10 σιωπηλά και ύπουλα συμπτώματα του διαβήτη

διαβήτης-συμπτώματα.png

Ο διαβήτης έχει πολλά πρώιμα σημάδια, αλλά ορισμένα συμπτώματα είναι ύπουλα….

  1. Συχνή ούρηση

Οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν τέσσερις έως επτά φορές την ημέρα. Εάν κάνετε περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, ειδικά αν ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα για να πάτε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα νεφρά σας δουλεύουν υπερωρίες για να ξεπλύνουν το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα σας.

Λάβετε υπόψη ότι το να πίνετε πολύ νερό, ειδικά το βράδυ, μπορεί να είναι ο λόγος που ουρείτε τόσο συχνά. Εάν ουρείτε περισσότερες από μία με δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσπαθήστε να μην πίνετε μετά τις 7 μ.μ. και να μην πίνετε ποτά με καφεΐνη μετά τις 5 μ.μ..

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν: Συχνές επισκέψεις στο μπάνιο, ακόμη και όταν περιορίζετε την πρόσληψη νερού και καφεΐνης το βράδυ.

  1. Υπερβολική δίψα

Εάν πίνετε περισσότερα από 4 λίτρα την ημέρα και το νερό δεν σας ξεδιψάει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν: Νιώθετε δίψα παρόλο που πιείτε νερό.

  1. Ακραία πείνα

Όταν το σάκχαρο στο αίμα δεν ρυθμίζεται σωστά, στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα στον εγκέφαλό σας σχετικά με την ανάγκη για τροφή.

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν: Καταλήγετε να τρώτε περισσότερες φορές την ημέρα από ό,τι συνήθως ή νιώθετε υπερβολική πείνα ακόμα και μετά από ένα γεύμα.

  1. Αδυναμία/κόπωση

Όταν η ζάχαρη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρά σας για να τα ενεργοποιήσει, τα νεφρά σας πρέπει να εργάζονται υπερωρίες για να αφαιρέσουν την επιπλέον ζάχαρη. Αυτό μπορεί να αφήσει αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης.

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν: Είστε πολύ αδύναμοι για να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες που μπορούσατε να κάνετε με ευκολία πριν ή αισθάνεστε εξαντλημένοι μετά το φαγητό.

  1. Νιώθετε καρφίτσες και βελόνες

Το επιπλέον σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τις απολήξεις των νεύρων, ειδικά εκείνα τα νεύρα που βρίσκονται πιο μακριά από το νωτιαίο μυελό, όπως τα πόδια σας.

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν: Εάν αισθάνεστε ένα μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα που αισθάνεστε σαν να κάψετε στα πόδια σας όταν ξυπνάτε.

  1. Θολή όραση

Η παραμονή ζάχαρης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στον φακό στο μάτι, καθιστώντας δύσκολη την εστίαση των ματιών σας. Όταν το σάκχαρό σας είναι πολύ υψηλό, η όρασή σας θολώνει, αλλά όταν πέσει ξανά το σάκχαρό σας, καθαρίζει.

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν: Εάν οδικές πινακίδες, μενού, βιβλία ή οθόνες υπολογιστών γίνονται δυσδιάκριτες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

  1. Κνησμός στο δέρμα

Η κακή κυκλοφορία σε συνδυασμό με την απώλεια υγρών (από τη συχνή ούρηση) μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος. Το ξηρό δέρμα οδηγεί σε φαγούρα στο δέρμα.

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν: Εάν εξακολουθείτε να παρατηρείτε φαγούρα περισσότερο από το συνηθισμένο και να έχετε εμφανώς ξηρό δέρμα ακόμα και μετά την αύξηση της πρόσληψης νερού.

  1. Αργή επούλωση πληγών και αυξημένες δερματικές λοιμώξεις

Τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τις φλέβες και τις αρτηρίες διαταράσσοντας την κυκλοφορία. Χωρίς σωστή ροή αίματος, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επουλωθούν τα κοψίματα και οι μώλωπες και είστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του δέρματος.

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν: Τα κοψίματα από χαρτί, τα χτυπήματα και οι μώλωπες χρειάζονται περισσότερες από μερικές ημέρες για να εξαφανιστούν, εμφανίζετε κοψίματα επανειλημμένα ή πληγές που διαρκούν εβδομάδες έως μήνες.

  1. Ζάλη

Η επιβίβασή σας στο τρενάκι του λούνα παρκ με ασταθές σάκχαρο στο αίμα μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μιμείται επίσης συμπτώματα κατάθλιψης, όπως χαμηλή ενέργεια και επιθυμία να μείνετε στο κρεβάτι.

Τα σημάδια: Είστε αισθητά γκρινιάρης ή οξύθυμος, η οικογένεια ή οι φίλοι σας σχολιάζουν την ασυνήθιστη συμπεριφορά σας ή έχετε συμπτώματα που μιμούνται την κατάθλιψη.

  1. Ουρολοιμώξεις

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για βακτήρια και μύκητες κοντά στα γεννητικά όργανα. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) συνοδεύονται από αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και θολά, σκούρα ή δύσοσμα ούρα. Οι μύκητες συνοδεύονται από κνησμό, κάψιμο και έκκριση υγρού. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αυτούς τους τύπους λοιμώξεων.

Τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν: Τακτικές ουρολοιμώξεις ή μολύνσεις από μύκητες.

Διαβάστε ακόμη:

8 ύπουλα σημάδια ότι το στρες σας αρρωσταίνει

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top