Ψυχική υγεία: Αντιμετωπίστε την ακαταστασία και θα τη βελτιώσετε λέει ειδικός

grafeio.png

Η οργάνωση του χώρου σας μπορεί να βάλει σε τάξη και τον εγκέφαλό σας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Δείτε πως η ακαταστασία επηρεάζει την ψυχική υγεία σας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τόσο απλό όπως ο καθαρισμός του χώρου γύρω σας μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία σας.

Ο Δρ. Faith Coleman, οικογενειακός γιατρός και δημοσιογράφος, έγραψε στο StudyFinds.com ότι, ενώ η ακαταστασία μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή δουλειά, καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο μυαλό σας από ό, τι νομίζετε – παρόλο που είναι τόσο εύκολο να αποφευχθεί.

«Όταν κερδίζει η ακαταστασία, η ψυχική υγεία χάνει», έγραψε ο Coleman.

Ο Coleman υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένας ακατάστατος χώρος στην ψυχική υγεία, όπως η εξασθένηση της μνήμης, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η μείωση του ελέγχου των παρορμήσεων.

Οι συνέπειες της ακαταστασίας

Η ακαταστασία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής της διάθεσης, να κόψει τη δημιουργικότητα, να μειώσει την παραγωγικότητα, να μειώσει την ενέργεια και να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων.

Ο χρόνος που αφιερώνετε στο ψάξιμο της ακαταστασίας για την εύρεση αντικειμένων καταλαμβάνει το 5% του χρόνου σας.

«Ποιο είναι το 5% του εισοδήματός σας; Αυτό σου κοστίζει η ακαταστασία σου», είπε ο Κόλμαν.

Ένα εξαιρετικά ακατάστατο περιβάλλον θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε προβλήαμτα επικοινωνίας ή στις σχέσεις στο γραφείο σας, καθώς η απόσπαση της προσοχής όλων των οπτικών ερεθισμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάγνωση των εκφράσεων και των συναισθημάτων των άλλων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χώρος στον οποίο ζούμε είναι το «ψυχολογικό μας σπίτι» – ένα μέρος άνεσης και ασφάλειας που είναι μια «επέκταση της ταυτότητάς σας με την οποία δημιουργείτε έναν συναισθηματικό δεσμό».

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology εξέτασε τι πράγματα θα μπορούσαν να μειώσουν και να συμβάλουν σε ένα ψυχολογικό σπίτι.

Η Catherine Roster, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Anderson School of Management του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, ανακάλυψε ότι η ακαταστασία στο νοικοκυριό μπορεί να έχει σε μεγάλο βαθμό αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία.

Ποια είναι τα οφέλη για την ψυχική υγεία από την τάξη

Ο Coleman απαρίθμησε τα ακόλουθα ως μερικές από τις μεγαλύτερες ισχυρές επιπτώσεις της οργάνωσης του περιβάλλοντός σας:

  1. Η οργάνωση χαλαρώνει το μυαλό και τονώνει τη διάθεση.
  2. Θα δείτε βελτιώσεις στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καταπολεμώντας τη σχέση μεταξύ της ακαταστασίας και του υπερβολικού βάρους, βελτιώνοντας με τη σειρά της τη σωματική υγεία.
  3. Αυξάνει την ικανότητα εστίασης, η οποία προετοιμάζει το μυαλό να εκτελέσει εργασίες.
  4. Αυξάνει την παραγωγικότητα καθώς το οπτικό επίτευγμα ανταμείβει.
  5. Το να έχεις ακαταστασία σε κάνει να φοβάσαι περισσότερη ακαταστασία, επομένως η ακαταστασία μπορεί να ανακουφίσει το άγχος.
  6. Ένα οργανωμένο περιβάλλον αυξάνει την ποιότητα του ύπνου.
  7. Η επικοινωνία είναι πιο αποτελεσματική και οι σχέσεις μπορούν να δουν βελτίωση.

 

Πώς να αποφορτίσετε και να οργανώσετε το χώρο

  • Ξεκινήστε από μικρό. Ο Coleman προτείνει να εστιάσετε σε μια μικρή περιοχή κάθε φορά για να μην κατακλύζεστε. Μπορείτε ακόμη και να ασχοληθείτε με επιτυχία με τον καθαρισμό μόνο ενός συρταριού ή ενός ραφιού. Πρότεινε επίσης να ακούτε μουσική ή ένα ηχητικό βιβλίο ενώ το κάνετε.
  • Προγραμματίστε χρόνο για να ξεφορτωθείτε. Αφιερώστε έναν συγκεκριμένο χρόνο για να ξεφορτωθείτε τα άχρηστα εκ των προτέρων και σκεφτείτε πόσο καλό θα είναι να έχετε έναν καθαρό και οργανωμένο χώρο.
  • Κατηγοριοποιήστε τα αντικείμενά σας. Τοποθετήστε τα αντικείμενα σε καθορισμένη θέση, απορρίψτε, δωρίστε και μετακινήστε τα λιγότερο χρήσι α. Ο Coleman είπε ότι τα συναισθηματικά ή εποχιακά αντικείμενα μπορούν να αποθηκευτούν σε ξεχωριστό μέρος, όπως μια αποθήκη.
  • Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τα εισερχόμενά σας με μερικά email την ημέρα. Ο Coleman προειδοποίησε να μην προσπαθήσετε να να οργανώσετε εκατοντάδες email σε μία μόνο φορά.
  • Μην αγγίζετε κάθε αντικείμενο. Ο Coleman ισχυρίστηκε ότι το άγγιγμα του αντικειμένου αυξάνει την προσκόλληση σε αυτό.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top