Καρμπονάρα: Η αυθεντική συνταγή και η ιστορία της

recipe-image-legacy-id-1001491_11.jpg

Η καρμπονάρα δεν είναι ούτε το παλαιότερο ούτε το πιο αντιπροσωπευτικό γεύμα ζυμαρικού στη Ρώμη, αλλά όταν το γευτείτε νιώθετε τη μαγεία του. Δείτε πώς θα φτιάξετε την αυθεντική συνταγή!

Η αυθεντική συνταγή πρέπει να έχει φρέσκα αυγά, χοιρινό κρέας, τυρί Γκούντα, και μαύρο πιπέρι. Ποτέ μα ποτέ μην χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος στην Καρμπονάρα!

Πώς να φτιάξετε παραδοσιακή συνταγή Spaghetti Carbonara

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Μερίδες: 4
Συστατικά

350 g (12 oz) μακαρόνια
200 γρ Guanciale

(ένα αλλαντικό που φτιάχνεται από τα μάγουλα του χοίρου. Το κρέας παστώνεται, καλύπτεται με ένα μίγμα μπαχαρικών).

4 ολόκληρα αυγά (1 αυγό κάθε φορά)

Εκτέλεση

100 g (3,50 oz) τριμμένο τυρί Pecorino Romano

Βήμα 1) – Ψήστε τη γουατσέλα. Κόψτε τη σε μικρά κομμάτια (κύβους, φέτες όπως προτιμάτε) και στη συνέχεια σε σιγοψήστε τη σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Δεν χρειάζεται λάδι: το guanciale είναι ήδη λιπαρό και υπέροχο από μόνο του. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας νερό και να γαλακτωματοποιήσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε μια υπέροχη σάλτσα λίπους για να μαζέψετε σωστά τα μακαρόνια. Όταν είστε έτοιμοι, σβήστε τη φωτιά και αφήστε την στην άκρη.

Βήμα 2) – Παρασκευή σάλτσας αυγών-πεκορίνο. Χτυπήστε ελαφρά το Pecorino Romano (το οποίο είναι ένα πολύ αλμυρό και νόστιμο ιταλικό τυρί, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι) με τα αυγά και λίγο αλεσμένο μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε γρήγορα με ένα πιρούνι – ή ένα χτυπητήρι  μέχρι να έχετε μια κρεμώδη σάλτσα. Αφήστε τη στην άκρη.

Βήμα 3) – Μαγειρέψτε τα μακαρόνια σε βραστό αλατισμένο νερό (ένα λίτρο νερού για κάθε 100 g / 3,50 oz ζυμαρικών και 15 g / 0,50 oz χονδρού αλατιού ανά λίτρο νερού). Ακολουθήστε τον χρόνο μαγειρέματος που αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών. Εάν δεν χωράνε σε ύψος στο σκεύος, ο καλύτερος τρόπος είναι να τα κρατάτε κάθετα και να βυθίζετε. Αφήστε τα και θα πέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις και καθώς μαλακώνουν, με τη βοήθεια ενός πιρούνι βοηθήστε τα να βυθιστούν. Στη συνέχεια ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για τον απαιτούμενο χρόνο.

Βήμα 4) – Στραγγίστε όταν είναι έτοιμα και στη συνέχεια βάλτε τα στο τηγάνι, σε υψηλή θερμοκρασία, για να τα καρυκεύσετε σωστά με το λίπος του γουατσίνι.

Σε αυτό το σημείο, έχουμε φτάσει στην κρίσιμη στιγμή της συνταγής. Είναι η στιγμή από την οποία θα κριθεί αν έφτιαξες ένα απόλυτο πιάτο ή ένα που θα είναι πραγματική αποτυχία.

Βήμα 5) – Όταν τα μακαρόνια αρχίζουν να κάνουν τον χαρακτηριστικό ήχο του τσιγαρίσματος στο τηγάνι, κλείστε αμέσως το μάτι, διαφορετικά τα αυγά μαγειρεύουν πάρα πολύ και θα βρεθείτε με ομελέτα και μακαρόνια! Τώρα προσθέστε γρήγορα τα αυγά και την κρέμα πεκορίνο και ανακατέψτε. Το τηγάνι είναι ζεστό αλλά όχι υπερβολικά ζεστό, έτσι ώστε τα αυγά να μαγειρεύουν χωρίς να γίνουν ομελέτα.

Βήμα 6) – Δώστε προσοχή στη συνοχή του πιάτου. Η υφή του πρέπει να είναι κρεμώδης, αλλά όχι υγρή. Εάν παρατηρήσετε ότι είναι πολύ υγρό, προσθέστε λίγο πεκορίνο. Η Spaghetti carbonara είναι έτοιμη. Σερβίρετε αμέσως. Έτσι, με τη βοήθεια μιας κουτάλας και ενός πιρουνιού, δημιουργήστε μια φωλιά ζυμαρικών και τοποθετήστε την σε ένα πιάτο.

Βήμα 7) – Προσθέστε γουατσέλι (αυτό που έχουν μείνει στο τηγάνι), αλεσμένο μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί πεκορίνο για γεύση.

Η σπαγγέτι carbonara πρέπει να σερβίρεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί και τρώγεται αμέσως. Δεν συνιστάται καμία μορφή διατήρησης.

Η ιστορία της καρμπονάρα

Οι απαρχές αυτής της κλασσικής Ρωμαϊκής σπεσιαλιτέ παραμένουν ένα μυστήριο. Λόγω του γεγονότος ότι η ονομασία του ζυμαρικού αυτού προέρχεται από τη λέξη carbonaro (καυστήρες Ξυλάνθρακα), μερικοί ισχυρίζονται ότι ήταν δημοφιλές γεύμα για τους Ιταλούς εργάτες που μάζευαν ξυλάνθρακα ενώ άλλοι λένε ότι η ονομασία πηγάζει από τη λέξη Carbonari (charcoal burner), μια μυστική Ιταλική κοινότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, καμία από αυτές τις θεωρίες δεν έχει σταθερό υπόβαθρο.

Από τα συνήθη trattorias έως και τα ακριβά ρεστοράν, υπάρχουν αρκετά μέρη που σερβίρουν σπαγγέτι αλά Καρμπονάρα στη Ρώμη, αλλά μερικά από τα καλύτερα είναι αναμφίβολα τα Vascello (Monteverde), Salumeria Roscioli (Campo dei Fiori), και Da Danilo (Esquilino).

Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top