Καρδιά: 5 τρόφιμα που δεν γνωρίζατε ότι την βλάπτουν

kardia-jpg.webp

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να βλάψουν την καρδιά σας και είναι πιθανό να μην το γνωρίζετε…

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Η Aimee Bonbon, επικεφαλής διατροφολόγος στη Viridian Nutrition, επανεξέτασε τα στοιχεία: “Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα τον αρνητικό αντίκτυπο των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία μας.

Μια μελέτη σε πάνω από 100.000 ανθρώπους στη Γαλλία συνέδεσε τα τρόφιμα αυτά με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών.

“Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις για συγκεκριμένα πρόσθετα. Η ασπαρτάμη (ένα τεχνητό γλυκαντικό) έχει πλέον ταξινομηθεί ως πιθανό καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι ανησυχητικό ότι αυτό εξακολουθεί να επικρατεί στα τρόφιμα, ειδικά στα ανθρακούχα ποτά.”

Πάνω από το ήμισυ της βρετανικής δίαιτας αποτελείται από τέτοια τρόφιμα, σύμφωνα με μια αναφορά στο British Medical Journal.

Για παράδειγμα, η νέα έρευνα της Viridian έδειξε ότι πάνω από έξι στους δέκα ανθρώπους δεν είναι καν σίγουροι για το τι είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο.

Υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση όσον αφορά τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως «υγιεινά» – το 75% των ερωτηθέντων δεν αντιλήφθηκαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα γιαούρτια με γεύση φρούτων και πολλές επιλογές μεσημεριανού γεύματος υψηλής επεξεργασίας ως εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Εκτός από το γιαούρτι με γεύση φρούτων, στα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνονται επίσης:

  • Ζαμπόν
  • Ψωμί
  • Ποτά φρούτων
  • Ντρέσινγκ για σαλάτες.

Εκτός από το ότι είναι ασαφές σχετικά με τα συστατικά των τροφίμων, υπάρχει επίσης σύγχυση σχετικά με το τι υπάρχει στα συμπληρώματά μας.

20 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα καθημερινά και μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των διατροφικών κενών στις δίαιτες των ανθρώπων.

Αλλά πολλά συμπληρώματα που παράγονται στο εμπόριο περιέχουν συντηρητικά, κόλλες, συνδετικά, πληρωτικά και άλλα συστατικά που δεν ωφελούν τον οργανισμό – γνωστά ως έκδοχα.

Τι αναφέρει η ειδικός

Η εγγεγραμμένη διατροφολόγος και μικροβιολόγος Dr Carol Granger πρόσθεσε: «Όλα τα συμπληρώματα δεν είναι ίδια. Κοιτάξτε στις ετικέτες των περισσότερων συμπληρωμάτων και θα βρείτε μια λίστα συστατικών που δεν θα περιμένετε, από πρόσθετα έως συνδετικά, λιπαντικά έως κόλλες (ναι, κόλλες!).

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι υπάρχει στα συμπληρώματά σας. Πολλές από αυτές τις ουσίες δεν έχουν κανένα όφελος για τον οργανισμό, αλλά κάνουν την παραγωγή ευκολότερη, επομένως η μαζική παραγωγή είναι ταχύτερη, φθηνότερη και ευκολότερη».

«Η μορφή του συμπληρώματός σας έχει επίσης σημασία», συνέχισε η Δρ Γκρέιντζερ. «Είτε πρόκειται για δισκίο, κάψουλα ή σκόνη θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας θα το απορροφήσει.

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει συστατικά από ταμπλέτες παρά από κάψουλες.

Τα δισκία χρειάζονται επίσης περισσότερα συστατικά για να είναι σταθερά. Χρειάζονται συνήθως χημικές ουσίες, χρωστικές και άλλα τεχνητά συστατικά».

«Η μορφή του συμπληρώματός σας έχει επίσης σημασία», συνέχισε η Δρ Γκρέιντζερ. «Είτε πρόκειται για δισκίο, κάψουλα ή σκόνη θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας θα το απορροφήσει.

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει συστατικά από ταμπλέτες παρά από κάψουλες.

Για μια λίστα συστατικών που πρέπει να προσέξετε και τις ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με αυτά, δείτε το διάγραμμα εδώ από τους ειδικούς της Viridian. Μεταξύ των πρόσθετων που βρίσκονται πιο συχνά στα συμπληρώματα είναι το στεατικό μαγνήσιο, η καραγενάνη, το φωσφορικό ασβέστιο και άλλα.

Όλα αυτά μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως πεπτικά προβλήματα (στεατικό μαγνήσιο), αύξηση της φλεγμονής (καρραγενάνη), αλλεργίες και υπερκινητικότητα (χρώματα) και είναι όλα περιττά.

Συστατικά σαν αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για να διευκολύνουν την παραγωγή, επομένως η μαζική παραγωγή μπορεί να γίνεται ταχύτερη αλλά δεν έχουν κανένα όφελος για τον οργανισμό.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αποκαταστήστε τη διατροφή σας και εντοπίστε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Διαβάστε τις ετικέτες στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα και επιλέξτε τις πιο αγνές επιλογές
  • Απλοποιήστε την ψηφιακή σας ζωή
  • Ελευθερώστε τον χώρο του εγκεφάλου σας
  • Καθαρίστε την ακαταστασία από το σπίτι και τον χώρο εργασίας σας
  • Εστιάστε στις σχέσεις σας για περισσότερη σύνδεση με τους άλλους
  • Ασκηθείτε με τρόπο που έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top