Ουγγαρία: Η ιστορία της σε 9 αξιοθέατα

Ganz_tram_Budapest_September_2013.jpg

 Ταξιδέψτε στην πλούσια ιστορία της ουγγρικής πρωτεύουσας μέσα από μια συλλογή ιστορικών μνημείων και όχι μόνο…

Από το δυνατό εγχώριο ποτό Unicum μέχρι το βαλσαμωμένο χέρι ενός αγίου, αυτά τα δέκα αξιοθέατα και αντικείμενα καλούν τον επισκέπτη σε μια συναρπαστική ξενάγηση στον χρόνο.

Η σύγχρονη Βουδαπέστη, μια πολύβουη πόλη σχεδόν 2 εκ. κατοίκων, ξεκίνησε ως αρχαίος κέλτικος καταυλισμός. Αργότερα, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι ονόμασαν την πόλη Aquincum, για να πάρει το σημερινό όνομά της μόλις το 1873, όταν ενοποιήθηκαν οι περιοχές Οβούδα, Βούδα και Πέστη. Η πόλη πέρασε περιόδους αυτοκρατορίας, επανάστασης και κομουνιστικού καθεστώτος και βγήκε πιο λαμπερή και γοητευτική από ποτέ.

Τα 9 αξιοθέατα

  1. Βωμός με μοτίβο φιδιού

  2. Παπούτσια Tisza

  3. Πάπρικα

  4. Λιοντάρι Herend

  5. Οι ήρωες του κομουνισμού στο Memento Park

  6. Το δεξί χέρι του Αγίου Στεφάνου, Βασιλιά της Ουγγαρίας

  7. Unicum

  8. Τραμ Ganz

  9. Γυαλιά Vinylize

1. Βωμός με μοτίβο φιδιού

Το lapidarium του Μουσείου Aquincum, στο τρίτο διαμέρισμα της Βουδαπέστης, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές του είδους του, έπειτα από εκείνες της Ιταλίας, περιλαμβάνοντας περίπου 1.000 πέτρινα αντικείμενα του 2ου-4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εκπληκτικά δείγματα γλυπτών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Παννονίας. Τα περισσότερα εκθέματα της συλλογής είναι ανάγλυφες διακοσμήσεις ταφικών μνημείων, όπως ταφόπλακες, χώροι ταφής και σαρκοφάγοι. Επίσης, εκτίθενται αρκετοί λατρευτικοί βωμοί με εκείνον με το μοτίβο φιδιού να είναι από τους πλέον εντυπωσιακούς. Κάθε αντικείμενο του Μουσείου Aquincum ανοίγει ένα παράθυρο στη ζωή της ρωμαϊκής πόλης, η οποία ιδρύθηκε χάρη στα θερμά λουτρά που υπήρχαν στην περιοχή.

2. Παπούτσια Tisza 

Περπατώντας στους δρόμους της Βουδαπέστης, θα παρατηρήσετε αρκετά αθλητικά παπούτσια με το χαρακτηριστικό «Τ» στο λογότυπό τους. Ανήκουν στην αγαπημένη ουγγρική μάρκα Tisza, η οποία τα παράγει από το 1942. Το λογότυπο καθώς και ορισμένα μοντέλα της (πλέον ανανεωμένα), σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του ’70 όταν η εταιρεία απέκτησε φανατικό εγχώριο κοινό μεταξύ της νεολαίας. Μετά την πτώση του κομουνισμού, το brand -οφείλει το όνομά του σε έναν ποταμό της Κεντρικής Ευρώπης- αναβίωσε και,  σήμερα, έχει επεκταθεί με γυναικείες και παιδικές συλλογές, καθώς και αξεσουάρ μόδας και ρούχα, συμβολίζοντας το πνεύμα μιας σύγχρονης και trendy Βουδαπέστης.

3. Πάπρικα

Αν επισκεφθείτε τη Μεγάλη Αγορά της Βουδαπέστης, είναι αδύνατο να μην παρατηρήσετε την αφθονία πάπρικας που κρέμεται από τα διάφορα περίπτερα σε τεράστιες γιρλάντες με έντονο πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα. Η πάπρικα, και ειδικά αυτή σε σκόνη, αποτελεί βασικό συστατικό πολλών παραδοσιακών συνταγών όπως το γκούλας, το στιφάδο με βοδινό pörkölt και κρεμμύδια, το ραγού λαχανικών lecsó και, φυσικά, το φημισμένο paprikás – ένα κρεμώδες πιάτο με κοτόπουλο. Η σκόνη πάπρικας διατίθεται σε δύο ποικιλίες, πικάντικη και γλυκιά, και θα τη βρείτε σε όλα τα καταστήματα τροφίμων.

4. Λιοντάρι Herend

Λίγα μέτρα από την Όπερα της Ουγγαρίας στη μεγαλοπρεπή Λεωφόρο Andrássy, στέκεται ένα λιοντάρι. Η εν λόγω μεγάλη γάτα, φυσικά, δεν είναι ζωντανή (παρότι έχει κανονικό μέγεθος) αλλά πρόκειται για ένα γλυπτό διακοσμημένο με ζωηρά χρώματα, το οποίο στέκει ως ομοίωμα των ντελικάτων γλυπτών λιονταριών του οίκου πορσελάνης Herend. Η Herend αποτελεί μοναδικό ουγγρικό heritage brand, με ιστορία που ξεκινάει το 1826, και είναι φημισμένη για τα πορσελάνινα σερβίτσια πολυτελείας με μοτίβα, διακοσμητικά στοιχεία και φιγούρες. Το λιοντάρι στη Λεωφόρο Andrássy «ανανεώνεται» συχνά βάφοντας στο χέρι τα μοτίβα Herend που είναι από τα πιο ξακουστά σχέδια του οίκου. Μια επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ηerend -όχι μακριά από τις όχθες της Λίμνης Μπάλατον- αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για μια ημερήσια εξόρμηση από τη μεγάλη πόλη.

Η πορσελάνη Herend είναι ένα δημοφιλές σουβενίρ της Ουγγαρίας

5. Οι ήρωες του κομουνισμού στο Memento Park

Μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Βουδαπέστης θα σας φέρει στο Memento Park: το μέρος όπου μπορεί να δει κανείς 42 μνημειώδη γλυπτά της κομουνιστικής περιόδου που ξηλώθηκαν από διάφορα περίοπτα σημεία της πόλης μετά την πτώση του καθεστώτος στην Ουγγαρία, το 1989. Τα γλυπτά χρονολογούνται μεταξύ 1945 και 1989 και αποτελούν γιγάντια ομοιώματα των Λένιν, Μαρξ και Ένγκελς, ενώ μπορεί να δει κανείς και αλληγορικά μνημεία της Ουγγρο-Σοβιετικής φιλίας και απελευθέρωσης. Αγαπημένο των επισκεπτών είναι οι μπότες του Στάλιν: το μοναδικό κομμάτι που έμεινε άθικτο μετά την καταστροφή του μεγαλύτερου αγάλματος του σοβιετικού ηγέτη στη Βουδαπέστη στην επανάσταση του 1955. Εξίσου επιβλητικό, το ύψους έξι μέτρων άγαλμα του Στρατιώτη του Απελευθερωτικού Στρατού που κρατά τη σημαία με το σφυροδρέπανο, κάποτε στεκόταν στην κορυφή του Λόφου Gellért ώστε να το θαυμάζουν οι σύντροφοι από κάθε γωνιά της πόλης.

Στο Memento Park υπάρχουν 42 κολοσσιαία γλυπτά

6. Το δεξί χέρι του Αγίου Στεφάνου, Βασιλιά της Ουγγαρίας

Το βαλσαμωμένο χέρι του Αγίου Στεφάνου, Βασιλιά της Ουγγαρίας, είναι πιθανώς από τα πιο αξιοπερίεργα (και μακάβρια) «αντικείμενα» που μπορεί να δει ο επισκέπτης στη Βουδαπέστη. Χρονολογείται στον θάνατο του Στεφάνου Α’ της Ουγγαρίας το 1038, το «Άγιο Δεξί» όπως αποκαλείται συχνά, και κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Αφού αποκόπηκε από το νεκρό σώμα του Βασιλιά Αγίου Στεφάνου το 1061, κλάπηκε και στη συνέχεια… ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη, από την Τρανσυλβανία στο Σάλτσμπουργκ και μέχρι το Ντρουμπνόβκ και όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς. Έχοντας επιστρέψει οριστικά στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Βουδαπέστης, το 1987, προσελκύει χιλιάδες πιστούς και λάτρεις της ιστορίας κάθε χρόνο. Το χέρι του αγίου δεν είναι απλώς το μοναδικό λείψανο του πρώτου Βασιλιά της Ουγγαρίας αλλά πιστεύεται πως έχει θαυματουργές ιδιότητες.

7. Unicum

Αναφέρεται συχνά ως το εθνικό ποτό της Ουγγαρίας και αποτελεί ένα θρυλικό λικέρ. Αρχικά, το Unicum χρησιμοποιούταν ως βοήθημα πέψης στη βασιλική αυλή της Αυστρο-Ουγγαρίας το 1790, αφού είναι το προϊόν της απόσταξης περισσότερων από 40 βοτάνων και μπαχαρικών βασισμένη σε μια μυστική οικογενειακή συνταγή. Απολαμβάνεται παγωμένο σε σφηνάκι ή ζεσταμένο στο χέρι σε ποτήρι κονιάκ. Στο οικογενειακό αποστακτήριο Zwack στη Βουδαπέστη, το Unicum παλαιώνει σε μεγάλα βαρέλια βελανιδιάς και στη συνέχεια εμφιαλώνεται στο χαρακτηριστικό στρογγυλό μπουκάλι που αποτελεί εδώ και αιώνες το σήμα κατατεθέν του ιστορικού brand.

8. Τραμ Ganz

Η Βουδαπέστη μπορεί να καυχηθεί πως έχει όχι μία αλλά δύο από τις πιο όμορφες γραμμές τραμ της Ευρώπης. Περιηγηθείτε στις δύο όχθες του Δούναβη Ποταμού μέσα σε ένα ρετρό-vintage Ganz KCSV-7 ή Ganz CSMG ουγγρικής κατασκευής του ’60-’70 –τα χρόνια του απογείου της κομουνιστικής περιόδου. Στην πλευρά της Πέστης (Γραμμή 2), το τραμ ταξιδεύει από και προς τη Γέφυρα της Μαργαρίτας (Margitsziget) περνώντας κατά μήκος της διαδρομής από το πασίγνωστο Κοινοβούλιο, τη Γέφυρα των Αλυσίδων (Széchenyi lánchíd) και την Κεντρική Αγορά. Στην πλευρά της Βούδας (Γραμμή 19), το τραμ περνάει από τρία από τα φημισμένα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης: Szent Lukács, Rudas και Gellért. Οι επιβάτες αυτής της διαδρομής μπορούν, επίσης, να θαυμάσουν το Κάστρο Γκάρντεν Μπαζάρ (Várkert Bazár) και τη Λίμνη Feneketlen –το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε μια καλή θέση στο παράθυρο και να απολαύσετε τη διαδρομή!

Τα τραμ Ganz είναι ένας γραφικός τρόπος για να περιηγηθείτε στη Βουδαπέστη

9. Γυαλιά Vinylize

Η μουσική είναι για να ακούγεται. Τι γίνεται, όμως, όταν μπορεί να φορεθεί; Το 2000, ο Zack Tipton δημιούργησε ένα ζευγάρι γυαλιά από το βινύλιο Creedence Clearwater του πατέρα του και, κάπως έτσι, γεννήθηκε η εταιρεία γυαλιών ηλίου και οράσεως Vinylize με έδρα τη Βουδαπέστη. Βέβαια, οι ρίζες της ξεκινούν πολύ πιο παλιά αφού η ιστορία της εταιρείας συνδέεται με την κομουνιστική περίοδο στην Ουγγαρία. Ο Tipton είχε παρουσιάσει αρχικά την ιδέα του στο εργοστάσιο γυαλιών οράσεως EMI –πρώην Granvisus– και, έτσι, ασχολήθηκε με τη κατασκευή τους. Στο απόγειό του, το εργοστάσιο παρήγαγε 400.000 σκελετούς ετησίως, οι οποίοι διανέμονταν στις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Tipton συνέχισε να εργάζεται με το λιγοστό εργατικό δυναμικό που παρέμεινε στις εγκαταστάσεις μετά την πτώση του κομουνισμού και ανέπτυξε την τεχνολογία που απαιτούνταν για την κατασκευή γυαλιών οράσεως από δίσκους βινυλίου με στόχο την παγκόσμια αγορά. Παρά το κλείσιμο του συγκεκριμένου εργοστασίου, το 2005, η Vinylize σημειώνει αδιάκοπη επιτυχία και, μάλιστα, κατέκτησε το βραβείο σχεδιασμού Red Dot Design Award για το μοντέλο Ashby model έχοντας στην πιστή πελατεία της αστέρες όπως ο Εlton John και ο Quentin Tarantino. Στο ρεύμα του κινήματος της βιωσιμότητας, η εταιρεία δηλώνει υπερήφανα πως ανακυκλώνει 3.000 τόνους ανεπιθύμητου βινυλίου ετησίως.

Επιμέλεια: Ρίτσα Δριτσάκου

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top