Σαλάτα Γκουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή από το Μεξικό

guacamole-jpg.webp

Το γκουακαμόλε είναι μια μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο, με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τους Αζτέκους.

Η ονομασία του προέρχεται από τις ναουάτλ λέξεις “ahuaca-mulli”, που σημαίνουν κάτι σαν “σάλτσα αβοκάντο“.

Στην αυθεντική του μορφή, το γκουακαμόλε φτιάχνεται με πολτοποιημένο αβοκάντο, αλάτι και χυμό λάιμ. Συχνά όμως εμπλουτίζεται με διάφορα άλλα υλικά, όπως:

Κρεμμύδι: Ψιλοκομμένο κρεμμύδι για μια πινελιά φρεσκάδας και τραγανότητας.
Ντομάτα: Ψιλοκομμένη ντομάτα για μια δροσερή γεύση και χρώμα.
Κόλιανδρος: Φύλλα κόλιαντρου για μια έντονη γεύση.
Σκόρδο: Σκόρδο ψιλοκομμένο ή τριμμένο για μια πιο έντονη γεύση.
Πιπέρι τσίλι: Αλεσμένο πιπέρι τσίλι για μια πινελιά καψάδας (προαιρετικό).
Κύμινο: Σκόνη κύμινου για ένα ζεστό και γήινο άρωμα.
Χυμός λεμονιού: Χυμός λεμονιού αντί για χυμό λάιμ, για μια ελαφρώς διαφορετική γεύση οξύτητας.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν άπειρες παραλλαγές της συνταγής, με την προσθήκη υλικών όπως ανανάς, μάνγκο, πιπεριές τσίλι, φασόλια, αρακά ή ακόμα και τυρί.

Το γκουακαμόλε απολαμβάνεται συνήθως ως ντιπ, συνοδεύοντας:

Τορτίγιες: Τορτίγιες ψημένες ή τηγανητές, για να τις βουτήξετε στο γκουακαμόλε.
Τσιπς τορτίγιας: Τσιπς τορτίγιας, για ένα πιο τραγανό σνακ.
Λαχανικά: Στικ λαχανικών, όπως καρότο, αγγούρι ή σέλινο, για μια πιο υγιεινή επιλογή.
Κράκερς: Κράκερς, για μια πιο αλμυρή βάση.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως:

Σάλτσα: Σάλτσα για σαλάτες, tacos, burgers ή burritos.
Άλειμμα: Άλειμμα σε σάντουιτς ή wraps.
Γέμιση: Γέμιση για αβοκάντο toast ή quesadillas.

Το γκουακαμόλε είναι μια νόστιμη, θρεπτική και ευέλικτη σάλτσα, ιδανική για διάφορες περιστάσεις.

Είτε το απολαμβάνετε ως σνακ, είτε το χρησιμοποιείτε ως συστατικό σε ένα γεύμα, το γκουακαμόλε σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 μεγάλα αβοκάντο, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 ψιλοκομμένη ντομάτα
  • Χυμό λάιμ
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα περνάμε με λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
  • Τα ψιλοκόβουμε σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top