Οι τηγανητές πατάτες προκαλούν διαβήτη

23.06.2022_13.18.11_REC.png

Αν σας αρέσουν οι τηγανητές πατάτες, φροντίστε τουλάχιστον να τις καταναλώνετε με μέτρο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε περίπου 85.000 γυναίκες, έδειξε ότι οι εθελόντριες που έτρωγαν τις περισσότερες πατάτες είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη μέσα στην επόμενη 20ετία σε σύγκριση με όσες έτρωγαν τις λιγότερες. Μάλιστα, όσες από αυτές ήταν παχύσαρκες, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 21%. Οι ειδικοί εξηγούν πως παρόλο που οι πατάτες περιέχουν πολλά ωφέλιμα συστατικά και πρέπει να αποτελούν τμήμα της υγιεινής διατροφής, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Ο GI δείχνει πόσο γρήγορα και πόσο πολύ αυξάνει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όσο υψηλότερος είναι ο GI, τόσο πιο γρήγορα ανεβάζει το σάκχαρο. Όταν λοιπόν κάποιος καταναλώνει συστηματικά τηγανητές πατάτες τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του παρουσιάζουν συνεχείς αιφνίδιες αυξήσεις. Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι «εκρήξεις» στις τιμές τους μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν την ινσουλίνη, ο κύριος ρόλος της οποίας είναι ο μεταβολισμός του σακχάρου.

Τι να κάνετε:

Αν είστε λάτρεις της πατάτας προτιμήστε να την καταναλώνετε βραστή ή ψητή. Φροντίστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, φρούτα και όσπρια που έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και ενδεχομένως μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Πηγή: Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition»

Τηγανητά: Πόσο κακό κάνουν τελικά;

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top