Κατακράτηση υγρών: 9 έξυπνοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να τη μειώσετε

Ανώνυμο-σχέδιο56.png

 Ως γνωστόν η κατακράτηση υγρών μπορεί να αυξήσει την ένδειξη της ζυγαριάς, ενώ συνδέεται και με προβλήματα υγείας.

Δείτε, λοιπόν, πώς θα αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών με απλούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους.

Οι 9 τρόποι

  1. Τι να προσέξετε στην περίοδο
  2. Δοκιμάστε υποκατάστατα
  3. Μην κουράζεστε υπερβολικά
  4. Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου
  5. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6
  6. Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο
  7. Δοκιμάστε να πάρετε πικραλίδα
  8. Αποφύγετε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες
  9. Λαδερά για κατακράτηση

1.Τι να προσέξετε στην περίοδο

Αν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας αυξάνεται το βάρος σας είναι πιθανό να ευθύνεται και στην περίπτωση αυτή η κατακράτηση υγρών.

Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν πρέπει να σας ανησυχεί στην περίπτωση που οφείλεται όπως συνήθως σε κατακράτηση υγρών.

Μπορείτε να καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές ώστε να μη σας συμβαίνει αυτό. Ακόμη, και αν δεν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες στο διάστημα της περιόδου, το βάρος σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την κατακράτηση είναι να ελέγχετε σε λογικά επίπεδα την πρόσληψη αλατιού.

2.Δοκιμάστε υποκατάστατα

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλατιού συνδέεται με την κατακράτηση υγρών. Αν θέλετε να αποκλείσετε το αλάτι από το διαιτολόγιο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα του αλατιού, που θα τα βρείτε στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ.

Τα υποκατάστατα περιέχουν χλωριούχο κάλιο και δίνουν τη γεύση του αλμυρού στο φαγητό. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε μπαχαρικά, τα οποία δίνουν ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά.

H ρίγανη, ο βασιλικός, το θυμάρι και άλλα μυρωδικά που υπάρχουν στη χώρα μας αποτελούν ένα εύγευστο υποκατάστατο του αλατιού.

Θα μπορούσατε να επιχειρήσετε να φτιάξετε ένα δικό σας υποκατάστατο αλατιού, χωρίς καθόλου νάτριο φτιάξτε ένα μείγμα προσθέτοντας διάφορα μπαχαρικά όμως πιπέρι, σκόνη κρεμμυδιού και σκόρδου, φασκόμηλο, μοσχοκάρυδο, βασιλικό κα..

3.Μην κουράζεστε υπερβολικά

Αν σε γενικές γραμμές κάνετε καθιστική ζωή και αιφνιδίως επιδοθείτε σε μια πολύ κοπιαστική σωματική εργασία, είναι πολύ πιθανό να κάνετε κατακράτηση υγρών και αυτό οφείλεται στην κόπωση των μυών.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει αν επιδοθείτε σε έντονη γυμναστική ενώ είστε αγύμναστοι. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απίθανο να παρατηρήσετε μια ελαφρά αύξηση του βάρους, λόγω μικρής κατακράτησης υγρών.

Η αύξηση του βάρους μπορεί να κυμανθεί από 1 μέχρι 3 κιλά, τα οποία δεν θα σας επιβαρύνουν περισσότερο από δύο ημέρες, όσο δηλαδή χρειάζεται να ξεκουραστούν οι μύες σας. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παρατήσετε τη γυμναστική για αυτό το λόγο.

4. Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο. Στην πραγματικότητα, εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις που διατηρούν το σώμα σε λειτουργία.

Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού.

Μία σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι 200 mg μαγνησίου ανά ημέρα μείωσαν την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα (PMS).

Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μαύρη σοκολάτα και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα. Μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα μαγνησίου στο φαρμακείο σας ή στο διαδίκτυο.

5.Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6

Η βιταμίνη Β6 ανήκει στην βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι σημαντικές για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξυπηρετούν πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα.

Η βιταμίνη Β6 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β6: μπανάνες, πατάτες, καρύδια και κρέας. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε συμπληρώματα βιταμίνης Β6 στο σας φαρμακείο ή online.

6.Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που συμμετέχει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Για παράδειγμα, βοηθά στην αποστολή των ηλεκτρικών σημάτων που διατηρούν το σώμα σε λειτουργία.

Μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο φαίνεται να βοηθά στη μείωση της κατακράτησης νερού με δύο τρόπους, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων.

Οι μπανάνες, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

7.Δοκιμάστε να πάρετε πικραλίδα

Το Dandelion (Taraxacum officinale) είναι ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό διουρητικό στη λαϊκή ιατρική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα φυσικά διουρητικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης νερού κάνοντας σας να ουρείτε πιο συχνά.

Σε μια μελέτη, 17 εθελοντές έλαβαν τρεις δόσεις εκχυλίσματος φύλλων πικραλίδας σε διάστημα 24 ωρών. Οι ειδικοί παρακολούθησαν την πρόσληψη και την παραγωγή υγρών στους εθελοντές κατά τις επόμενες ημέρες και ανέφεραν σημαντική αύξηση της ποσότητας των ούρων που παράγονται.

8.Αποφύγετε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες

Η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων οδηγεί σε γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην ινσουλίνη.

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν το σώμα σας να συγκρατεί περισσότερο νάτριο αυξάνοντας την απορρόφηση νατρίου στους νεφρούς.

Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο όγκο υγρού μέσα στο σώμα σας. Παραδείγματα εξευγενισμένων υδατανθράκων: ζάχαρη και λευκό αλεύρι.

9. Λαδερά για κατακράτηση

Στην περίπτωση που νιώθετε φουσκωμένοι εξαιτίας της κατακράτησης υγρών, μαγειρέψτε φαγητά πλούσια σε κάλιο, το οποίο διαθέτει διουρητικές ιδιότητες αλλά χαμηλά επίπεδα νάτριου δηλαδή αλατιού, το οποίο συμβάλει στην κατακράτηση υγρών.

Τα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε είναι ο αρακάς, τα λαδερά και οι σαλάτες. Περιορίστε τις πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ., κρέας), γιατί ο μεταβολισμός τους δυσχεραίνει τη διούρηση.

Άλλοι τρόποι μείωσης της κατακράτησης υγρών

Η μείωση της κατακράτησης νερού είναι κάτι που δεν έχει μελετηθεί πολύ. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άλλοι δυνητικά αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση της κατακράτησης . Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζονται μόνο από κάποια στοιχεία και όχι από μελέτες.

Το απλό περπάτημα μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέσο στη μείωση της συσσώρευσης υγρών σε ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως τα κάτω άκρα. Η ανύψωση των ποδιών σας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πίνετε περισσότερο νερό: Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί παράδοξα να μειώσει την κατακράτηση νερού.

Μαϊντανός: Αυτό το βότανο έχει τη φήμη ως διουρητικό στη λαϊκή ιατρική.
Σκόρδο: Γνωστό για την επίδρασή του στο κοινό κρυολόγημα, το σκόρδο έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί ως διουρητικό.

Μάραθο: Αυτό το φυτό μπορεί, επίσης, να έχει διουρητικά αποτελέσματα.

Τσουκνίδα: Αυτή είναι μια άλλη λαϊκή θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη μείωση της κατακράτησης νερού.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top