Οστεοπόρωση: Πώς θα την αποφύγετε

is-yogurt-part-on-a-healthy-diet.jpg

Θέλετε να αποφύγετε την οστεοπόρωση; Παρακάτω υπάρχουν όλοι οι φυσικοί τρόποι για να χτίσετε γερά οστά…

 

 

 

Λάβετε το ασβέστιο που χρειάζεστε

Μετά την ηλικία των 35 η οστική πυκνότητα αρχίζει σταδιακά να έχει απώλειες. Αν δεν λαμβάνετε το ασβέστιο που χρειάζεστε, τότε ο ρυθμός της απώλειας αυτής θα είναι μεγαλύτερος. Όσο μεγαλύτερα “αποθέματα” ασβεστίου έχετε καταφέρει να συσσωρεύσετε στον οργανισμό σας τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να πάθετε οστεοπόρωση. Πριν από την εμμηνόπαυση μία γυναίκα χρειάζεται να παίρνει 1γρ. ασβεστίου ημερησίως. Μετά την εμμηνόπαυση, στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, έχει ανάγκη 1.5 γραμμάριο ασβεστίου καθημερινά. Ένα γραμμάριο ασβεστίου αντιστοιχεί σε 4 ποτήρια γάλα

Αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα και η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καφεΐνης είναι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες για την οστεοπόρωση. Οι δύο αυτοί παράγοντες ενδέχεται  να επιταχύνουν το χρόνο εκδήλωσης της οστεοπόρωσης και τη σοβαρότητα της. Καλό, λοιπόν, είναι να διακόψετε το κάπνισμα και να μην το παρακάνετε με τον καφέ.

 

Οι κατάλληλες εξετάσεις και πότε να γίνονται

Εξετάσεις για την οστεοπόρωση προτιμότερο είναι να γίνονται με τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου, πριν δηλαδή μπείτε στην εμμηνόπαυση. Η πρώτη εξέταση για την οστεοπόρωση είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας, η οποία είναι μια εξέταση που μοιάζει με την γνωστή ακτινογραφία. Ακόμη γίνονται και ειδικές μετρήσεις για το μεταβολισμό του ασβεστίου με εξέταση ούρων και αιματολογική.

 

Αν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση…

Στην περίπτωση αυτή εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν έχετε οστεοπόρωση. Αν από τις εξετάσεις δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα και η οστική σας πυκνότητα είναι καλή, τότε δεν χρειάζεστε κάποια θεραπεία. Η ορμονοθεραπεία ενδείκνυται για τις οστεοπενίας, το στάδιο πριν από την οστεοπόρωση. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μείωση της οστικής πυκνότητας, αλλά όχι οστεοπόρωση.

 

Τα φάρμακα που βοηθούν

Σήμερα υπάρχουν διάφορα φάρμακα που επιδρούν στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Δεν είναι απαραίτητο να τα παίρνετε για πάντα, αλλά σίγουρα θα τα χρειαστείτε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά πάνω από δέκα χρόνια. Ευτυχώς όμως δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

 

Τα αποτελέσματα

Η θεραπεία για την οστεοπόρωση αποσκοπεί στο να αναχαιτίσει εξέλιξη της νόσου, αλλά και να ενισχύσει τα οστά. Πάντως σε κάθε περίπτωση η κατάλληλη θεραπεία ανακόπτει τη εξέλιξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις βελτιώνει και την κατάσταση του ερειστικού συστήματος δηλαδή σκελετού. Προϋπόθεση βέβαια η συστηματική και κατάλληλη θεραπεία.

Η βιταμίνη D και γιατί τη χρειάζεστε

Η συγκεκριμένη θρεπτική ουσία βοηθά το σώμα σας να διατηρεί γερά οστά και ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου. «Παίρνοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει 400 IU βιταμίνης D, εγγυάται ότι λαμβάνετε τη μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση». Επίσης, η τακτική έκθεση στον ήλιο, επίσης επιτρέπει στο σώμα σας να παράγει βιταμίνη D.

 

Ο ρόλος του φθορίου

Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες λάμβαναν 25 mg φθορίου και 800 mg ασβεστίου, δύο φορές την ημέρα για τρεις ετήσιους κύκλους, παρουσίαζαν μια αύξηση της τάξης του 5% στην πυκνότητα των οστών της σπονδυλικής στήλης, κάθε χρόνο για σχεδόν 3 χρόνια. Τα συμπληρώματα φθορίου, δίνονται με συνταγή. Καλές πηγές είναι ο κολιός και ο σολομός.

 

Η χρυσή τομή στην γυμναστική

Στην περίπτωση που μέχρι σήμερα γυμναζόσαστε συστηματικά ή είστε δραστήριοι, δεν συνεχίστε τη γυμναστική ή τις δραστηριότητές σας. Στην περίπτωση πάλι που ακολουθείτε καθιστική ζωή, τότε αποφύγετε να ξεκινήσετε απότομα τη γυμναστική  ή να ξεκινήσετε δύσκολες ασκήσεις. Το απότομο ξεκίνημα να γίνει αιτία τραυματισμών. Ακόμη μπορείτε να ακολουθήστε ήπιες μορφές άσκηση λ.χ. περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Στην περίπτωση που μητέρα σας είχε οστεοπόρωση από κληρονομικά αίτια, τότε και εσείς έχετε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε το ίδιο πρόβλημα. Για να περιορίσετε τον εν λόγω κίνδυνο καλό είναι να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους άλλους παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση, δηλαδή να φροντίζετε να παίρνετε το απαραίτητο για τον οργανισμό σας ασβέστιο, να μην καπνίζετε, να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και να γυμνάζεστε. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σπάνια μία γυναίκα παρουσιάζει οστεοπόρωση πριν από την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε ακόμη:

7 κινήσεις που κρατούν τα οστά μας γερά

5 τρόποι για γερά οστά που πρέπει να γνωρίζετε…

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top