Σπαστική κολίτιδα: συμπτώματα-αιτίες- φυσικές λύσεις

66-700x430.jpg

Δείτε πως θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά με φυσικές λύσεις, ένα πολύ συχνό πρόβλημα του γαστρεντερικού:  τη σπαστική κολίτιδα

Η σπαστική κολίτιδα ή όπως αλλιώς λέγεται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, αποτελεί μια συχνή γαστρεντερική διαταραχή, η οποία επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Τα συμπτώματα και οι αιτίες

  •  το φούσκωμα στην κοιλιά

  • τα αέρια

  • τη διάρροια

  • τις βλέννες στα κόπρανα, τη ναυτία και τον πυρετό

  • το αίσθημα φουσκώματος

Οι αιτίες που την προκαλούν

  • αυξημένη ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές

  • γαστρεντερική μόλυνση

  • γενετικούς παράγοντες

  • έντονο στρες

Τα αίτια που προκαλούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έως και σήμερα δεν είναι απολύτως επιστημονικά εξακριβωμένα. Το στρες ωστόσο θεωρείται ένας βασικός παράγοντας του συνδρόμου, ενώ αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάποιες τροφές παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πυροδότηση των συμπτωμάτων του Σ.Ε.Ε. Τα αυξημένα στη διατροφή μας, τα μεγάλα γεύματα, το κάπνισμα και η συνήθεια να τρώμε γρήγορα και σε ακανόνιστες ώρες, είναι αιτίες που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ορισμένοι ακόμη παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση μας είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η κατάχρηση αντιβιοτικών, που μπορεί να καταστρέψουν τη χλωρίδα του εντέρου. Ακόμη, αν λαμβάνετε φάρμακα, ενημερώστε το γιατρό σας, γιατί ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων ενδέχεται να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν κρίσεις σπαστικής κολίτιδας. Ορισμένα από τα φάρμακα που ίσως να επιδεινώσουν την κατάσταση είναι η κωδείνη (σε αντιβηχικά), η μεθοτρεξάτη, τα διουρητικά, η μορφίνη, τα ηρεμιστικά και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. 

Θεραπεία

Η σπαστική κολίτιδα προκαλείται από ένα σύνολο αιτιών και επομένως η συμβατική και εναλλακτική ιατρική στοχεύουν στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων και την ανακούφιση όσων πάσχουν από την πάθηση. Ο γιατρός αν διαγνώσει ότι πάσχετε από το σύνδρομο πιθανότατα θα σας συστήσει μια ισορροπημένη  διατροφή με λιγότερα λίπη.  Ανάλογα το πρόβλημα μπορεί να χορηγήσει σπασμολυτικά φάρμακα για την καταπολέμηση του πόνου, λοπεραμίδη για να καθυστερήσει την κίνηση της τροφής στο έντερο και ατροπίνη που καταπραΰνει από τις κράμπες στην κοιλιά. Ο γιατρός θα χορηγήσει στον ασθενή τα κατάλληλα φάρμακα ανάλογα με τα συμπτώματα. Σε άτομα με διάρροια θα χορηγηθούν αντιδιαρροικά, ενώ αν το κύριο πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα, θα χορηγηθούν καθαρτικά και θα συστηθεί η λήψη αρκετών υγρών.  Άτομα που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα και έχουν κατάθλιψη μπορούν να επισκεφτούν ψυχολόγο ή ψυχίατρο προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το άγχος που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Οι λύσεις με μια ματιά

* σπασμολυτικά φάρμακα

* αντιδιαρροΐκά αν έχετε διάρροια

* καθαρτικά αν έχετε δυσκοιλιότητα)

Τι άλλο μπορεί να σας βοηθήσει

Κρατήστε διατροφικό ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε ο,τι τρώτε για να δείτε ποιες σας προκαλούν ενοχλήσεις. Ακόμη καλό είναι να αποφεύγετε τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα, τις πικάντικες τροφές και τα γαλακτοκομικά.

Αυτό που συνδέεται με τη σπαστική κολίτιδα είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες ανάλογα με τα συμπτώματα πρέπει να αυξηθούν ή να περιοριστούν. Στην περίπτωση που το πρόβλημα συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα φροντίστε ναπίνετε αρκετά υγρά, να ασκείστε τακτικά και εντάξτε στο διαιτολόγιο σας προϊόντα ολικής αλέσεως, δημητριακά πρωινού, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει όσπρια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αν έχετε διάρροιες καλό είναι να τρώτε τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Εάν νιώθετε πρήξιμο ή φούσκωμα αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν αέρια (ξηρά φασόλια, φακές, μπρόκολο, λάχανο, αυγά,   κρεμμύδια, φιστίκια, δαμάσκηνα, αναψυκτικά, μπίρα, τσίχλες, αλκοόλ και τηγανητά).

Οι εναλλακτικές επιλογές

Βότανα, ασκήσεις, διαλογισμός και διατροφή μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα περιορίζοντας τις αιτίες που επιδεινώνουν το πρόβλημα…

  • Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι καλό όχι μόνο για την κολίτιδα, αλλά και για τη ναυτία, την αϋπνία, το άγχος, τον πονοκέφαλο, τη ζαλάδα, το στομαχόπονο. Αρκεί να το μυρίσετε.

  • Φέρτε… βότανα: Η μέντα έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και έχει τη δυνατότητα να καταπραΰνει τους εντερικούς σπασμούς. Κάντε ένα αφέψημα μέντας με ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα ή ένα φακελάκι που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ. Άλλα βότανα που βοηθούν είναι: Αλταία, βάλσαμο, φύλλα μυρτιάς ρίγανη ξερή και μελισσόχορτο.

  • Κάντε βελονισμό: Με τη βοήθεια του βελονισμού μπορείτε να μειώσετε δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου, όπως η διάρροια, αλλά και να ελέγξετε το στρες. Θα χρειαστούν περισσότερες από 8 συνεδρίες.

  • Βελτιώστε τη διατροφή σας: Οι διατροφικές μας συνήθειες πιθανόν να προκαλούν επιδείνωση του προβλήματος. Τα πολλά λιπαρά, τα αυγά, τα γλυκά, τα λιπαρά σνακ, τα πικάντικά και οι πολλοί καφέδες, ερεθίζουν το πεπτικό σε ορισμένα άτομα.  Συνίσταται επίσης να εντάξετε σταδιακά στη διατροφή σας, πράσινα και κίτρινα λαχανικά, ρύζι, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

  • Περπατήστε καθημερινά για μια ώρα περίπου για να χαλαρώσετε το σώμα σας και να διευκολύνετε την πέψη. Ακόμη μπορείτε να κάνετε το αγαπημένο σας άθλημα αφού η δυνατή άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πάθησης.

  • Γιόγκα: Για να μειώσετε το στρες και να χαλαρώσετε μπορεί να σας φανούν χρήσιμα ο διαλογισμός, οι αναπνευστικές ασκήσεις και κάποιες στάσεις της γιόγκα. Πάρτε ένα βιβλίο για αρχάριους για να ξεκινήσετε μόνοι σας ή ακόμα καλύτερα επισκεφτείτε έναν ειδικό.

  • Δοκιμάστε την ομοιοπαθητική: θα σας βοηθήσει ένας ομοιοπαθητικός, ο οποίος, αφού πάρει το πλήρες ιστορικό σας, θα σας δώσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο για την περίπτωση σας. Μερικά από τα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται για το σύνδρομο είναι το mercurius vivus, το Colocynthis και το Nux vomica.

Τι να προσέξετε

Για να περιορίστε και να προλάβετε τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω :

  • Αν το κύριο πρόβλημα σας είναι η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια τότε εντάξτε σταδιακά στο πρόγραμμα διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή τα πολύσπορα. Την ποσότητα που χρειάζεστε ημερησίως μπορείτε να βρείτε σε 4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, μπρόκολο, 100 γραμμάρια κουκιά, 1 μήλο, αρακάς, παξιμάδι βρώμης, 250 ml φακές, κουνουπίδι, πίτουρο δημητριακών.

  • Κόψτε το κάπνισμα και μειώστε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε καθημερινώς.

  • Αντιμετωπίστε το στρες με γιόγκα ή με τρόπους που σας χαλαρώνουν και απαλύνουν την ένταση που έχετε διοχετευμένη.

  • Αποφεύγετε να πίνετε ανθρακούχα ποτά ειδικά όσοι έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Τι λένε τα ποσοστά

Εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες, αλλά και στους νέους και αφορά περίπου το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας. Αρκετοί ωστόσο που ταλαιπωρούνται από τη συγκεκριμένη πάθηση δεν το γνωρίζουν και έτσι αγνοούν τα συμπτώματα και δεν κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση της. Ένας στους 8 ενήλικες παρουσιάζει το Σ.Ε.Ε κάποια περίοδο της ζωής τους. Ενημερωθείτε λοιπόν για να την αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά γνωρίζοντας τις αιτίες, αλλά και τις λύσεις που προσφέρει σήμερα η  συμβατική και η εναλλακτική ιατρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτα

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top