Ποια φρούτα μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ποια το ανεβάζουν

φρούτο-ζάχαρο.jpg

Ξεχάστε τα συνηθισμένα φρούτα, όπως είναι τα μήλα και τα πορτοκάλια. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ομοσπονδία των Αμερικανικών Εταιρειών για την Πειραματική Βιολογία…

Ξεχάστε τα συνηθισμένα φρούτα, όπως είναι τα μήλα  και τα πορτοκάλια. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ομοσπονδία των Αμερικανικών Εταιρειών για την Πειραματική Βιολογία, παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν μισό μάνγκο την ημέρα για δώδεκα εβδομάδες είδαν να μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Τα αποτελέσματα αφορούν και άτομα κανονικού βάρους. Η ισχύς του φρούτου αυτού θα μπορούσε να βρίσκεται σε δραστικές ενώσεις όπως είναι οι φυτικές πολυφαινόλες, που μπορούν να αναστείλλουν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων και να μειώσουν το μέγεθός τους. Το μάνγκο είναι επίσης  πλούσιο σε φυτικές ίνες, καταφέρνοντας έτσι να μειώσει την απορρόφηση του σακχάρου.

Παρότι η μελέτη αυτή βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, θεωρείται βέβαιο πως μία κούπα αποφλοιωμένου μάνγκο περιέχει μόλις 100 θερμίδες και είναι μία υγιεινή προσθήκη στην καθημερινή μας διατροφή. Όπως και να έχει, άτομα που καταναλώνουν καθημερινά ποσότητες λαχανικών και φρούτων μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η επιλογή των φρούτων στους ασθενείς με διαβήτη πρέπει να γίνεται με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη (κλίμακα 0-100), ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ένα οποιοδήποτε τρόφιμο.

Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (κάτω από 55)

– μήλο

– αβοκάντο

– μπανάνα

– μούρα

– κεράσια

– γκρέιπφρουτ

– σταφύλια

– ακτινίδιο

– νεκταρίνια

– πορτοκάλια

– ροδάκινα

– αχλάδια

– δαμάσκηνα

– φράουλες

Φρούτα με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (56-69)

– πεπόνι

– σύκο

– παπάγια

– ανανάς

Φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (70 και άνω)

– χουρμάς

– καρπούζι

Όλα τα παραπάνω φρούτα επιτρέπονται στον διαβήτη, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο όσα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης, να σημειωθεί ότι είναι προτιμότερο τα φρούτα να καταναλώνονται ολόκληρα αντί σε μορφή χυμού, καθώς στην πρώτη περίπτωση οι φυτικές ίνες που παρέχονται στον οργανισμό βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου.

Medical News Today

menshealth.com

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top