Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι

christian-erfurt-sxQz2VfoFBE-unsplash.jpg

Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι της γενιάς των Millenials έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ίσως οι διαγνώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου να βρίσκονται σε ύφεση, αλλά γεγονότα όπως ο τραγικός θάνατος του 43χρονου ηθοποιού, Chadwick Boseman από την ίδια ασθένεια είναι εδώ για να μας θυμίζουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, 1 στους 23 άντρες εμφανίζει τη νόσο, ενώ οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες, 1 στις 25. Οι αυξημένες κολονοσκοπήσεις που γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν μειώσει τα νούμερα, αλλά από την άλλη, παρατηρείται μια αύξηση στις νεότερες γενιές.

Η περίπτωση του Boseman, μας υπογραμμίζει το αυξανόμενο πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με το Journal of the National Cancer Institute, εμφανίζεται κατά 1-2,4% περισσότερο ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1980’, στους ενήλικες ηλικίας 20-39 και 0,5-1,3% στις ηλικίες 40-54. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου ενημέρωσε τις οδηγίες για τις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, συμβουλεύοντας τους ενδιαφερόμενους να εξετάζονται 5 χρόνια νωρίτερα από την προηγούμενη οδηγία, δηλαδή στην ηλικία των 45 αντί για 50. Μάλιστα, η αλλαγή αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της έρευνας που θέλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου να εμφανίζεται συχνότερα στους νέους ανθρώπους, γι’ αυτό καλό θα είναι να αρχίσουν να εξετάζονται νωρίτερα, καθώς, όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση, τόσες περισσότερες πιθανότητες ίασης υπάρχουν.

Ο καρκίνος είναι πιο θανατηφόρος

Η είσοδος των κολονοσκοπήσεων στις εξετάσεις ρουτίνας βοήθησαν πολύ την κατάσταση, αφού επιτρέπουν στους γιατρούς να εντοπίζουν καρκινικούς πολύποδες σε πολύ πρώιμο στάδιο, όταν είναι ακόμα προκαρκινικοί. Παρ’ όλα αυτά, οι νέοι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να κάνουν κολονοσκόπηση, γι’ αυτό πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα ακόλουθα σημάδια:

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος: 9 ανησυχητικά σημάδια για τον άντρα

Αιμορραγία από τον ορθό

Αν παρατηρήσετε κάποια αιμορραγία από τον ορθό σας, ίσως αποτελεί ένα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν διαγνωσθείτε νωρίς, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μπορείτε να αφαιρέσετε χειρουργικά τον όγκο και να θεραπευτείτε.

Κληρονομικότητα

Αν έχετε κάποιον συγγενή πρώτου βαθμού που να έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, τότε πρέπει να αρχίσετε να εξετάζεστε τουλάχιστον 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που διαγνώσθηκε ο συγγενής σας. Επομένως, αν για παράδειγμα ο πατέρας σας διαγνώστηκε στα 45 του, εσείς πρέπει να εξετάζεστε από τα 35 σας.

Αλλαγές στην ούρηση

Ο συγκεκριμένος καρκίνος προσφέρεται για πρώιμη διάγνωση καθώς μαρτυρά την ύπαρξή του μέσα από πολλά συμπτώματα. Πολλά από αυτά, γίνονται αντιληπτά στην τουαλέτα. Αν δείτε αίμα στο χαρτί που σκουπίζεστε ή υποφέρετε ξαφνικά από διάρροια, δυσκοιλιότητα, ή γενικότερους πόνους, τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Πιθανότατα δεν πρόκειται για καρκίνο, αλλά για αιμορροΐδες, αλλά γιατί να μην σιγουρευτείτε;

Επίμονα συμπτώματα

Όλοι βιώνουν κάποια δυσκοιλιότητα μερικές φορές. Συνήθως οφείλεται σε κάτι βαρύ που καταναλώσατε. Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από ένα μήνα, καλέστε τον θεραπευτή σας.

Αγνοείτε τα συμπτώματα

Είναι λογικό, ειδικά όταν μιλάμε για νέους ανθρώπους, ηλικιών 20-39, να μην πηγαίνει κατευθείαν το μυαλό στον καρκίνο, όταν παρατηρούνται τέτοια συμπτώματα. Μην φοβάστε να ρωτήσετε για την χειρότερη περίπτωση, καλύτερα να είστε ενημερωμένοι παρά μετανιωμένοι.

Μην φοβάστε το αποτέλεσμα της κολονοσκόπησης

Πολλοί ασθενείς αποφεύγουν την κολονοσκόπηση από φόβο αφενός της ίδιας της διαδικασίας της εξέτασης, και αφετέρου για το αποτέλεσμά της. Δεν πρέπει να φοβάστε, καθώς με την κολονοσκόπηση έχετε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να βρείτε τον καρκίνο νωρίς και να θεραπευτείτε πλήρως.

Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα ζωής σας

Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η έλλειψη γυμναστικής και η κακή διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Μία διατροφή βασισμένη σε φαστ φουντ και σνακς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Προτιμήστε μία δίαιτα αποτελούμενη από φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης.

Photo by Christian Erfurt on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top