Τα 8 καλύτερα τρόφιμα για ενυδάτωση του οργανισμού σας

τρόφιμα-για-ενυδάτωση.jpg

Ακολουθούν 8 παραδείγματα τροφίμων που αποτελούν πολύτιμους βοηθούς στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεχνούν να πίνουν αρκετό νερό στη διάρκεια της ημέρας ή δεν νιώθουν δίψα εύκολα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι αμελούν να αναπληρώσουν τα υγρά που χάνουν μέσω της άσκησης ή απλά των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας. Επίσης, η καφεΐνη και οι φυτικές ίνες επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, και όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά, οι μηχανισμοί του σώματός μας που προκαλούν δίψα ατονούν, οδηγώντας σε ακόμα χαμηλότερη πρόσληψη υγρών. Ακόμα κι αν πίνετε αρκετό νερό σε καθημερινή βάση, υπάρχουν και κάποιες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σας. Υπολογίζεται πως με την πρόσληψη 2.000 θερμίδων στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, παίρνει κανείς  το ισοδύναμο δύο με τριών ποτηριών νερό, μόνο μέσω της τροφής. Ακολουθούν 8 παραδείγματα τροφίμων που αποτελούν πολύτιμους βοηθούς στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.

  1. Καρπούζι

Πρόκειται για ένα φρούτο που αποτελεί ουσιαστικά μια “νερόβομβα”, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό. Τα πεπόνια επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, το καρπούζι όμως έχει το πλεονέκτημα πως περιέχει περισσότερο λυκοπένιο, που είναι αντικαρκινική ουσία, καθώς και κάποια αμινοξέα που βοηθούν στην καλύτερη απόδοση στη σωματική άσκηση.

  1. Μήλο

Τα περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε νερό, αλλά τα μήλα είναι πολύ ψηλά στην κλίμακα αυτή, λόγω κυρίως της πυκνότητάς τους. Αποτελούνται κατά 86% από νερό, και μπορεί το μαρούλι για παράδειγμα να το ξεπερνά, με 95% αυτού να είναι νερό, σίγουρα όμως είναι πιο εύκολο να φάει κάποιος για σνακ ένα μήλο, παρά την αντίστοιχη ποσότητα πράσινου μαρουλιού.

  1. Ντομάτα

Οι ντομάτες εκτός από πολύ γευστικές είναι και εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης, αφού αποτελούνται από νερό κατά 94%. Επίσης, ακόμα και αν δεν είναι η εποχή τους, η χρήση ντομάτας σε κονσέρβα ως εναλλακτική στο μαγείρεμα είναι επίσης πολύ καλός παράγοντας ενυδάτωσης.

  1. Ψητή πατάτα

Αυτή η ταπεινή τροφή είναι νερό κατά τα τρία τέταρτα. Τρώγοντας μια ψητή πατάτα με τη φλούδα της θα λάβετε μια αξιοπρεπή δόση ινών, κάλιου αλλά και νερού.

  1. Κόκκινα φασόλια

Εξαιρετικά υγιεινή τροφή, η φυτική αυτή πρωτεΐνη έχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και σίδηρο, μεταξύ πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών. Επίσης, ακόμα και μετά το στράγγισμα, είναι πολύ πλούσια πηγή ενυδάτωσης.

  1. Γιαούρτι

Αγαπημένο επιδόρπιο πολλών, εκτός από πρωτεΐνες και προβιοτικά περιλαμβάνει και πολύ νερό. Να έχετε όμως κατά νου πως το στραγγιστό γιαούρτι που είναι πιο πυκνό και κρεμώδες περιλαμβάνει λιγότερο νερό από το κεφίρ ή τα επιδόρπια γιαουρτιού, που όμως έχουν πρόσθετα σάκχαρα.

  1. Καστανό ρύζι

Τα ζυμαρικά και το ρύζι απορροφούν πολύ νερό κατά το μαγείρεμά τους, επομένως είναι εντυπωσιακά ωφέλιμα στην προσπάθειά σας για ενυδάτωση.

  1. Τόνος

Μια κονσέρβα τόνου είναι πολύ καλή επιλογή για ενυδάτωση, ενώ σας παρέχει παράλληλα και πρωτεΐνη αλλά και Ω-3 λιπαρά που είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Μην υπερβάλλετε όμως με την κατανάλωση τόνου, γιατί έχει και σχετικά υψηλά επίπεδα υδράργυρου.

Στην προσπάθειά σας για μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών να θυμάστε και ποιες τροφές είναι οι λιγότερο ενυδατικές: τα λάδια και τα λίπη, βούτυρα και τυριά,, και τα αποξηραμένα φρούτα. Αν λοιπόν δεν πίνετε γενικά αρκετό νερό, σκεφτείτε να τα αποφεύγετε σε μεγάλες ποσότητες και προτιμήστε πιο «ζουμερά» τρόφιμα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top