπτά ή έως ότου τα υγρά έχουν εξατμιστεί.

  3. Εν τω μεταξύ  προθερμάνετε το ψάρι. Μετρήστε το πάχος από τα φιλέτα  Τοποθετήστε το ψάρι στην κρύα σχάρα την οποία έχετε ήδη λαδώσει πάνω σε αλουμινόχαρτο, μαζεύοντας τις όποιες λεπτές άκρες. Υπάρχουν. Ψήστε στη σχάρα το ψάρι προσέχοντας να απέχει 10 εκατοστά από τη πηγή θερμότητας για 4 έως 6 λεπτά για κάθε 1.5 εκατοστό .από το συνολικό  πάχος του ψαριού ή έως ότου το δέρμα από το ψάρι αρχίζει να λειώνει εύκολα όταν το τεστάρετε με το πηρούνι,  γυρίζοντας το ψάρι από την άλλη πλευρά μόλις τα φιλέτα  ελαττωθούν σε πάχος σε 2 εκατοστά. Σερβίρετε τα φιλετάκια ψαριού  μαζί με τη σάλτσα και ένα το επιθυμείτε γαρνίρετέ τα με φρέσκα κομμάτια από θυμάρι.

 

Σαλάτα με Σπαράγγια Αυγά και Ζαμπόν αλά  Jambon de Bayonne

Αυτή η συνταγή, για αυτά τα εντυπωσιακά στην όψη σπαράγγια, είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί. Αφότου βράσετε τα σπαράγγια χρησιμοποιήστε το ίδιο ζουμί για να βράσετε τα αυγά έως ότου γίνουν μελάτα. Παρόλο που η γλυκιά, πικάντική πιπεριά δεν είναι αναγκαία, αυτή προσθέτει σε γεύση στην, κατά τα άλλα, ήπια σαλάτα. Προμηθευτείτε αυτή την πιπεριά στο σούπερ μάρκετ ή αντικαταστήστε την με πάπρικα.

Σαλάτα

  • 24 μέτρια σπαράγγια, ψιλοκομμένα

  • 3 μεγάλα αυγά

  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες με τα δαχτυλίδια του ξέχωρα μεταξύ τους

  • 6 πολύ λεπτές φέτες από ζαμπόν

  • ¼ φλιτζάνι  φρέσκο βασιλικό ή φύλλα εστραγκόν

  • Πιπέρι

  • Ξύδι

  • ¼  φλιτζάνι  φρέσκο εστραγκόν

  • ¼ φλιτζάνι με τριμμένο Ρεγγάτο τυρί

  • ¼ φλιτζάνι ξύδι

  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

  • 1κουταλιά της σούπας μέλι

  • 3-4 σκελίδες σκόρδο

  • ¼ κουταλιά σούπας πιπέρι

  • ⅛ κουταλιά της σούπας αλάτι

  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο.

  1. Για τη σάλτσα: Βράστε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίστε ένα μπολ με παγάκια και βάλτε το  δίπλα στην συσκευή της  κουζίνας. Βράστε τα σπαράγγια έως  ότου πάρουν έντονο πράσινο χρώμα και μόλις αρχίζουν να γίνονται τρυφερά για περίπου 3 λεπτά. Αμέσως μετά  με ένα κουτάλι τοποθετήστε τα στα παγάκια. Προσθέστε τα αυγά στο βραστό νερό και μαγειρέψτε τα για 6 ½ λεπτά. Παράλληλα πάρτε τα σπαράγγια και τοποθετήστε τα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα να στεγνώσουν. Πάρτε τα αυτά και βάλτε τα στα παγάκια και αφήστε τα για να κρυώσουν.

  2. Για να προετοιμάσετε το ξύδι: Συνδυάστε εστραγκόν, τυρί, ξύδι, μουστάρδα, πιπέρι και αλάτι και βάλτε τα σε μπλέντερ έως ότου η εστραγκόν έχει τεμαχιστεί πλήρως. Με το μπλέντερ σε λειτουργία αρχίστε να προσθέτετε σταγόνα σταγόνα το λάδι, έως ότου το μείγμα γίνει κρέμα. Αναμείξτε το εστραγκόν, το τυρί, το ξύδι, τη μουστάρδα, το μέλι,το  σκόρδο, το πιπέρι και το αλάτι σε ένα μπλέντερ. Χτυπήστε μέχρι να γίνει ψιλοκομμένο το εστραγκόν. Προσθέστε το λάδι και συνεχίστε μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

  3. Για σερβίρισμα: Κόψτε τα αυτά στα δύο. Τοποθετήστε τα σπαράγγια μαζί ε τα αυγά σε μια πιατέλα και ραντίστε τα με το ξύδι. Βάλτε πάνω στην επιφάνεια τις ροδέλες κρεμμυδιού, το ζαμπόν, το βασιλικό και το εστραγκόν.

  • Προετοιμασία εκ των προτέρων : Βάλτε το ξύδι στο ψυγείο για 3 ημέρες- κατόπιν αφήστε το να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσετε.

 

Σαλάτα με Κολοκυθάκια και Ξηρά φασόλια και Αντσούγιες

Αυτή η απλή αλλά και νόστιμη σαλάτα επισημαίνει μια σειρά από συστατικά που έχουν αγαπηθεί στην περιοχή Occitanie στη Γαλλία- άστρα φασόλια, ελαιόλαδο, κολοκυθάκια κα αντσούγιες. Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιήστε άφοβα το καλύτερο ελαιόλαδο καθώς αυτό καθορίζει τη γεύση. Θα χρειαστείτε το ειδικό εργαλείο για ξεφλούδισμα για αν κόψετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Φυλάξτε το πλάι σε ψητό κοτόπουλο ή μπριζόλα στα κάρβουνα  εκτελέστε τη συνταγή με διπλά τα υλικά για να απολαύσετε τη σαλάτα στην αρχή του γεύματος μαζί με μια ζεστή μπαγκέτα.    Αυτή η απλή αλλά εύγευστη σαλάτα με πέντε συστατικά υπογραμμίζει ορισμένα στοιχεία που αγαπήσαμε στην γαλλική κουζίνα, όπως το ελαιόλαδο, τα κολοκυθάκια και τις αντσούγιες. Χρησιμοποιήστε το καλύτερο ελαιόλαδο εδώ, καθώς είναι απαραίτητο για τη γεύση. Θα χρειαστείτε ένα κοφτερό αποφλοιωτή λαχανικών για τα κολοκυθάκια. Σερβίρεται ως ένα πιάτο δίπλα στο ψητό κοτόπουλο ή τη μπριζόλα στη σχάρα, ή διπλασιάστε τη σαλάτα και απολαύστε τη με ζεστή μπαγκέτα.

Συστατικά  12 μερίδες.

  • 1½ φλιτζάνι του τσαγιού ξηρά φασόλια .

  • 2½κουταλιές τσαγιού με αλάτι.

  • 3 φουλ κουταλιές της σούπας από αγνό παρθένο ελαιόλαδο

  • 2 μέτρια κολοκυθάκια.

  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

  • 3 κουταλιές της σούπας κομμένο φρέσκο μαϊντανό tablespoons

  • 12 αντζούγιες

  1. Βάλτε τα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με 5 εκατοστά νερό- ανακατέψτε με 2κουταλιές της σούπας το αλάτι. Αφήστε τα αν μουλιάσουν όλο το βράδυ. ( εναλλακτικά αφήστε τα να βράσουν στην κατσαρόλα σε ψηλό βαθμό για 1-2 λεπτά. Αποσύρετε τα από την εστία στην κουζίνα , σκεπάστε τα και αφήστε τα έτσι για 1 ώρα)

  2. Στραγγίξετε τα φασόλια και ξεπλύνετε τα καλά. Ξαναβάλτε τα φασόλια στην κατσαρόλα και καλύψτε τα με 5 εκατοστά νερό. Σκεπάστε τα  και αφήστε τα να πάρουν βράση. Ελαττώστε τους βαθμούς θερμότητας  στην εστία ώστε τα φασόλια να σιγοβράζουν και μαγειρέψτε τα έως ότου γίνουν μαλακά, 25-45 λεπτά ανάλογα με το πόσο φρέσκα είναι. Στραγγίξετε τα και ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε τα  με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και αφήστε τα στην άκρη.

  3. Με τη χρήση εργαλείου κόψτε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα με τις υπόλοιπες 2 κουτουλιές λάδι και το χυμό λεμονιού. Αφήστε τα να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντας τα για 20 λεπτά 1-2 φορές.

  4.  Ανακατέψτε τα φασόλια, τον μαϊντανό και την υπόλοιπη ½ κουταλιά της σούπας αλάτι μαζί με τα κολοκυθάκια. Πάρτε τα και βάλτε τα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και γαρνίρετέ τα με αντσούγιες.

  •   Αν επιθυμείτε να φυλάξετε τα μαγειρεμένα φασόλια, βάλτε τα στο ψυγείο έως  και 3 μέρες μάξιμουμ.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top