7 κινήσεις που κρατούν τα οστά μας γερά

osteopraxia-castellon.jpg

Ξέρετε ότι αν κάθεστε σωστά, έχετε λιγότερες πιθανότητες να πάθετε οστεοπόρωση; Κάποιες καθημερινές κινήσεις, αν γίνουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, μπορούν να προφυλάξουν το σκελετό μας από τα απρόοπτα… της ηλικίας…

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που συχνά δεν εκδηλώνει συμπτώματα και για τον λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες “σιωπηρή νόσος”. Η νόσος αυτή προσβάλλει τα οστά, μειώνοντας την πυκνότητά τους. Η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωσή της. Είναι μια ασθένεια που κάνει το σκελετό τόσο εύθραυστο, που ακόμα και οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν κατάγματα. Η σωστή στάση του σώματος καθώς και οι σωστές κινήσεις είναι απαραίτητες για να προλάβετε τη νόσο, αλλά και για να μην επιδεινωθεί, αν έχετε ήδη πρόβλημα. Θα σας βοηθήσουν επίσης να αποφύγετε τα κατάγματα, που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για κάποιον που έχει οστεοπόρωση. Διαβάστε λοιπόν ποιος είναι ο σωστός και ποιος ο λάθος τρόπος να ξαπλώνετε, να σηκώνετε τα βάρη, να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή να κάθεστε…

 

1 Βρείτε τη σωστή θέση του σώματος

* Σταθείτε όρθιοι με την πλάτη σας να ακουμπάει στον τοίχο. Τοποθετήστε τις φτέρνες σας 3-4 εκατοστά μακριά από αυτόν. Η καλή στάση του σώματος πρέπει να δημιουργεί ένα μικρό κενό μεταξύ του τοίχου και της μέσης σας.
* Σφίξτε την κοιλιά σας προς τα μέσα και προσπαθήστε να φέρετε όσο πιο κοντά γίνεται τη μέση σας στον τοίχο.
* Προτάξτε το στήθος σας και κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά.
* Φέρετε τους ώμους σας πίσω ώστε να κολλήσουν στον τοίχο.
* Κρατήστε αυτή τη θέση για ένα λεπτό. Απομακρυνθείτε από τον τοίχο και επαναλάβετε.
* Αναρωτηθείτε 2 με 3 φορές μέσα στην ημέρα σε τι στάση βρίσκεται το σώμα σας και διορθώστε τη σύμφωνα με τις προηγούμενες κινήσεις. Στην αρχή ίσως είναι δύσκολο να βρείτε τη σωστή θέση του σώματος και ενδεχομένως σας φανεί λίγο άβολη, θυμηθείτε όμως ότι με την επανάληψη το σώμα σας μαθαίνει και προσαρμόζεται. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή την άσκηση 2-3 φορές την ημέρα.
* Εάν στέκεστε αρκετή ώρα όρθιοι σε μία θέση, μην τεντώνετε τελείως τα γόνατά σας, αλλά κρατήστε τα ελαφρώς λυγισμένα.

2 Περπατήστε σωστά

Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά, τους ώμους ελαφρά προς τα πίσω και την πλάτη ίσια. Κρατήστε το φυσιολογικό κύρτωμα της μέσης, φέρνοντας την κοιλιά σας προς τα μέσα. Τα πόδια σας να “κοιτούν” εμπρός και να μην παρεκκλίνουν δεξιά ή αριστερά. Στη συνέχεια, μπορείτε να περπατήσετε διατηρώντας όσο μπορείτε αυτή τη στάση.

 

3 Καθίστε καλά…

‘Όταν κάθεστε χρησιμοποιήστε ένα μαξιλαράκι ή μια διπλωμένη πετσέτα στη μέση σας. Το πάχος του πρέπει να είναι τόσο που να “γεμίσει” το φυσιολογικό “κενό” ανάμεσα στη μέση σας και την καρέκλα. Κρατήστε όσο μπορείτε το σώμα σας σε ορθή γωνία. Εάν τα πόδια σας δεν ακουμπούν στο πάτωμα, χρησιμοποιήστε ένα μικρό στήριγμα ποδιών. Όταν διαβάζετε ή κάνετε κάποια εργασία, φέρτε το βιβλίo ή το αντικείμενο της εργασίας σας κοντά σας και όχι το σώμα σας κοντά σε αυτό.

4 Προσέξτε όταν σκύβετε ή σηκώνετε βάρη

* Όταν θέλετε να σηκώσετε κάποιο βάρος: Πατήστε γερά στο έδαφος με ολόκληρη την επιφάνεια των πελμάτων σας για να μοιραστεί το βάρος στο ισχίο, το γόνατο και τον αστράγαλο. Έχετε τα πόδια σας ανοιχτά περίπου όσο και το φάρδος των ώμων σας. Και τα δύο χέρια σας πρέπει να ακουμπούν στα πλευρά σας. Εισπνεύστε ελαφρά με το σήκωμα του αντικειμένου. Εκπνεύστε όταν είστε σε όρθια θέση.
*Όταν κoυβαλάτε ψώνια: Κρατήστε τις σακούλες κοντά στο σώμα σας και μοιράστε τις έτσι ώστε να μεταφέρετε περίπου το ίδιο βάρος και με το δεξί και με το αριστερό χέρι. Μπορείτε ακόμη όταν πηγαίνετε για ψώνια να χρησιμοποιείτε, αν διαθέτετε, καροτσάκι. Για να βγάλετε τα ψώνια σας από τις σακούλες, τοποθετήστε τις πρώτα σε μια καρέκλα αντί στο πάτωμα για να αποφύγετε το λύγισμα της μέσης.

5 Κάντε τις δουλειές του σπιτιού ακίνδυνα

Οι δουλειές του σπιτιού συχνά καταπονούν το σκελετό σας. Όταν σκουπίζετε ή σφουγγαρίζετε πρέπει το ύψος της σκούπας ή της σφουγγαρίστρας να είναι τέτοιο, ώστε να μη σας αναγκάζει να σκύβετε. Κρατήστε τα χέρια, από τους ώμους έως τους αγκώνες, κοντά στα πλευρά σας, και τα πόδια ανοιχτά, έχοντας το ένα λίγο πιο μπροστά από το άλλο. Μεταφέρετε το βάρoς του σώματός σας από το ένα πόδι στο άλλο κατά την κίνηση της σκούπας ή της σφουγγαρίστρας. Όταν σκύβετε, να λυγίζετε τα γόνατά σας αντί για τη μέση σας, η πλάτη σας δηλαδή πρέπει να είναι πάντα ίσια.

Χρήσιμες συμβουλές

* Μην κάθεστε σε χαμηλούς μαλακούς καναπέδες που σας κάνουν να “χώνεστε” μέσα στη θέση σας.
* Εάν έχετε οστεοπόρωση, μη συμμετέχετε σε ασκήσεις που απαιτούν λύγισμα της μέσης ή στροφές της σπονδυλικής στήλης.
* Μην πιέζεστε να ολοκληρώσετε μία κίνηση που σας προκαλεί πόνο ή υπερβολική κούραση.
* Αποφύγετε την καθιστική ζωή. Η έλλειψη κίνησης είναι η χειρότερη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

 

6 Ξαπλώστε με ασφάλεια

Καθίστε στην άκρη του κρεβατιoύ. Γύρτε το σώμα σας στο πλάι, στηρίζοντας το βάρoς του και στα δύο σας χέρια. Ενώ γέρνετε το σώμα σας, φέρτε σιγά-σιγά τα πόδια επάνω στο κρεβάτι. Στρίψτε όλο σας το σώμα για να έρθετε σε ύπτια θέση (ανάσκελα), κρατώντας τα γόνατά σας λυγισμένα. Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, αντιστρέψτε την σειρά των κινήσεων. Κρατήστε και τα δύο σας χέρια μπροστά. Γυρίστε στο πλάι και με τη βoήθεια των χεριών σας ελάτε σε καθιστή θέση. Χρησιμοποιήστε τα χέρια για να σηκώσετε το σώμα σας, ενώ ταυτόχρονα κατεβάζετε τα πόδια σας. Καθίστε στην άκρη του κρεβατιoύ λίγο πριν σηκωθείτε στο δάπεδο.

7 Δέστε με προσοχή τα κορδόνια σας

Καθίστε σε μια καρέκλα, τοποθετήστε το πόδι σας πάνω σε ένα σκαλί και, κρατώντας ίσια την σπονδυλική σας στήλη δέστε τα κορδόνια. Μην τα δένετε όταν είστε σε όρθια στάση λυγίζοντας τη μέση σας. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός τραυματισμού.

 

Μ. Σιγανός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top