8 σημάδια που δείχνουν ότι υποφέρετε από καλοκαιρινή κατάθλιψη

paola-chaaya-eAkjzXCU0p0-unsplash.jpg

Τουλάχιστον 1 στις 10 περιπτώσεις εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, συνδέεται με το καλοκαίρι

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder- SAD) είναι μία διαταραχή που εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα σε συγκεκριμένες περιόδους, που συνήθως έχουν να κάνουν με το πέρασμα των τεσσάρων εποχών. Πρόκειται για μια σχετικά συχνή διαταραχή, που όμως σπάνια διαγιγνώσκεται, καθώς ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται ότι πάσχει από κάτι, κι ας εμφανίζει μικρά σημάδια κατάθλιψης. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε συμπτώματα που ξεκινούν το φθινόπωρο και σταματούν την άνοιξη, ωστόσο μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, με το καλοκαίρι να είναι η εποχή που εκδηλώνονται τα συμπτώματα. Αυτά είναι 8 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι πάσχετε από καλοκαιρινή κατάθλιψη:

  1. Έχετε κατάθλιψη κάθε καλοκαίρι

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής είναι παρόμοια με αυτά της συνηθισμένης κατάθλιψης, απλώς εύκολα μας εξαπατούν, καθώς εξαφανίζονται κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η κατάθλιψη επανέρχεται μόλις πλησιάζει ξανά η εποχή του καλοκαιριού.

  1. Δε μπορείτε να προσαρμοστείτε στο καλοκαιρινό πρόγραμμα

Τα προγράμματα αλλάζουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφενός λόγω της άδειας και αφετέρου λόγω του ότι τα ωράρια μετακινούνται όλα πιο αργά λόγω της μεγαλύτερης ημέρας. Αυτές οι ξαφνικές αλλαγές, δεν σας αρέσουν και δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε.

  1. Πιέζεστε για να είστε χαρούμενοι

Κάθε διαφήμιση, αφίσα, post και story στο Instagram, βρίσκεται εκεί για να σας βομβαρδίσει με τέλειες και πανέμορφες καλοκαιρινές φωτογραφίες γιατί το καλοκαίρι, στο μυαλό των περισσότερων, ισούται με την απόλυτη ευτυχία. Εσείς μπορεί να μη νιώθετε έτσι, και να πιέζεστε λόγω του περίγυρου να δείχνετε ευτυχισμένοι χωρίς πραγματικά να είστε.

  1. Έχετε οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης

Είτε προέρχεται εκ φύσεως, είτε είναι επίκτητη, η κατάθλιψη και οι συγγενικές ψυχολογικές της διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης και της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής, τείνουν να κληροδοτούνται με τα γονίδια. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στους γονείς και τα αδέρφια σας. Λατρεύουν τον ήλιο και τις παραλίες, ή νιώθουν ότι το καλοκαίρι δεν είναι και η ιδανική εποχή τους, όπως συμβαίνει και με εσάς; Ρωτήστε, συζητήστε για το θέμα αυτό και είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε πράγματα που δεν γνωρίζατε.

  1. Σας χτυπάει πολύ ο ήλιος

Το φως το ήλιου, αλλά και το σκοτάδι, βοηθούν στη ρύθμιση των φυσικών ρυθμών του σώματός σας, και ειδικά της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παράγει το σώμα σας τη νύχτα. Αν βρίσκεστε όλη μέρα κάτω από τον ήλιο, και όταν φτάνετε σπίτι συνεχίζετε να κοιτάτε τις φωτεινές οθόνες του laptop ή του smartphone σας, τότε αυτή η εκτενής έκθεση στο φως, μπορεί να μειώσει την παραγωγή της μελατονίνης καθώς κοιμάστε.

  1. Δεν κοιμάστε αρκετά

Μέσα σε ένα 24ωρο, το σώμα σας ακολουθεί μια σειρά από διαφορετικά μοτίβα: η θερμοκρασία σας, ο μεταβολισμός και ο ύπνος, όλα εξαρτούνται από τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Αν μείνετε ξύπνιοι μέχρι αργά το καλοκαίρι, τότε υπάρχει η πιθανότητα να χαλάσει ο κιρκάδιος ρυθμός σας, αν έχετε κάποια ευαισθησία. Ο μειωμένος ύπνος είναι ένας παράγοντας της κατάθλιψης.

  1. Εμφανίζετε αλλεργίες

Σύμφωνα με πιο πρόσφατες έρευνες, οι άνθρωποι που υποφέρουν από βαριές μορφές αλλεργίας, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Με τα φυτά να ανθίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκεστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και ανοίγετε τα παράθυρα, το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση τους έχοντες αλλεργία στη γύρη.

  1. Δεν αντέχετε να είστε γυμνοί

Το καλοκαίρι και η παραλία, προϋποθέτει να φοράτε μαγιό, επομένως να καλύπτετε λιγότερο το σώμα σας και να το έχετε εκτεθειμένο. Αν δεν νιώθετε άνετα με την σωματική σας διάπλαση, τότε είναι πιθανό να αποκτήσετε αρνητική ψυχολογία απέναντι στο καλοκαίρι, επειδή σας βάζει σε αυτή την αγχώδη διαδικασία.

Photo by Paola Chaaya on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top